Crucea lui Mirea Erei

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Crucea lui Mirea Erei

Poiana, un sat de moşneni aflat la circa 25 km distanţă de Slobozia, deţine bijuterii inestimabile, nepuse încă în valoare. Este vorba de cimitirul vechi cu crucile de piatră de secol al XIX-lea. Acest cimitir se află în apropierea râului Ialomiţa, acolo unde este un vad ce permitea călătorilor veniţi de peste tot să treacă în cealaltă jumătate a Câmpiei Bărăganului. Nu se cunoaşte taxa de trecere a „gârlei”, dar se observă frumuseţea artistică a crucilor făcute din piatra adusă de la peste 130 de km distanţă. Dintre cele 80 de cruci care s-au aflat iniţial în cimitirul vechi al Poienii, amintim astăzi de crucea ridicată de Protopopul Mirea.

Preotul Mirea, un moşnean din satul medieval Poiana, a fost angajat ca schevofibor, persoană de mare încredere, care avea grijă de odoarele bisericeşti ale protopopiatului. Acesta apare în documentele din colecţia muzeului ca fiind martor pentru diferite cauze judecătoreşti privind dreptul de proprietate asupra pământului, ca deţinător al actului de proprietate a moşnenilor poenari datat 7093 (1584 d.Hr.) decembrie 17 (Informaţii din documentul aflat în patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii: Hotariul Inginer al moşiei Perieţi şi Stăneşti, 30 decembrie 1850) şi ca mare binefăcător al Bisericii de lemn Sf. Nicolae, dăruind mai multe candele din argint şi un policandru, în anul 1872.

Crucea se află în incinta vechiului cimtir al satului Poiana de Jos. Este o cruce din piatră, care prezintă elemente specifice crucilor sculptate: talpa de susţinere a cerului – un trunchi de piramidă cu baza mare sus, cu trei linii paralele de jur împrejur, reprezentând cele 3 ceruri şi soarele cu 6 raze, aflat într-un cerc la răscrucea braţelor superior şi laterale. Este o cruce pomelnic, adică o cruce pe care, în textul de pe braţele sale, sunt trecuţi toţi cei care se aflau în mormântul respectiv până la montarea sa.

Prezintă înscris în alfabet chirilic. „INŢIO”, „IS HS”, „NIKA”, înscrise în cerc. Pe braţul stâng, lateral, este trecut anul, luna şi ziua ridicării acestei cruci: „1831 IOLIE 2”. Dimensiunile sale sunt generoase, atingând, la ora actuală, o înălţime de 205,5 cm, o lungime de 76 cm, şi o grosime de 22 cm, fiind montată într-un soclu de piatră solid.

Pe braţul inferior frontal are următoarea inscripţie: Mirea Erei (preot). La această sfântă cruce odihneşte robul lui Dumnezeu: Maria, prezbitera Sultana, Teodor, Dumitru, Scarlat, Calici, Dobre şi cu tot neamul.

Această cruce o găsim semnalată şi în Arhiva Institutului Naţional al Patrimoniului, 1966, unde Radu Creţeanu a completat: „Crucea cea mai importantă (208 cm înălţime), cu medalioane sculptate şi capitel lucrat în mai multe profile a fost ridicată în 1831 iulie 2, pe mormântul lui Mirea erei şi prezvitera Sultana”.

Crucea este încă în picioare, amintind de vremurile în care moşnenii erau atât de înstăriţi încât acordau o mare atenţie frumosului, comandând astfel de monumente pentru înaintaşi.

Muzeograf Andreea Panait


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved