Costel Brateș răspunde zvonacilor din Stelnica: „Am dreptul și voi candida la funcția de primar”

 

 

* Dialog cu Costel Brateș, candidatul PSD la funcția de primar al comunei Stelnica

 • Întrebare tranșantă: Aveți dreptul de a candida la alegerile locale din septembrie 2020? Sunt voci care vă contestă acest drept? Sau sunt doar încercări ale opozanților de a crea derută în rândul alegătorilor?
 • Da, voi candida la funcția de primar al comunei Stelnica, pentru că am acest drept și, este adevărat, opozanții mei sunt cei care au lansat zvonul că Brateș nu mai candidează la această funcție de demnitate publică. Am acest drept pentru că efectiv a trecut perioada prin care ANI a câștigat procesul împotriva mea, timp în care mi s-a interzis dreptul de a deține o funcție publică pe o perioadă de trei ani de zile. Acest termen a trecut, drept pentru care eu voi candida la funcția de primar al comunei Stelnica.
 • Readuceți, vă rog, în atenția cititorilor, momentul din urmă cu patru ani, când ați decis să nu vă mai depuneți candidatura la funcția de primar. Care a fost substratul acțiunilor de a vă stopa drumul către candidatură? A fost o decizie politică? A fost un abuz decizia ANI?
 • La vremea respectivă, opozanții mei au încercat să găsească cea mai la îndemână pentru ei situație de a mă scoate din cursă. Drept pentru care, după discuții avute cu câțiva funcționari din primărie care au provocat probleme în primărie prin comportamentul lor, a transpirat în zona opozanților mei că dețin o funcție administrativă și la o societate comercială. Le-a venit mănușă, așa că au făcut o sesizare către ANI. În urma sezizării făcute de prefectul județului, care era din jurisdicția PDL, cu celeritate ANI a rezolvat această sesizare, drept pentru care am ajuns în instanță. Instanța a hotărât că Brateș Costel a fost incompatibil, deținând o funcție de administratie la o societate comercială, drept pentru care prefectul de la acea vreme a emis ordinul de demitere a mea din funcția de primar. În 2016 aș fi putut să candidez, dar dacă aș fi candidat cu siguranță judecătorul nu ar fi validat mandatul meu, pentru că aveam acea interdicție.
 • Aveți exemple cu situații similare din județ, dar care nu au avut parte de același tratament?
 • A mai fost un caz similar, cu un primar declarat incompatibil. Numai că primarul respectiv nu a fost suspendat, juriștii de la prefectură având o altă părere legată de acea decizie a instanței. Așa că primarul a rămas în funcție și și-a terminat mandatul. Am considerat că este o decizie incorectă, dar, într-un final o decizie a instanței trebuie pusă în aplicare.
 • Cum a fost, domnule Brateș, patru ani în afara vieții administrative, urmare acestei decizii controversate a Ageției Naționale de Integritate?
 • Chiar dacă în 2016 nu am putut să candidez, echipa PSD-ului a fost una câștigătoare și, chiar dacă nu mi-a fost ușor, am fost alături de ei în proiectul politic și administrativ pus împreună la cale.
 • O scurtă radiografie a ultimilor patru ani în administrația locală din Stelnica? Ați fost alături de actuala echipă de la primăria Stelnica. Ați fost doar cu sufletul, cum se spune, sau v-ați implicat activ în promovarea unor proiecte și la ducerea la bun sfârșit a acestora?
 • În ultimii patru ani s-au finalizat lucrările de canalizare și stația de epurare, pentru că obținusem de la mediu o sumă consistentă, s-au mai asfaltat două străzi în Stelnica și una în Maltezi, s-au făcut lucrări de reabilitare la drumuri comunale, plus rigolele din jurul cimitirului din Maltezi, lucrări de reabilitare la rețeaua de iluminat public, s-a reabilitat acoperișul bisericii din Maltezi, unde erau probleme serioase. Avem din 2017 pregătit prin Gal Ialomița – Brăila (cu care Stelnica este partener) un proiect de aproximativ o sută douăzeci de mii de euro pentru un teren sintetic cu cupolă, care poate fi folosit de tinerii noștri ca și o sală de sport. De asemenea, în această perioadă s-au executat lucrări parțiale de reabilitare în instituțiile de învățământ, mai ales la școala din Maltezi, unde sistemul de încălzire pe lemne a fost înlocuit cu o centrală termică electrică. Am reușit un lucru extraordinar, pe PNDL 2, acest program lansat de PSD, în care am obținut finanțare pentru două proiecte: un dispensar uman, cu mai multe cabinete de specialitate (inclusiv cu ecograf) și o farmacie; al doilea proiect, finanțare pentru asfaltarea pentru aproape cinci kilometri de străzi. După finalizarea acestui proiect, mai rămân doar câteva străzi neasfaltate în cele două sate. Prin ce am trecut în revistă am scos în evidență că am fost alături de această echipă, mare parte a proiectelor fiind proiectele mele, pe care mi-aș fi dorit, dacă eram primar, să le continui. Am susținut echipa și au reușit să implementeze cu succes aceste proiecte și dorim să continuăm împreună ceea ce ne-am propus.
 • Care credeți că sunt prioritățile pentru locuitorii din Stelnica în următorii patru ani?
 • Pentru următorii patru ani mi-am propus ca alături de echipa de consilieri să promovăm și să finalizăm acest proiect pe Gal Ialomița – Brăila, să finalizăm branșamentele la canalizare pentru a putea pune cât mai repede în funcțiune rețeaua de canalizare, să punem în funcțiune sistemul de gestionare a deșeurilor, pentru că la primărie am cumpărat o autogunoieră și ne dorim ca sistemul să funcționeze în jurisdicția autorității locale, pentru a exista fluență în colectare deșeurilor și pentru a menține sub control prețul pentru colectarea acestora. Sigur, vom reuși să asfaltăm și celelalte străzi din Stelnica și Maltezi, să construim în curțile celor două școli câte un teren sintetic pentru activitatea sportică pe perioadă cadlă. Ne dorim de asemenea realizarea unei zone de picnic, proiect pus de un an de zile pe ordinea de zi a consiliului local, dar pe care consilierii PNL nu au vrut sub nicio formă să-l voteze. Și, în final, ne dorim că în zona islazului, unde există o porțiune inundabilă, să împădurim acea suprafață, așa cum am reușit între anii 2012 și 2016 să împădurim cele 18 hectare de pădure care acum aproape au ajuns la maturitate.
 • Un primar fără o susținere consistentă din partea consilierilor locali, o știți mai bine decât oricine, înseamnă să fie legat de mâini și de picioare. Iată de ce vă întreb: cum vi se pare o formulă de genul dumneavoastră primar și un consiliu local majoritar PSD?
 • Este foarte importantă echipa de consilieri. Știu ce s-a întâmplat în mandatul 2008-2012, când echipa PSD a avut puțini consilieri și nu a putut asigura majoritatea. Drept pentru care marea majoritatea proiectelor propuse atunci nu au trecut de votul consilierilor PDL, care așa au crezut ei că pot face opoziție împotriva primarului, când de fapt era vorba de opoziție împotriva întregii comunități. Fac apel la cetățeni să înțeleagă importanța votului pe care-l vor da. Vom pune pe lista de consilieri oameni reprezentanți pentru localitatea noastră, oameni echilibrați, oameni cu potențial, care să aprecieze propunerile primarului și să le voteze în interesul cetățenilor. În contexul în care vom avea majoritate în consiliul local, vom reuși să ducem la bun sfârșit proiecte care să fie în beneficiul întregii comunități. Așadar, candidez pentru a putea continua ceea ce mi-am propus de la bun început, în 2008, să mă bat pentru implementarea unor proiecte care să ofere locuitorilor din Stelnica și Maltezi ceea ce-și doresc: infrastructură rutieră, socială, culturală, condiții să poată duce o viață decentă în localitatea lor.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved