Cristina Drugă, campioană europeană la canotaj, Cetățean de Onoare al comunei Săveni

Cristina Drugă s-a născut în urmă cu douăzeci de ani în Săveni, județul Ialomița. Aici, la Săveni, a fost învățată de mică cu greutățile, nu a avut o viață ușoară, dar la școala din sat profesorul Viorel Petrescu a încurajat-o și i-a inoculat dorința de a face sport, sport de performanță, iar în urmă cu opt ani era cooptată în secția de canotaj a Clubului Sportiv Municipal Călărași, pentru ca ulterior să devină componentă a lotului național de canotaj. În 2018, la Campionatele Europene de canotaj de la Paris rezervat juniorilor, a câștigat medalia de aur cu barca de rame feminin alături de Laura Mirela Pal, Alexandra Ungureanu și Geanina Juncariu. Cea mai dragă medalie a Cristinei dintre cele câștigate în concursuri la nivel național, la Balcaniada de juniori, campionatele europene (locul 3 anul trecut, în Germania) sau campionatele mondiale (două locuri 4 la competițiile organizate în Cehia și Japonia). Visul său apropiat este să devină campioană mondială și, peste trei ani, medaliată la Jocurile Olimpice. Ar fi al treilea medaliat olimpic plecat de pe meleaguri ialomițene, după cele câștigate de luptărul Vasile Andrei (născut la Albești, aur la Los Angeles în 1984 și bronz la Moscova 1980) și halterofilul Dumitru Petre (născut la Gimbășani, argint la Los Angeles în 1984).

La salba sa de medalii, marți 12 octombrie 2021 a mai adăugat una, aceea care i-a fost înmânată de doamna primar Mirela Drăgoi la ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al comunei Săveni în prezența consilierilor locali, a familiei Cristina și a presei locale.

SONY DSC

Este o onoare pentru noi, a declarat Mirela Rădoi în debutul ceremoniei, să fii Cetățean de Onoare al comunei și să ne reprezinți comuna, județul și țara acolo unde Dumnezeu îți clădește un drum și unde crezi tu că vei ieși învingătoare așa cum ai ieșit până acum. Felicitări și să știi că pentru noi tu ești un exemplu de urmat. Acestea sunt medaliile Cristinei, o sumedenie de medalii câștigate pe unde i-au fost purtați pașii, pe apă, da, iar pe lângă aceste medalii te rog să mai primești una, care înseamnă enorm pentru mine și sper să însemne și pentru tine, aceea care însoțește titlul de cetățean de onoare al comunei. Să o păstrezi, să o porți cu mare drag și să nu uiți că în viață este important să-ți amintești de unde ai plecat.”

Gavrilă Florentin-Mădălin, consilier local, inițiatorul proiectului de hotărâre prin care s-a decis acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Crisinei Drugă: O cunosc de mult pe Cristina, o fetiță destoinică. Aceste rezultate sunt îmbinarea a două elemente: munca și talentul. Ea este talentată treizeci la sută, dar a muncit șaptezeci la sută ca să ajungă aici. Îi dorim succes în continuare iar visurile sale, acelea de a ajunge campioană mondială și olimpică sunt și visurile noastre.

Cristina Drugă, vădit emoționată: Nu, nu mă așteptam de loc la această onoare, a fost o surpriză pentru mine, le mulțumesc tuturor consilierilor și doamnei primar, care totdeauna a fost recunoscătoare pentru meritele mele și de tot efortul depus.

Mirela Drăgoi: Cristina reprezintă o bijuterie, este un diamant, un exemplu de urmat. Ca ea, putem ajunde mulți, important este să-i urmăm exemplul, să muncim, să credem în ceva anume, și… iar să muncim. Cred în oamenii de aici și ei cred în mine.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved