Costică Acsinte – 126 de ani de la naștere

Devenirea în timp a așezării pe care astăzi o numim municipiul Slobozia, reședința județului Ialomița, este surprinsă din punct de vedere istoric de o varietate de surse, fie că vorbim despre cele arheologice, despre documente oficiale ale autorităților vremii, jurnale, scrisori, mărturii transmise din generație în generație etc.

La fel de importante ca acestea sunt însă mărturiile surprinse de aparatul de fotografiat al unui adevărat artist al acestei Câmpii a Soarelui – Costică Acsinte, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 4 iulie, 126 de ani.

Adevărat „cronicar foto” al Sloboziei, Constantin (Costică) Acsinte s-a născut în comuna Perieți, la data de 4 iulie 1897, ca al doilea copil al unei familii cu șapte frați. A absolvit cinci clase primare în localitatea natală. Pasiunea pentru aparatul de fotografiat și-a descoperit-o încă adolescent fiind, ca ucenic al unui fotograf din capitală. A participat la prima conflagrație mondială (1914-1918), dar nu ca pilot de aviație, așa cum și-ar fi dorit, ci ca fotograf de război în Escadrila 1 Aviație a armatei române.

Din această perioadă a vieții sale rămâne un album fotografic personal, de 84 de pagini și 327 de fotografii, cele mai multe cu o scurtă descriere. Printre personalitățile surprinse de Costică Acsinte pe pelicula foto se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, generalii Henri Mathias Berthelot și Eremia Grigorescu.

Demobilizat din armată în 1920, Costică Acsinte se stabilește definitiv la Slobozia, unde se consacră vocației sale de fotograf, realizând, timp de peste 40 de ani, o adevărată mărturie vie în imagini a acestor locuri. Atelierul său – FOTO SPLENDID – se afla pe actualul bulevard Matei Basarab, în apropierea fostului Cinematograf Ialomița. S-a stins din viață la data de 7 ianuarie 1984, cu câteva luni înainte de a împlini 87 de ani. A lăsat însă în urmă o operă de valoare greu de cuprins în cuvinte, o frescă peste timp a modului în care a evoluat această așezare din mijlocul Câmpiei Bărăganului.

În colecția Muzeului Județean Ialomița se regăsesc aproximativ 5.000 de plăci fotografice ale lui Costică Acisnte, care cuprind circa 7.000 de instantanee surprinse în Slobozia interbelică și postbelică, cele mai multe fotocopiate, apoi cu mijloace digitale și puse la dispoziția publicului printr-o serie de expoziții organizate la sediul muzeului și în alte lăcășuri de cultură din județ și nu numai, precum și în spațiul cibernetic, la adresele web: flickr.com/photos/costicaacsinte/, colectiacosticaacsinte.eu/blog/ sau flickr.com/photos/costicaacsinte/ – sursele fotografiilor din acest material.

Portret de familie

Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, consideră că „este o datorie morală a noastră, a tuturor celor care lucrăm în acest domeniu, acela de prezervare a memoriei acestor locuri pentru generațiile ce vor veni, să avem grijă de patrimoniul pe care îl avem în custodie. Iar, ceea ce numim acum „Colecția Costică Acinste” nu este altceva decât o istorie vie, expresivă, care surprinde nu doar chipuri sau clădiri, ci sufletele oamenilor care au trăit în aceste locuri. Trebuie să facem cunoscut publicului larg, și cred că ne-am îndeplinit această obligație, comoara istorică pe care ne-a lăsat-o fotograful Costică Acsinte.”

Începând cu anul 2009, Costică Acsinte, este, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Slobozia.

Gigi CONSTANTIN

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved