* Deși la acest final de an primarul din Ion Roată ar fi trebuit să-și întocmească raportul de activitate pe primul an al mandatului, într-un dialog cu Cazacu Marinică o să-l facem… doar pe șase luni. Atât cât a fost primar cu acte în regulă. Pe șase luni, dar, veți vedea că aceste șase luni valorează cam cât… optsprezece ani!
– Sunteți, domnule Cazacu, singurul primar independent din județ?
– Este adevărat.
– Credeți că este acesta un avantaj, sau un dezavantaj?
– Da, sunt și avantaje, dar și dezavantaje. Cel mai mare avantaj vine din faptul că nu trebuie să răspund la ordinele unei formațiuni politice, ci numai în fața celor care m-au ales, locuitorii satelor Ion Roată și Broșteni. Dezavantajele vin din faptul că nu ai susținerea unei formațiuni politice mari, care să și fie la guvernare. Că dacă nu este la guvernare, nu are cu ce să te ajute.
– Aceasta presupune într-un fel și negocieri cu aceste partide?
– Nu neapărat negocieri, ci doar un dialog corect și coerent cu cei care sunt la guvernare, fie la nivel național fie la nivel județean. La nivel județean eu nu mă pot plânge, am primit sprijin și fonduri de la Consiliul Județean și mă bucur că abordările autorităților județene privind dezvoltarea localităților ialomițene, din câte am observat, nu țin cont de apartenența unui primar la o anumită formațiune politică. La nivel național, vom vedea, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că eu am mai fost primarul comunei Ion Roată și de fiecare dată când a fost cazul m-am făcut înțeles și acolo.
– Da, ați mai fost primar în urmă cu mulți ani și aș vrea să vă întreb: Ce-ați găsit la Primărie, de fapt, în comună, față de ce ați lăsat când ați fost primar?
– Am găsit singurele lucruri care s-au făcut în mandatul meu, la care s-au adăugat vreo patru kilometri de trotuar.
– Doar atât?
– Da, doar atât. În rest, nimic.
– Și, de când sunteți primar, pentru a doua oară, ce-ați reușit să acoperiți din nerealizările ultimilor 18 ani în administrația locală din Ion Roată?
– Am încercat să fac una sau alta, cu banii care au fost. Așa au apărut trotuare în satul Colinele pe o lungime de un kilometru și la Ion Roată porțiunea spre incubator, au fost asfaltate nouă străzi (ceea ce nu s-a mai întâmplat în Ion Roată de pe vremea când eram eu primar, din 2004), au fost pietruite toate drumurile din localitate, a fost extins iluminatul public, au fost amenajate platformele de gunoi, au fost montate coșuri de gunoi în toată comuna, au fost reabilitate toate stațiile de autobuz, am înființat Asociația Crescătorilor de Animale și am dat islazul tuturor crescătorilor, am prelungit termenul pentru facilități fiscale până în decembrie, pentru ca oamenii să-și poată plăti taxele și a fost un real succes, pentru că am încasat în cinci luni cât se încasa într-un an, a fost înființat serviciul public de alimentare cu apă, am rezolvat problema buldoexcavatorului, care până acum era dat pe băutură și friptură, ori acum toată lumea îl poate folosi contracost, am amenajat o parcare la biserica din satul Colinele, unde dacă duceai mortul și nu-l legai sărea din căruță, am făcut un drum ocolitor, pe lângă calea ferată, în lungime de 6 km, drum folosit de utilajele agricole, de căruțe, acolo unde înainte era dezastru, drumul fiind din pământ.
În fine, am executat lucrări de reabilitare a bazelor sportive din Ion Roată și Broșteni, atât a suprafețelor de joc cât și a împrejmuirii acestora, a vestiarelor și a căilor de acces, pentru ca acestea să corespundă cerințelor regulamentelor AJF, dar și a dorințelor jucătorilor și iubitorilor de fotbal din comună să aibă condiții de pregătire și de joc cât mai bune.
– Da, am fost sâmbătă la meciul disputat acasă de Unirea Ion Roată în compania echipei Avântul Rovine și am văzut că, încă, aici la stadion putem vorbi de un șantier. Ce se întâmplă acolo?
– Ce v-am spus până acum de baza sportivă a fost doar începutul. Proiectul nostru este mult mai ambițios. Aici, lângă terenul de fotbal, vom mai amenaja un teren de handbal, unul de baschet, unul de fotbal și unul de minifotbal. Tot aici, va exista un spațiu cu elemente de fitness, unde să se poată antrena atât fotbaliștii, cât și copiii și tineri care vor să desfășoare activități sportive.
– Și vârstnicii?
– Și cei mai în vârstă, dacă vor dori să le folosească, pentru sănătatea lor. Dar, revenind la sport, vreau să vă spun că dorința mea este să înființăm aici la Ion Roată o asociație sportivă care să poată primi sponsorizări și care să se poată dezvolta singură după ce o aducem la un anumit standard. De fapt, este mai mult decât o dorință, este un proiect în derulare.
– În atare condiții, se pare că aveți în perspectivă și formarea unor grupe de copii care să practice astfel de sporturi, iar în cazul fotbalului, să asigurați și o pepinieră pentru anii care vor veni?
– Da, pentru că fără copii țara asta nu are viitor.
– Dincolo de sport, să vorbim și despre celelalte obiective pe care vi le-ați propus a fi realizate încă din campania electorală.
– Nu, nu am făcut campanie electorală în adevăratul sens al cuvântului, ci doar mi-am prezentat programul, pe care-l voi respecta în tot ceea ce depinde de mine.
– Ați spus, la începutul dialogului nostru, că ați asfaltat câteva străzi. Care este stadiul acestei acțiuni? Mai este mult de asfaltat?
– Spre rușinea noastră, în timp ce în alte localități rurale asfaltarea drumurilor comunale s-a finalizat, la noi mai este foarte mult de asfaltat, pentru că nu s-a asfaltat mai nimic. Avem în total 44 de kilometri de asfaltat, din care face parte și drumul comunal DC4, care a fost modernizat de mine în urmă cu 15 ani, și ce am mai pus eu acum. În rest, între timp, n-a fost pusă nicio palmă de asfalt.
– La Broșteni, lângă școală, la stradă, am văzut că mai este un șantier. Ce faceți acolo?
– Este un proiect demarat de vechea administrație pentru Cămin Cultural la Broșteni.
Au început lucrările de o lună și, sper, că vor avea continuitate și se vor încadra în grafic. Din păcate, multe investiții de acest gen au așteptat prea mult pentru a fi implementate, pentru că au stat pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții și acolo au rămas. Unele chiar din vremea când am fost eu primar, gen sala de sport, pentru că fie nu au avut cărți funciare, fie nu au avut finanțare. De când am venit la primărie m-am ocupat în mod deosebit de toate aceste lucruri, care, iată, se și materializeză.
– Alte proiecte în perspectivă?
– Proiecte avem multe, unele chiar sunt în derulare. De exemplu, avem în derulare lucrări pentru două parcuri, unul în Colinele, altul în Ion Roată, avem un proiect depus la GAL pentru înființarea unui teren de sport sintetic și avem speranța că se va aproba în urma discuțiilor pe care le-am tot avut. De asemenea, am depus un proiect pe POIM pentru rețea de gaze și altul pe PNI „Anghel Saligny” pentru canalizare, asfaltare și extindere rețea de apă. Anul viitor îmi doresc să finalizăm lucrările Căminului Cultural din satul Broșteni, să fac un teren sintetic și un parc acolo și să încerc să asfaltăm ce putem.
– Din ce bani, domnule primar?
– Dacă nu intrăm pe „Anghel Saligny”, din fonduri proprii. Cheltuielile sunt consistente, dar vom căuta soluții.
– Care ar fi una dintre aceste soluții?
– Deja am reușit să avem o oarecare independență financiară datorită faptului că am convins câteva firme care aveau sediul pe teritoriul altor localități din jur să-și mute sediul social la noi, în Ion Roată, plus altele care și-au manifestat dorința de a veni la noi și care plătesc taxe și impozite la bugetul local al comunei. Asta ar fi o primă soluție. Mai sunt și altele, trebuie să fim doar atenți când apar oportunități de accesare de fonduri, din surse europene, naționale sau județene și să nu le ratăm.
Nicolae TACHE