După o pauză de patru ani, Cornel Mihu a fost reales primar în fruntea comunității din Balaciu. Nu este străin de ceea ce se întâmplă în localitate și crede că a apucat-o pe un drum administrativ bun, mai ales că are numeroase proiecte de dezvoltare pentru comunitate, care vor duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.
-
Domnule Mihu, ce trebuie să facă un primar ca să fie… bun?
-
În primul rând, trebuie să le asigure toate condițiile pentru un trai decent oamenilor, începând de la infrastructură, apă, străzi, lumină. Trebuie să le asigure normalitatea.
-
Pornind de la ceea ce ați spus, ce proiecte aveți pentru comuna Balaciu?
-
Având în vedere toate aceste aspecte, noi, administrația publică locală din Balaciu, avem câteva proiecte în derulare și mă refer aici la asfaltarea străzilor în comuna Balaciu, în lungime de 10 km. Acum lucrăm la poduri și podețe, la șanțurile de scurgere mai exact. Mai avem undeva la 400 de poduri și podețe de efectuat și vreo 6 km de șanțuri dalate. Proiectul este pe PNDL 2 și are o valoare de aproximativ 90 de miliarde lei vechi. Tot la acest capitol mai avem de asfaltat trei străzi în comuna Balaciu, respectiv străzile Morii, Lujerului și Zorilor. De asemenea, mai avem de asfaltat capetele de stradă care dau în drumul național.
-
Pentru iluminatul public sau pentru un sistem de monitorizare video ați depus vreun proiect?
-
Am depus la Consiliul Județean un proiect prin ADI Ialomița pentru modernizarea iluminatului public în comuna Balaciu. Așteptăm finațarea de 3 miliarde de lei, la care vom avea și noi o parte de contribuție, astfel încât să putem înlocui lămpile cu unele economice, modern. De asemenea, pe GAL avem un proiect pentru un sistem de monitorizare video în toate punctele sensibile din localitate. Contractul a fost semnat și, cel mai probabil, luna viitoare va fi implementat. Trebuie să vă mai spus că prin PNDL avem un proiect pentru dispensar, suntem în faza de avize și sperăm că totul se va desfășura după cum ne-am propus și vom putea să finalizăm această investiție extreme de utilă pentru oamenii de aici.
-
Copiii sunt în vacanță acum, dar din toamnă se preconizează un nou val pandemic. Ați achiziționat tablete, laptopuri și tot ce este nevoie pentru buna desfășurare a orelor online?
-
Suntem în derularea proiectului cu tablete pentru școală. Vom achiziționa 119 tablete, 9 table inteligente, 10 laptopuri, camere web, camere pentru conferințe și sălile de clasă. Proiectul este depus deja din luna decembrie 2020.
-
Peste tot se vorbește de rețele inteligente de gaze. Aveți în plan racordarea localității la acest sistem de distribuție?
-
Bineînțeles. Știm cu toții că la țară încălzirea se face cu sobe care funționează pe lemne. Lemne care sunt din ce în ce mai scumpe și, cred eu, care nu se vor mai găsi atât de ușor într-un viitor nu prea îndepărat. Ne dorim foarte mult să avem și noi gaze în comună, pentru că, pe lângă confortul pe care ni-l oferă, ar fi și eficient, iar bătrânii ar scăpa de grija achiziționării lemnelor pentru iarnă. Suntem parteneri alături de alte 6 comune învecinate în proiectul pentru rețea inteligentă de gaze. Proiectul este depus și urmăm fazele.
-
Ce proiecte aveți pentru satele aparținătoare, Copuzu, Crăsanii de Sus, Pitișteanu?
-
Avem în plan o sală de festivități în satul Copuzu. În lista de investiții de anul acesta am prins și un loc de joacă pentru copii în comuna Balaciu, proiect în valoare de 250 de mii lei. Mai vreau încă două astfel de locații în Crăsani și Copuzu. Vor fi elemente de joacă moderne, alei, băncuțe, stâlpi de iluminat, flori. Pe de altă parte avem și lucrări de întreținere la nivelul întregii localități și mă refer aici, de exemplu, la demolarea a trei școli, două în Copuzu, una în Crăsanii de Sus. Le demolăm pentru că sunt un pericol pentru copii. Am obținut avizul Inspectoratului Școlar, întocmim cărțile funciare ca să obținem și Ordinul de Ministru și îi dăm drumul la treabă. Imobilele nu mai corespund, le demolăm, iar spațiul va rămâne la dispoziția Ministerului Învățământului să facă acolo ce știu ei mai bine. O problemă greu de gestionat este sistemul de alimentare cu apă aflat în subordinea primarului, pe care nu-l mai putem ține. Trebuie să înființăm un Serviciu de apă, dar nu găsesc o persoană cu studii superioare care să ocupe postul de șef Serviciu. Salariul este rezonabil, undeva la 2000-3000 de lei, se va autofinanța, dar nu găsim om. Apoi trebuie și casier, și paznic, mai mulți oameni. Avem un tarif destul de mic la apă, de 1,65 lei/mc, dar este foarte greu de ținut în subordinea mea, așa că vom înființa un Serviciu, sper eu cât de curând.
-
Guvernul a anunțat că s-au epuizat fondurile pentru PNDL, ceea ce înseamnă că lucrările la proiectele aflate în derulare, acolo unde va fi cazul, se vor sista. Este și cazul dvs? Aveți posibilități financiare de susținere a lucrărilor? Aveți bani la buget?
-
Nevoie de bani este tot timpul, niciodată nu ajung pentru ce vrei să faci, nu doar pentru că avem lucrări în derulare sau de întreținere. Deocamdată nu avem probleme, mai ales că și gradul de încasare a taxelor și impozitelor este destul de ridicat, peste 80%. Așteptăm rectificarea bugetară și sperăm că ne vom mai echilibra cu sumele care ni se vor aloca.
Petronela MOROIANU