Cum a ajuns primăria Fierbinți să… sponsorizeze Ministerul Sănătății!

În urma articolului „Denisa, spaima DSP-ului”, apărut în ziarul de săptămâna trecută, au început să curgă noi informații privind isprăvile directorului economic de la DSP Ialomița și ale fostului director Dan Noel. Așa am ajuns la Fierbinți, unde am purtat un dialog cu domnul Iusein Iuksel, primarul orașului Fierbinți.

– Domnule primar, am înțeles că primăria Fierbinți a fost dată un judecată pentru neplata unei facturi emisă acum aproape trei ani către o firmă de construcții. Despre ce este vorba?

În iarna când a venit necazul și peste români și a fost declarată pandemie de coronavirus, au venit amândoi subprefecții din acea vreme la noi la primărie însoțiți și de un reprezentant de la DSP Ialomița, solicitându-ne să facem neapărat un centru de vaccinare la Fierbinți, specificând că Ministerul Sănătății ne va da toți banii înapoi. Le-am arătat două – trei locații, să aleagă dânșii unde se pretează amenajarea acestui centru. S-a ajuns la concluzia că cea mai bună locație ar fi fosta primărie, cu compartimentările respective, dar și acolo era nevoie de anumite renovări și dotări. Asta era în decembrie. Ne-au impus, aproape imperativ a fost, să facem neapărat secția. Pe 26 decembrie am încheiat contractul cu o firmă de construcție, a lucrat firma respectivă și în seara de Anul Nou, de Sfântul Vasile și de Sfântul Ion, iar pe 8 ianuarie au predat clădirea la … gata, cu zugrăveli, toalete făcute la interior, una pentru medici și asistente și una pentru pacienți, schimbat parchet, schimbare instalație electrică, cu frigidere în dotare, paturi, mese, scaune, birouri, dozatoare de apă, practic tot ce ne-au cerut. Le-am făcut, cu gândul că ministerul prin DSV Ialomița, conform promisiunii, ne va rambursa costul reparațiilor…

– Ce sumă?

– Optzeci de mii de lei. A fost un efort financiar extraordinar pentru noi, numai directorul DSP Ialomița, Dan Noel, mă lua la întrebări: ce tot ceri banii ăștia? Până la urmă ai făcut și tu o investiție pentru cetățenii tăi! Păi, stai puțin, cetățenii mei sunt din Fierbinți, nu din toate comunele din preajma Fierbințiului! Atunci, de ce să investesc eu? Dau un exemplu aleatoriu: de ce nu s-a făcut la Dridu? Mă duceam și eu cu cetățenii mei și ne vaccinam acolo!

Așadar, vina este la Ministerul Sănătății, de unde vi s-a promis că toată cheltuiala va fi suportată în final din bugetul lor

– Nu, ulterior mi-am dat seama că nu la minister și nici chiar la DSP nu este vina, ci că totul stătea la latitudinea directorului Dan Noel și a directoarei economice Denisa Ioniță. Aceste două personaje nu pot să le categorisesc ca fiind oameni, n-au nicio treabă cu omenia. Ca să ajung la concluzia că doamna director economic considera că firma care a făcut reparațiile este una… nașpa! Așa s-a exprimat ea, așa vă spun și eu. Asta nui misiunea ei, să constate cine-i bun și cine nu! Noi ne asumăm, s-a făcut un contract, omul a venit cu toată documentația, inclusiv de la ANAF, cu declarații și dări plătite, iar dumneai i se pare că e ceva în neregulă! Doamnă, dacă vi se pare, faceți o reclamație și organele abilitate verifică și vedeți dacă suspiciunile dumneavoastră sunt întemeiate sau nu. Da nu-mi pui placa că nu ți-a plăcut de ochii respectivului! La solicitarea ei, m-am dus cu doamna contabil de la primărie la DSP. Amabilă, doamna secretara m-a anunțat la domnul Noel: Domnule director, domnul primar de la Fierbinți a venit cu doamna contabil de la Fierbinți. Prin ușa întredeschisă, Noel i-a spus: Du-i la doamna Denisa. Și pac, închide ușa, a lehamite. Intrăm la directorul economic și… aceeași polologhie, că la la la, că na na na! Și ne-am întors la Fierbinți cu coada între picioare.

– Ați găsit înțelegere la constructor, ca să vă mai păsuiască?

– Am găsit, dar cât să ne păsuiască!? Acum, după aproape trei ani, a dat primăria în judecată. Domnule primar, mi-a spus, eu am cheltuit un sac de bani, eu fac acte de caritate pe zona Fierinților? Eu n-am furat produsele și materialele astea! Tot răul, pentru mine, este acest duet Noel – Denisa! La Noel, când am fost prima dată la DSP și intram la el, mă lua cu prietenul meu, cel mai tare primar, mă îmbrățișa și lugu lugu, ca să-mi spună alte persoane din cadrul DSP: Mă, cum ești tu cel mai bun prieten al directorului? Cum ai ieșit din biroul lui, din penal și pușcăriaș nu te scoate. Și acum s-a demontsrat de fapt cine este violatorul de minori, cine este Noel care s-a dovedit a fi și turnător, toate “calitățile” le-a avut omu’ ăsta. Și el arăta cu degetul, hoțu’ care striga hoții! Eu eram pușcăriașu’ iar el era ăla cinstitu’! Păi, el chiar a făcut pușcărie! Așadar, s-a dovedit că nu este culpa ministerului sau a DSP-ului, ci a fost culpa celor doi, care au vrut să-l facă pe Turcu, să-i pună în cârcă atâtea și atâtea, să se certe cu agentul economic…

– De unde aceste reacții la domnul Noel?

– Păi, eu eram primarul PSD de la Fierbinți și el era numit politic acolo de PNL. Și, la mintea lui, ce-a zis: hai să-l fac pe ăsta!

– Din câte-am văzut, și el și directorul economic sunt acum parte în câteva dosare penale…

– Păi, de ce a tras el de scaunul ăla, că era pensionar, de ce se crampona să rămână în continuare acolo, nu ca să-și acopere urmele!? Am înțeles că soția are o firmă de pompe funebre și toată lumea trebuia să facă cu firma aia, avea firmă de îngrijiri la domiciliu (cu sediul în apartamentul lui de la Urziceni) și cele mai mari fonduri pentru aceste servicii le îndrepta spre firma lui. Profiți de necazurile oamenilor!? Și se simțea nedreptățit și vai mama lui, săracuțu, ce-a pățit el din cauza PSD sau din cauza nu știu cui!

– Și, uite-așa, Noel vrea să fiți dumneavoastră sponsorul Ministerului Sănătății! Dar, cu datoria cum rămâne?

– Noi am înaintat la DSP din nou documentația și sperăm într-o soluționare, pentru că această cheltuială nu am făcut-o de bunăvoie, ci impusă. Să sperăm că se va rezolva, dar mai știi! De Noel am scăpat (s-a făcut o treabă normală și firească), dar mai rămâne directoarea economică, Denisa Ioniță.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved