Cum a ajuns contestatarul Tinel de două ori pe ușa din dos a Parlamentului

 

Ne întoarcem puțin în timp și ajungem la alegerile parlamentare din 2012. Conform Legii Electorale, înainte de a fi depusă contestația privind legea votului uninominal inițiată de Ponta și Antonescu, contestație semnată de peste 50 de parlamentari PDL (dintre care nu putea să lipsească Gheorghe Tinel), Ialomița avea rezervate două locuri de senator și patru de deputați. După ce contestația a fost admisă de un CCR care stătea preș în fața lui Băsescu, Ialomița a avut parte de… 9 parlamentari.

După legea votului uninominal, deputați de Ialomița în legislatura 2012-2016 ar fi fost:

  1. Marian Neacșu (USL – Colegiul Slobozia) – 64,82 la sută din voturile valabil exprimate de ialomițeni.

  2. Mihăiță Găină (USL – Colegiul Amara – Căzănești) – 59,38

  3. Cristina Pocora (USL – Colegiul Fetești- Țăndărei) – 57,82 la sută.

  4. Aurelian Ionescu (USL – Colegiul Urziceni) – 53,50

În urma modificării legii după chipul și asemănarea lui Băsescu, după prima redistribuire a primit mandat și Mario Caloianu (PPDD – Colegiul Fetești – Țăndărei – 23,76 la sută din voturi valabil exprimate), iar după a doua redistribuire și Gheorghe Tinel (ARD – PDL – Colegiul Urziceni), care a avut doar 19,69 la sută din voturile valabil exprimate. Noroc chior așadar pentru Tinel, pentru că în Colegiul Urziceni, el venea de pe locul trei, după Aurelian Ionescu (USL, cu 53,50 la sută din voturile valabil exprimate) și Nelu Badea (PPDD, cu 22,78 la sută din numărul de voturi valabil exprimate).

La Senat, Marian Pavel și Ion Toma (ambii USL) au avut peste 50 la sută din voturile din colegiile lor și au intrat fără probleme în Parlament, după redistribuire li s-a alăturat Ștefan Stoica (PPDD).

Așadar, pe vremea aceea PDL şi Traian Băsescu una spuneau și alta făceau. Da, în luna martie 2012 preşedintele Traian Băsescu, prezent în Parlament, susţinea în discursul său că este necesară modernizarea clasei politice prin introducerea unui vot uninominal curat şi aplicarea referendumului din 2009 privind crearea unui Parlament unicameral, dar şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Prin această lucrătură, Băsescu și-a salvat toată gașca din PDL, menținând-o în Parlamentul României deși, conform voturilor primite, ar fi trebuit să se întoarcă la munca de jos. Reținem doar câteva nume, majoritatea fiind semnatari ai contestației cu bucluc (pentru poporul român), dar și cu noroc pentru Tinel al nostru.

La Senat, după prima redistribuire: Mihai-Razvan Ungureanu, Traian Igas, Gheorghe Flutur. După a doua redistribuire, li s-au alăturat Vasile Blaga și Anca Boagiu.

La Camera Deputatilor, între alții, si-au obtinut mandatul de parlamentar la prima redistribuire Ioan Oltean, Elena Udrea, Raluca Turcan și Alin Popoviciu. La a doua redistribuire, li s-au alăturat Gheorghe Tinel, Gheorghe Ialomițianu, Cezar Preda, Mircea Toader, Roberta Anastase, Costică Canacheu și Teodor Paleologu.

În 2016, Tinel nu a mai avut nevoie de contestație la CCR pentru a intra în Parlament, pentru că devenise președinte al PNL Ialomița și din această postură a avut la îndemână alte mijloace neortodoxe de a-și vedea visul împlinit.

În 2016, Cristina Pocora a avut proasta inspirație de a nu pleca din PNL lângă Tăriceanu (cel care a propulsat-o în politică) la ALDE, având promisiuni ferme că va rămâne candidat sigur la Camera Deputaților în Colegiul Țăndărei-Fetești. Numai că Tinel și-a făcut alte calcule. Știa că nu are nicio șansă la Senat, știa totodată că dacă el va candida la Camera Deputaților în Colegiul Urziceni și Pocora va candida la Camera Deputaților în Colegiul Țăndărei-Fetești va pierde și șansele la Camera Deputaților. Așa că, mai marii de la centru PNL-ului controlat de foștii pedeliști au obligat-o pe Pocora să candideze la Senat. Am dialogat înaintea scrutinului cu Cristina Pocora pe seama acestei teorii și mi-a confirmat: “N-am avut ce face. Ordin de sus, de la Centru”.

Hai, Tinele, acum când CCR-ul nu mai este preșul lui Iohannis cum a fost al lui Băsescu, dacă te țin baierele candidează anul acesta la Senat!

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved