Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul pentru construcția noului Bloc Operator de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Consiliul Județean Ialomița a semnat miercuri, 14 iulie 2021, contractul de lucrări pentru construirea Blocului Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În urma licitației organizate, câștigătorul desemnat a fost societatea Construcții Erbașu SA.

Perioada de implementare a acestui proiect a fost de 4 ani, termenul de finalizare a lucrărilor este de 2 ani, iar valoarea acestei investiții se ridică la suma de 75.762.426,24 lei.

Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a semnat la jumătatea săptămânii trecute contractul de lucrări pentru construirea noului Bloc Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Următorul pas care trebuie făcut este acela de demolare a obiectivului existent, însă, pentru acest lucru trebuie să obțină mai întâi autorizația de demolare despre care Cristian Erbașu, proprietarul firmei câștigătoare, susține că a făcut demersuri și pe care speră să o obțină în cel mai scurt timp. „În acest moment se lucrează la proiectare. În condițiile în care vom reuși să scoatem cât mai repede autorizația de demolare pentru actualul Bloc Operator vom demara lucrările. Am reușit acest lucru și la celălalt contract, <<Reabilitarea Ambulatoriului>>, astfel că lucrările au început chiar mai repede decât am prevăzut”, a declarat Cristian Erbașu.

Investiția are o importanță majoră pentru ambele părți, astfel că s-a asumat responsabilitatea finalizării acesteia la termenul stabilit.

La data de 31 decembrie 2022 trebuie să finalizăm această investiție. Finanțarea ne obligă să terminăm cu această investiție. Nu o să intru în istorie și nu o să fac analiza celor patru ani care s-au pierdut. Contractul acesta a fost lansat în 2017, dar abia acum am reușit să semnăm contractul. Acesta este termenul legal. PNDL a fost prelungit până pe 31.12.2022, iar noi trebuie, nu că încercăm, să finalizăm această investiție (…)”, a precizat președintele CJ Ialomița.

Același interes a fost manifestat și de constructor, care a apreciat că „Va urma o perioadă destul de lungă, de cinci, șapte sau 10 ani, când se vor face investiții în zona sanitară. Nu ne putem juca, deoarece și pentru noi este un risc major, în condițiile în care beneficiarul își poate pierde investiția, poate pierde finanțarea și în acel moment, chiar dacă ni se permite prin contract să mai amânăm, o să avem dificultăți în a ne încasa facturile.”

Proiectul este unul extrem de important, pentru că face parte dintr-un ansamblu de alte patru proiecte care duc la îmbunătățirea felului în care se practică serviciile medicale în județul nostru. Acest proiect este cel mai important, atât din punct de vedere logistic, dar și ca valoare: 75.762.426,24 lei (inclusiv TVA), din care 53.310.189,79 lei din PNDL, iar 22.452.236,45 lei vor fi decontați din bugetul județului.

Obiectivul general prevede construirea unui Bloc Operator nou și dotarea acestuia cu echipamente medicale performante. Proiectul prevede o construcție cu un regim de înălțime P+3 delimitat astfel: la parter vor exista trei zone, respectiv spitalizarea de zi cu 31 de paturi, explorări funcționale și vestiarele generale. La etajul 1 se va regăsi secția ATI prevăzută cu 21 de paturi, blocul de nașteri și zona administrativă, iar la etajul 2 se va construi Blocul Operator care cuprinde spațiul de anestezie și post-anestezie, 6 săli de operație cu diferite specialități și o sală de gipsare/protezare, o sală administrativă și spații gospodărești. În ceea ce privește etajul 3, acesta va fi compus dintr-o unitate generală de sterilizare instrumentar medical, un spațiu tehnic unde vor fi amplasate unitățile exterioare de filtrare și tratare a aerului, precum și spații de generare a apei sterile.

Acest proiect reprezintă soluția fără de care celelalte trei proiecte nu ar putea înainta și finaliza așa cum ne-am fi dorit, pentru că Blocul Operator va conține zone de abordare a serviciilor medicale și aici vorbim despre Blocul Operator în sine, Blocurile de nașteri și ATI, spații care în momentul de față sunt situate fie în cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului, fie în cadrul secțiilor ATI din Blocul Central, asupra cărora se intervine în acest moment tot printr-o serie de proiecte de modernizare. Practic, inexistența Blocului Operator va face imposibilă relocarea acestor activități, care reprezintă inima oricărui spital indiferent de gradul pe care îl are. Finalizarea lui în termen și coordonarea cu celelalte proiecte reprezintă cheia succesului în toate cele patru proiecte (…) Dacă în Ambulatoriu a trebuit să identificăm soluții pentru relocarea unor spații, aici trebuie să se finalizeze lucrările pentru Blocul operator existent. Nu există altă soluție”, a conchis Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Firma Construcții Erbașu a mai construit două spitale private în București, având în palmares contracte semnate pentru alte 7 astfel de locații. La Timișoara, Cluj, Pucioasa, Tulcea și Călărași lucrările se desfășoară cu pacienți în interior, la fel ca la Slobozia.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved