Patru noi contracte finanțate prin Programul Județean de Dezvoltare Locală 2020 și finanțate de la bugetul Consiliului Județean Ialomița au fost semnate săptămâna trecută. Peste 750 mii lei au ajuns, sub formă de finanțare nerambursabilă, în patru comune ialomițene. Astfel, proiectul „Sistem de supraveghere video în comuna Mărculești” va primi de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița peste 170.000 lei, iar proiectul „Modernizarea iluminatului stradal în comuna Miloșești” a obținut 200.000 lei. Un proiect similar a fost finanțat și pentru autoritatea locală din Gheorghe Lazăr, contractul având o valoare de 200.000 lei. De asemenea, comuna Drăgoești va beneficia de un sistem de supraveghere video, valoarea proiectului fiind de 190.000 lei.
„Sunt patru proiecte finanțate, importante pentru cele patru localități ialomițene. Unii dintre primarii prezenți astăzi aici semnează primul contract, iar alții se află deja la al treilea, ceea ce înseamnă că această Asociație își atinge obiectivul pentru care a fost creată. Avem la acest moment 37 de proiecte depuse pentru anul 2020 și 90 de proiecte depuse în cei 3 ani de la înființarea ADI. Este un model de abordare europeană de repartizare a sumelor și a unei strategii de dezvoltare la nivelul unui județ și nu punctual pentru fiecare localitate”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Numărul tot mai mare de proiecte depășește bugetul alocat de Consiliul Județean Ialomița, cele 37 de proiecte însumând, la acest moment, 15 milioane de lei, reprezentând atât contribuția ADI cât și contribuția UAT-urilor. Președintele CJI a mai spus că este dificil de făcut o estimare privind posibilitatea de finanțare a celorlalte proiecte care depășesc bugetul, întrucât lipsesc fondurile necesare.
Sistem de supraveghere video la Mărculești
Peste 1500 de locuitori din comuna Mărculești vor beneficia de un sistem de supraveghere video. Scopul montării celor 43 de camere video îl reprezintă descurajarea celor care se gândesc să încalce legea și, totodată, reducerea presiunii pe bugetul local.
„Sistemul de monitorizare video ne va fi foarte util, pentru că nu ne putem permite costurile unei firme de pază. Acest tip de monitorizare video va avea un timp de înregistrare de 30 de zile, după care sistemul se șterge singur. Asta înseamnă eficiență, pentru că înainte plăteam doi paznici cu suma de un miliard de lei vechi pe an. Sunt acoperite toate intrările în localitate, chiar și în câmp, și centrul localității (…) Suma pe care o alocăm în acest proiect o vom amortiza în doi ani (…) Am mai beneficiat de două finanțări nerambursabile, tot prin ADI Ialomița, pentru iluminatul public stradal și amenajarea unor grupuri sanitare la școala din comună”, a explicat Sorin Ciriblan, primarul comunei Mărculești.
Valoarea totală a proiectului este de 220.410 lei, finanțarea nerambursabilă în cuantum de 177.769,75 lei, diferența fiind suportată de UAT Mărculești. Durata de implementare a proiectului este de șase luni.
Modernizare iluminat public stradal, la Miloșești
416 corpuri de iluminat vor fi montate pe străzile localității Miloșești. Grupul țintă este format din cei peste 2700 de locuitori și cei 130 de agenți economici din comună. Valoarea totală a proiectului este de 300.459 lei, din care 200 mii lei este finanțare nerambursabilă prin Programul Județean de Dezvoltare locală, diferența urmând a fi suportată de autoritatea locală din Miloșești.
„Noi suntem acum la al treilea proiect pe ADI Ialomița, iluminatul public fiind o investiție pe care am considerat să o lăsăm mai spre final, nu că nu ar fi fost o prioritate. Atenția noastră a fost îndreptată spre puțurile de apă forate, pentru care am reușit să obținem avizul de la DSP după 6 luni de monitorizare, iar rezultatul final este apă potabilă pentru locuitorii noștri. Al doilea proiect a fost de asfaltare, pentru care am primit cofinanțarea în urmă cu două săptămâni, iar acum a venit rândul iluminatului public. Avem instalate deja în jur de 220 de lămpi tip LED, dar mai erau necesare pentru a acoperi toate străzile din comuna Miloșești cu toate satele aparținătoare”, a declarat Nelu Chițoiu, edilul localității Miloșești.
Durata de realizare a proiectului va fi de 12 luni.
Modernizare iluminat public stradal, la Gheorghe Lazăr
Același tip de proiect va fi implementat și la Gheorghe Lazăr. Primarul Marian Buzea a depus primul său proiect pe ADI Ialomița pentru înlocuirea a 600 de corpuri de iluminat public stradal cu altele tip LED, grupul țintă fiind format din cei 2.319 locuitori și 28 de agenți economici.
„La Gheorghe Lazăr sistemul de iluminat public stradal există, doar că nu a fost modernizat de opt ani. Momentan, asigurăm iluminatul cu 300 de lămpi, iar prin intermediul acestui proiect se dublează numărul acestora, noi având un perimetru foarte mare și lărgimea străzilor de 18 metri. Sistemul este unul foarte eficient, deoarece Gheorghe Lazăr este una dintre puținele comune care nu are probleme de ordine publică (…) Suntem la primul proiect întrucât în primii doi ani comuna Gheorghe Lazăr a fost angrenată în patru proiecte mari cu cofinanțare și de la bugetul local, în cuantum de peste o sută miliarde lei, ceea ce nu ne-a permis să suportăm încă un proiect. Două dintre acestea au fost deja închise, anul acesta le vom finaliza și pe celelalte două și am decis să facem și modernizarea iluminatului public”, a declarat primarul Buzea.
Valoarea proiectului este de 432.868 lei, din care 200 mii lei reprezintă finanțare prin PJDL, restul fiind contribuția UAT Gheorghe Lazăr. Este cel mai mare proiect ca valoare care a fost semnat tura aceasta, iar durata de implementare este de un an.
Monitorizare video la Drăgoești
UAT Drăgoești a depus un proiect pentru obținerea unei finanțări în cuantum de 242.867,48 lei, în vederea realizării unui sistem de monitorizare video la nivel de localitate. 1082 de locuitori ai comunei reprezintă grupul țintă al proiectului care va beneficia de 192.284 lei din partea ADI Ialomița, diferența reprezentând contribuția autorității locale din Drăgoești.
„La Drăgoești există câteva camere video puse de Primărie și de când cu instalarea lor, furturile s-au oprit. Acum vom monta alte 37 de camere și în satele aparținătoare, respectiv Valea Bisericii și Chiroiu, sistemul fiind unul foarte eficient, din mai multe puncte de vedere (…) Costurile de întreținere nu sunt foarte mari, ceea ce face ca acest sistem să fie foarte eficient”, a explicat Ion Mitrea, primarul comunei Drăgoșeti.
Durata de implementare a proiectului este de 6 luni.
Valoarea totală a celor patru contracte semnate este de 1.196.605,50 lei din care contribuția celor patru UAT-uri este de 426.550,78 lei, finanțarea ADI Ialomița prin PJDL de la Consiliul Județean Ialomița fiind de 770.054,72 lei.
Petronela MOROIANU