Cristian Roman, primarul orașului Țăndărei: Echipa PSD este deschisă discuțiilor, dar favorită pentru formarea unei majorități în Consiliul Local este ALDE

 

Încă din 12 noiembrie, când și-a preluat mandatul de primar al orașului Țăndărei, Cristian Roman a avut ca prioritate inspectarea investițiilor în derulare al cărei beneficiar este UAT Țăndărei, dar și RAJA Constanța și a purtat discuții cu reprezentanții antreprenorului care efectuează lucrări de infrastructură pe străzile din Țăndărei în vederea aducerii acestora la starea inițială.

Deși Consiliul Local orășenesc nu a fost constituit încă, edilul susține că echipa PSD este deschisă discuțiilor cu oricare dintre formațiunile politice care și-a trimis reprezentanți în Consiliul local Țăndărei, dar că favorită în vederea formării unei majorități este ALDE, care, probabil, va da și viceprimarul. Despre toate acestea, într-un dialog purtat cu primarul Cristian Roman la sfârșitul săptămânii trecute.

 • Ce proiecte sunt în derulare în acest moment în Țăndărei, domnule primar?

 • La nivelul UAT Țăndărei există trei proiecte în derulare cu finanțare din bugetul local, respectiv reabilitarea Parcului Central, reabilitarea a șase străzi din oraș și investiția derulată de RAJA Constanța pe serviciul de canalizare și alimentare cu apă. În ceea ce privește primul proiect am avut câteva nemulțumiri pe care le-am clarificat în urma unor discuții cu antreprenorul. Pentru cea de-a doua investiție mai sunt de pus la punct câteva detalii minore, cum ar fi aducerea căminelor la cotă. Cele mai multe probleme sunt ridicate însă de investiția derulată de RAJA Constanța pe serviciul de canalizare și alimentare cu apă, unde nemulțumirile sunt foarte mari, atât din partea autorității locale cât și a cetățenilor, referitor la modalitatea de lucru a acestora.

 • Ați avut vreo discuție cu reprezentanții societății?

 • Au fost numeroase ședințe cu reprezentanții antreprenorului care derulează lucrări pe străzile din Țăndărei, lucrări care din fericire nu sunt foarte multe. Spun din fericire, pentru că dacă se efectuau lucrări pe mai multe străzi, cu siguranță și problemele erau mult mai mari. Am discutat cu aceștia, dar vom înainta și adrese către operatorul regional prin care îi vom atenționa referitor la calitatea acestor lucrări și ne referim la aducerea la starea inițială a drumurilor, pentru că acesta este obiectivul care ne interesează pe noi. Operatorul este obligat să aducă drumul pe care efectuează lucrări la starea inițială. Dacă nu se vor remedia aceste probleme, avem căi de sancționare pentru aceste neconformități contractuale.

 • Practic, ce fel de lucrări se efectuează pe aceste străzi?

 • Se înlocuiesc câteva conducte, iar pe anumite străzi se face extinderea rețelei de canalizare. În mod normal, aceste lucrări ar trebui să aducă plus valoare ca și confort urban, dar pentru asta trebuie executate în conformitate cu standardele.

 • Componența noului Consiliul local, deși neconstituit încă, este una destul de „colorată”. Cum credeți că va fi mandatul acesta comparativ cu cel precedent, știut fiind faptul că opoziția a fost ostilă fostului primar?

 • Este adevărat că deocamdată nu avem un consiliu local constituit, dar sperăm ca în două săptămâni acesta să devină funcțional. Dacă aruncăm o privire asupra componenței Consiliului Local, avem 5 consilieri PSD, 3 PNL, 3 ALDE, 2 PI, 3 Pro România și unul PER, o configurație complexă, însă am încredere că vor da dovadă de maturitate politică și administrativă pentru o bună administrație în folosul cetățenilor, acesta fiind motivul real pentru care comunitatea ne-a desemnat. Poate că electoratul, în înțelepciunea sa, a făcut ceea ce trebuia (…) Această componentă este extrem de complexă din punct de vedere matematic, dar nu și administrativ și am speranța că toți consilierii vor înțelege că a trecut campania electorală, iar ceea ce urmează va trebui să reducă orgoliile politice și să încercăm să punem în aplicare tot ceea ce le-am promis cetățenilor. Echipa de consilieri a PSD este deschisă colaborării, discuțiilor administrative, astfel încât să ducem la bun sfârșit proiectele existente și să inițiem altele noi.

 • PSD nu deține o majoritate în Consiliul local. Cu ce formațiune politică purtați negocieri privind formarea uneia?

 • Am spus încă din campanie că electoratul este cel mai important și dacă a mandatat ca PSD să câștige funcția de primar, tot electoratul a fost cel care a mandatat ca pe poziția a doua în opțiunile sale să fie reprezentanții ALDE Țăndărei. Noi suntem deschiși la discuții cu orice formațiune politică vine spre noi, însă prima discuție am avut-o cu cei de la ALDE. Cu toate partidele negociem astfel încât să se contureze o majoritate care să impună un anumit candidat ca și favorit pentru funcția de viceprimar.

 • V-ați gândit cu ce viceprimar desemnat nu ați putea să lucrați?

 • N-aș putea să vă dau un nume, pentru că, în mod normal, relațiile personale n-ar trebui să primeze atunci când facem politica cetățeanului. Eu cred că pentru o bună desfășurare a actului administrativ trebuie să existe colaborare între primar și viceprimar, deci din partea mea nu se va pune vreodată problema că nu vreau să colaborez cu viceprimarul. Consiliul local este cel care va decide și vom vedea și pe cine.

 • Ce puteți să-mi spuneți despre situația epidemiologică din Țăndărei?

 • În acest moment ne aflăm în scenariul galben, cu un indice de 1,79 la mie, ceea ce ne demonstrează că perioada delicată din lunile martie – aprilie, atunci când orașul s-a aflat în carantină, ne-a determinat să fim mult mai atenți, mult mai responsabili și să ne adaptăm măsurilor dispuse de autoritățile competente. Noi am gravitat în jurul acestui indice și nu se întrevede o creștere. Singurele măsuri adoptate la Țăndărei au fost cele impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, respectiv închiderea Pieței Agroalimentare.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved