”Constantin Dinulescu- Viață și Teatru. Teatru și Viață”

Îl iubesc pe bunul Dumnezeu atât cât pot, asta, da. Îl iubesc destul de mult.

Constantin Dinulescu

Marți, 18 octombrie, la Sala Arcadia din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia, Salonul Anual de Carte, ediția cu numărul XXXI, a continuat cu lansarea cărții ”Constantin Dinulescu- Viață și Teatru. Teatru și Viață”, un volum consacrat actorului Constantin Dinulescu, scris de jurnalistul și scriitorul Ion Moldovan, apărut la editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca.

Actor de teatru și film, Constantin Dinulescu s-a născut în Alexandria. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică – București, în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finți. A  jucat teatru pe scenele de la Iași și București. S-a căsătorit cu actrița Carmen Ionescu, colegă de teatru. Din bogata activitate cinematografică se pot aminti: Cursa – 1978, Vlad Țepeș – 1979, Drumul oaselor; Burebista – 1980, Ștefan Luchian – 1981, Glissando – 1982, Trenul de aur – 1986, Totul se plătește – 1987, Iacob – 1988, A unsprezecea poruncă – 1991, Trenul vieții – 1998, Maria – 2003, Italiencele – 2004, Ana, mon amour – 2017.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului Constantin Dinulescu la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În anul 2019 a fost distins cu premiul „Gopo pentru întreaga operă„.

Volumul lansat la Salonul Anual de Carte – ”Constantin Dinulescu. Viață și Teatru. Teatru și Viață” s-a bucurat de prezența unui public numeros format din elevi și cadre didactice care au privit cu interes și emoție către viața marelui actor invitat la eveniment.

Manifestarea a fost deschisă de doamna Elena Balog- manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a adus mulțumiri atât invitaților cât și celor prezenți, dând apoi cuvântul doamnei Nadia Baciu Farcaș- editor Editura Ecou Transilvan din Cluj.

Prezență constantă la Salonul Anual de Carte, doamna Nadia Baciu Farcaș a mulțumit Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița pentru frumoasele colaborări mărturisind că de fiecare dată vine cu drag la Slobozia. De asemenea, aceasta a făcut o prezentare scurtă a publicației spunând că redă foarte bine viața și activitatea bogată a actorului.

Cartea include conversaţii şi dialoguri care acoperă o arie sentimentală bogată, de la copilăria marelui actor petrecută la Călăraşi, trecând prin anii de ucenicie în actorie de la Institutul de teatru Bucureşti, începutul carierei la Teatrul Național din Iaşi şi desăvârşirea profesiei pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti. Sunt zeci de poveşti din care nu lipsesc mari actori şi personalităţi ale timpului cu care Constantin Dinulescu s-a întâlnit în cei 68 de ani petrecuţi pe scenă şi aproape nouă decenii de viaţă.

Sunt un actor dintr-o generație care și-a respectat totdeauna publicul.Este o mărturisire a unui om care, l-a vârsta la care a ajuns, este dincolo de bine și de rău, așa încât tot ce spun, spun cu sufletul deschis și nu mă tem de nimic” a declarat actorul Constantin Dinulescu în cadrul lansării. Tot în cadrul întâlnirii, acesta a mai spus că a avut onoarea de a-l cunoaște pe scriitorul Ștefan Bănulescu cel care, mai târziu, i-a dedicat tatălui său un volum de nuvele.

Maestrul Constantin Dinulescu prin interviul acordat lui Ion Moldovan provoacă pe oricine la dorința de a ne cunoaște istoria, într-o carte document pentru a judeca clipele zilelor de astăzi și a trezi tinerii actori la un demers creator cultural.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved