Cu sistemul electronic de supraveghere drept brățară la mână

 

* Polițiștii ialomițeni au emis în ultimele data de 16 iunie

două ordine de protecție provizorii, pe numele a doi bărbați de 33 și 34 de ani, care și-ar fi lovit concubinele.

În primul caz, la data de 16 iunie polițiștii din cadrul Secției 1 de Poliție Rurală Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie de 31 de ani din comuna Ciochina ar fi fost agresată de concubinul său, un bărbat de 34 de ani.

De asemenea, în aceeași zi polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Coșereni au fost sesizați prin apel 112, de o femeie de 38 de ani din comuna Coșereni, cu privire la faptul că ar fi fost lovită de concubinul său, un bărbat de 33 de ani, pe fondul consumului de alcool.

În ambele cazuri polițiștii au întocmit formularul pentru evaluarea riscului iminent asupra vieții și integrității victimelor, reieșind faptul că se impune emiterea unor ordine de protecție provizorii. Ulterior, pe numele celor doi bărbați au fost emise ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de 5 zile, fiind emise totodată și dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”.

Când poate fi emis un ordin de protecție?

Ordinul de protecție provizoriu este emis atunci când, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Conform acestuia, obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen.

Ce se dispune printr-un ordin de protecție?

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuință comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de alte rude ale acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved