* Primarul Mihai Barbu vrea grădiniță cu program prelungit și un loc de joacă pentru copii, Opoziția vrea extinderea cimitirului și o capelă
Cu un buget mult mai generos decât cel din anul precedent, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Mihai Barbu, pare a fi pus pe fapte mari în ceea ce privește proiectele de dezvoltare a localității pe care o conduce de aproape doi ani. Spunem …pare, pentru că de la dorință la putință este cale lungă, mai ales când Opoziția alege să nu fie de acord cu toate proiectele aflate în lista de investiții de anul acesta, listă de altfel nu foarte stufoasă pentru o comună care a reușit să aducă în fruntea județului un vicepreședintre care să țină cu…casa. De la lucrări pentru infrastructura rutieră (investiție care va „înghiți” peste jumătate din excedentul anului trecut) și până la amenajarea unei piețe în centrul localității, de la amenajarea unui loc de joacă pentru copii și până la construirea unei grădinițe cu program prelungit în comună sunt printre principalele obiective ale autorității publice locale. Ultimele două proiecte au stârnit controverse și lupte politice în detrimentul cetățenilor, mai ales că Opoziția deține majoritatea în Consiliul Local.
Copiii, în prim-planul administrației locale
Lista de investiții pentru anul acesta a comunei Mihail Kogălniceanu nu este foarte lungă, dar cuprinde, din punctul de vedere al primarului Mihai Barbu, cele mai importante obiective pentru anul în curs. Aici se găsesc atât lucrări în continuare, cât și unele noi, unele dintre proiecte stârnind discuții aprinse în rândul consilierilor locali, mai ales din partea celor aflați în Opoziție. Pe scurt, circa 60 la sut din cele 4 milioane de lei din excedentul anului trecut se va duce pe investiții în modernizarea infrastructurii locale și ne referim aici la lucrări de asfaltare și pietruire pentru 4-5 kilometri de străzi, plus o „centură” pe partea de nord a localității Mihail Kogălniceanu care acum este drum de pământ și care va fi pietruit, ocazie cu care se va amenaja și accesul către străzile laterale. De asemenea, tot anul acesta se dorește montarea unui sistem de monitorizare video în localitate, forarea unui puț, amenajarea unei piețe pe care Mihai Barbu a promis-o cetățenilor înainte de a deveni primar, așa cum a promis și o reabilitare a clădirii Primăriei, instituție emblemă într-o unitate administrativ teritorială și asupra căreia va interveni, plus multe alte proiecte de însemnătate pentru bunul mers al comunității, dar care se vor materializa sau nu și în funcție de fondurile pe care le va avea pe întreg parcursul anului.
Revenind la contrele din Consiliul Local al comunei, inevitabile mai ales acolo unde Opoziția deține majoritatea, așa cum se întâmplă și în cazul de față (n.red: componența este 6 consilieri PSD, 1-Alde, 2-PRO România și 4-PNL), acestea au pornit de la ideea primarului de a le asigura copiilor cele mai bune condiții. Edilul Barbu vrea să construiască o grădiniță cu program prelungit, dar și să aducă locul de joacă la un standard normal de civilizație prin amenajarea unor grupuri sanitare, montarea unor lămpi de iluminat și a unui sistem de monitorizare video, care lipsesc și care fac ca spațiul să nu fie unul corespunzător destinației pe care o are. Așadar, aceste două proiecte au stârnit controverse în rândul consilierilor locali ai Opoziției, care nu consideră oportune cele două proiecte din mai multe considerente pe care le vom dezvolta în cele ce urmează.
„Noi avem o grădiniță, dar încercăm să facem una cu program prelungit. În 2021 am depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru o nouă unitate de învățământ. Am avut, practic, două variante: să extindem actuala grădiniță cu câteva încăperi pentru copii sau să mergem pe varianta construirii uneia noi. La începutul anului trecut, consilierii locali au fost de acord într-o primă etapă să construim o nouă grădiniță, dar, ulterior, au scos-o de pe lista de investiții. Prin renegociere cu ei am reușit să o reintroducem cu toate că noi, între timp, am avut câteva clarficări făcute cu CNI, mă refer la Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic, etc. Încercăm, practic, să continuăm un proiect din 2021 (…) Suma de 60.000 de lei prinsă în bugetul de anul acesta înseamnă partea de documentație (…) Investiția o consider necesară pentru că noi dispunem doar de trei săli de clasă. Am avut discuții cu conducerea unei grădinițe cu creșă din Țăndărei, care ne-a oferit detalii despre ce înseamnă grădiniță cu program prelungit și ne-ar mai trebui două săli de clasă, una să aibă destinația de sală de mese. Nu dorim să facem ceva amplu, cu bucătărie internă, pentru că ne-ar fi greu să autorizăm așa ceva, dar și să angajăm, însă servirea mesei în sistem de catering ne-ar ajuta foarte mult (…)”, a explicat primarul Mihai Barbu, care a subliniat faptul că, în afară de cei 69 de copii din învățământul preșcolar care frecveantează unitatea de învățământ din localitate, mai sunt și alții care merg la alte grădinițe din Țăndărei tocmai din acest considerent, că părinții care lucrează nu au cu cine să-și lase pe copii după prânz. Investiția pare a fi viabilă în condițiile în care ar veni în sprijinul acestor părinți, însă susține că o parte dintre consilierii locali opozanți nu au mai fost de acord. „Pur și simplu au respins proiectul și am rămas surprins mai ales că unii dintre ei chiar au copiii aici, la grădiniță. Nu am înțeles acest lucru. (…) Le-am explicat că noi nu vom cheltui, dar mi s-a spus că investiția nu este oportună. Am mers cu consilieri locali la fața locului să vedem pe teren cum stau lucrurile, ce soluții ar fi și ni s-a spus de către unii dintre ei că se pot monta în sălile de clasă paturi rabatabile, însă nu se înțelege că există norme care trebuie respectate (…), a mai spus Mihai Barbu.
În ceea ce privește proiectul de aducere la standarde de civilizație a locului de joacă pentru copii, primarul ne-a declarat că și aici au fost întâmpinate dificultăți și că aceeași consilieri locali au susținut că investiția este prea mare în condițiile în care sunt și alte lucruri de făcut.
„Am avut mari probleme și la proiectul pentru amenajarea parcului, mai bine zis a locului de joacă pentru copii, aflat în partea de vest a satului. Spre sfârșitul mandatului fostului primar s-a amenajat acest spațiu, doar că nu este finalizat. Nu dispune de grupuri sanitare, de apă, de iluminat, mai multe lucruri care au fost solicitate (…) Pentru toate acestea am venit în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor-tehnico economici. În primă fază, proiectul avea o valoare aproximativă de 450.000 lei, însă o parte din opozanții Consiliului Local au spus că suma este prea mare. Le-am cerut să ne indice ce să facem de o sumă mai mică, dar nimeni nu și-a asumat răspunerea și astfel că s-a încheiat anul 2021. La începutul acestui an am reintrodus proiectul pe ordinea de zi, dar iar nu au fost de acord. (…) Eu sunt dispus și deschis la orice dialog cu ei pentru a identifica soluția cea mai bună în acest caz. Ei sunt 7, iar consilierii PSD sunt 6, ceea ce înseamnă că dețin majoritatea și suntem la cheremul lor ca să zic așa. Având în vedere că au tot timpul câte ceva de comentat fără să vină cu soluții concrete, că nu inițiază proiecte, că nu au argumente care să le susțină contrele, nu pot să nu mă gândesc că intenția lor nu este decât aceea ca eu să nu fac nimic pentru comunitate ca mai apoi să arate cu degetul spre mine. Nu se gândesc că pe lângă faptul că mă blochează să fac ceva, blochează de fapt întreaga comunitate de la a se dezvolta (…), a conchis primarul comunei Mihail Kogălniceanu.
Stupoare: consilierul Ion Florea (PRO România) este de acord cu reabilitarea parcului și cu construirea grădiniței
Pentru a obține și punctele de vedere din partea câtorva consilieri care formează majoritatea în Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu am contactat câte un reprezentant al fiecărei formațiuni politice aflată în componența forului decizional local. Discuții am reușit să purtăm doar cu Stelică Crăciun (PNL), fost viceprimar al localității, și cu Ion Florea (PRO România).
Liberalul Stelică Crăciun ne-a declarat că în ceea ce privește proiectul care vizează construirea unei grădinițe cu program prelungit nu vede oportunitatea investiției, cel puțin pentru moment, câtă vreme cheltuielile ulterioare ar fi mult prea mari. Referitor la locul de joacă pentru copii, costurile propuse de către primar par a fi nejustificate. Mai mult decât atât, acesta a susținut că sunt alte investiții care se pot face la nivelul comunei, oferind ca exemplu extinderea cimitirului și finalizarea proiectului de amenajare a unei capele mortuare.
Stelică Crăciun, consilier local PNL: N-am spus că nu sunt de acord, dar nu este oportun acum, altele sunt prioritățile. Întâi să facă funcțională grădinița pe care o avem, pentru că este relativ nouă și poate fi transformată într-una cu program prelungit. Trebuie doar să achiziționeze 20 de paturi (…) Sunt 68 de copii la grădiniță, iar la Țăndărei merg alți 6-7 copii. Investiția nu o consider oportună acum pentru că, mă întreb, cine va suporta cheltuielile de funcționare după construirea ei, chiar dacă nu se va face cu banii din bugetul local. Ce facem, o dărâmăm pe aceasta pe care o avem deja? În județ sunt multe grădinițe ca a noastră, care trebuie doar puțin reabilitată. Acesta a fost punctul meu de vedere când am spus că nu sunt de acord cu construcția uneia noi. Ca să facem una cu program prelungit vor costa angajații, utilitățile etc. (…) Sunt patru clase în actuala grădinița, din care o sală este liberă. Aici se pot amenaja și dormitoarele. Se pot monta paturi care se ridică apoi pe perete. Nu le trebuie cantină, totul vine făcut, dar nu spune nimeni de cheltuielile pe care le vor suporta și părinții?! Ar fi trebuit făcută o ședință publică în care să le fie adus la cunoștință toate aspectele. I-am întrebat dacă înainte de a se pune pe hârtie proiectul s-a gândit cineva să facă funcțională actuala grădiniță în acest fel? Nu, nu-l interesează! Și eu locuiesc aici și am nevoie de lucruri bine făcute. Nu mă interesează cine le face, dar lucrurile să fie făcute bine, nu de dragul de a le face. Cât privește parcul, acesta a fost reabilitat cam cu aceeași sumă cu cât vrea el (n.red: primarul) să facă un gard, să monteze 4 camere video și 4 becuri. Credeți că un grup sanitar se face cu 4,5 miliarde de lei?! Sistemul de supraveghere video este cuprins în alt program. (…) Nu sunt de acord acum, altele sunt prioritățile, de exemplu reabilitarea cimitirului. (…) Cel mai bine ar fi să termine proiectele începute și care nu au fost finalizate, să facă și capela… Dar, părerea mea, nu le termina ca să nu se spună apoi că sunt făcute de fostul (n.red.: primar). Ce contează cine face? Să facă! (…) Știți ce lipsește? Comunicarea.
Spre surprinderea noastră, consilierul local ales pe listele PRO România s-a arătat contrariat de cele sesizate de primarul Mihai Barbu, susținând că este de acord cu toate proiectele pe care acesta le are pentru comunitatea din care și domnia sa face parte.
Ion Florea, consilier local PRO România: Punctul meu de vedere este următorul: în lista de investiții nu s-a modificat aproape nimic. Ce s-a propus, aia s-a votat. Singura modificare făcută a fost aceea că s-au luat niște bani de la proiectul de reabilitare a parcului și s-a dus către reabilitarea cimitirului. Cine v-a informat, a făcut-o greșit. (…) Eu sunt de acord și cu reabilitarea parcului, dar și cu construirea grădiniței. Dacă vă uitați pe buget o să vedeți că sumele propuse de primar sunt acolo. Surprinderea mea este că la construirea grădiniței cu program prelungit s-au prins prea puțini bani, dar aceasta este strategia primarului pe care nu o comentez. (…) Nu știu de ce abordați subiectul din perspectiva faptului că aș fi eu nemulțumit de ceva! Eu sunt foarte mulțumit, da, chiar sunt! Să știți că deja am votat investițiile pe care vrea să le facă primarul. (…) Mi s-a părut a fi o urgență și reabilitarea cimitirului și acolo am fost de acord cu reabilitarea cimitirului.
Petronela MOROIANU