COSTUM DE IPODIACON

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

COSTUM DE IPODIACON

Costumul de ipodiacon prezentat este compus din: stihar, două mânecuţe (manşete detaşabile) şi un orar/brâu. Stiharul este un veşmânt lung şi larg, cu mâneci lungi şi largi, confecţionat din ţesătură brocart cu fir auriu, bordat cu pasmanterie aurie la poale şi la mâneci, cu cruce brodată aplicată pe spate, cu deschizătura gâtului încheiată în două copci “moş şi babă” şi dublat cu o ţesătură de bumbac bleu. Prezintă două buzunare verticale ascunse. Decorul stiharului constă în aplicaţiile pasmanteriei şi crucii. Pe lângă aceasta, brocartul este o ţesătură bogat ornamentată, pasmanteria de asemenea, iar crucea aplicată pe spatele piesei este brodată manual şi mecanic. Pasmanteria este aplicată pe poalele şi la terminaţia mânecilor stiharului, în două rânduri paralele, şi la decolteul şi deschizătura gâtului, într-un singur rând.

Mânecuţele au o formă trapezoidală, sunt confecţionate din aceeaşi ţesătură brocart, bordate cu pasmanterie de jur-împrejur şi cu cruce aplicată din aceeaşi pasmanterie. Prezintă un sistem de închidere cu şapte anouri din material plastic prin care trece un şnur rotund, sintetic, Sunt dublate cu o ţesătură de bumbac bleu.

Orarul/Brâul, are o formă dreptunghiulară alungită, se poartă înfăşurat pe spate în X, peste stihar, cu capetele lăsate libere pe faţă, după ce au fost trecute peste umeri. Unul din capete este lăsat liber, iar celălalt capăt înfăşoară mijlocul. Capetele orarului sunt ornamentate cu două rânduri de franjuri sintetici. Orarul este bordat de jur-împrejur cu pasmanterie aurie şi are cruci aplicate la ambele capete şi la mijloc. Faţa orarului este confecţionată din acelaşi brocart ca şi stiharul şi este dublat cu atlas bleu. Prezintă două găici din pânză albă, de prindere şi fixare la stihar.

Muzeograf Fănica Gherghe

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved