Înainte de 1989 ,în Slobozia erau doar două farmacii la care găsei orice și fără coadă. Acum, numărul lor e de opt ori mai mare și când se dau pensiile cozile sunt din ce în ce mai mari, asta demonstrând starea precară a sănătății populației. Mergi la medicul de familie, primești rețetă după ce a fost prescrisă de medicul specialist și apoi cu cardul de sănătate ajungi la farmacie.
Având Glaucom, oftalmologul a recomandat să administrezi zilnic, dimineața și seara, în fiecare ochi, câte o picătură dintr-un flacon ce conține Brizolamide și Timolol. Alergi la toate farmaciile cu rețeta în mână și ți se răspunde simplu: Nu avem. Aceeași soartă o au și cei care caută Euthyrox sa Imunoglobulină.
Totuși, la o farmacie, căreia nu o să-i dau numele, am întâlnit-o pe doamna Cristina (atât am reținut că scria pe ecuson), care cu o bunăvoință sinceră și plină de solicitudine mi-a cerut numărul de telefon pentru a fi sunat atunci când vor avea medicamentul. Nu a trecut mult timp și prin telefon am fost invitat la farmacie pentru a-mi ridica medicamentul. Am rămas uimit. Nu credeam că voi fi sunat, pentru că am lăsat numărul de telefon și la alte două farmacii și… surpriză: Am fost sunat de la „Dormeo” să cumpăr saltea cu Aloe Vera.
Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, iar lipsa tratamentului duce inevitabil la orbire. Asta a înțeles doamna Cristina, că asistenții de farmacie au obligația profesională și morală de a se asigura că serviciile pe care le furnizează fiecărui pacient sunt de calitate adecvată. Și că rolul asistentului de farmacie nu este numai acela de a elibera medicamentul ca un simplu vânzător, ci de a stabili cu multă acuratețe nevoile rale ale pacientului. Îi fac o recomandare muzicală doamnei Cristina. În timpul de relaxare să asculte Donna Summer sau Dona Siminică.
Gheorghe Marinel