Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de achiziție publică pentru proiectul de reabilitare și punere în valoare a monumentului istoric Orașul de Floci-Giurgeni

În cursul săptămânii trecute, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a semnat contractul de achiziție publică pentru proiectul de reabilitare și punere în valoare a monumentului istoric Orașul de Floci de la Giurgeni, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul de reabilitare și punere în valoare a monumentului istoric presupune restaurarea ruinelor edificiului cu contraforturi, restaurarea Bisericii nr. 2, dotarea muzeului existent, construirea de pavilioane. Valoarea totală a contractului este de 13. 818.121 lei.

Felicit actuala și fosta conducere a Consiliului Județean Ialomița pentru că au ajuns în acest moment (…) Sunt oameni care înțeleg că un efort care promovează solidaritate și mândrie, mândrie pentru că trăitorii de astăzi, din ținutul acesta, ca și trăitorii de altădată, aveau în comun nădejdea că locuitorii de aici sunt egali altora, sunt capabili de performanță de dezvoltare economică, spirituală, asemeni altora și sunt importanți pentru tot ce a însemnat frontiera între două regimuri. Din nefericire, Orașul acesta a fost la confluența zonei orientale și a celei de dincoace de Dunăre care avea alte de aspirații. Neșansa de a fi în această poziție marginală a și făcut să fie abandonat orașul în a doua jumătate a sec. VIII. (…) Remarcabil este că așteptările tuturor sunt foarte mari. Acuratețea cu care echipa de la Consiliul Județean a urmărit desfășurarea lucrărilor este excepțională (…) Oamenii sunt interesați să vadă că acest nucleu de dezvoltare a unei zone din altă perspectivă, și spirituală, și economică, este un nucleu pe care ei l-au sprijinit (…)”, a transmis Silvian Ciupercă, ex-președintele consiliului Județean Ialomița, cel care a pus bazele Centrului de Cercetare arheologică de la Orașul de Floci.

Principalele obiective care se încearcă a fi atinse la Orașul de Floci de la Giurgeni se referă la restaurarea și consolidarea edificiului cu contraforturi, reastaurarea și consolidarea Bisericii nr. 2, înființarea de drumuri de legătură între toate obiectivele, construirea unei poți de acces pentru contorizarea și vânzarea biletelor, dotarea muzeului existent cu vitrine necesare expunerii obiectivelor arheologice, amplasarea de panouri de informare, precum și asigurarea iluminatului public arhitectural și propunerea de activități de marketing și promovare artistică.

Este un proiect major și avem încredere în constructorul, în executantul care a câștigat această lucrare că acesta se va derula așa cum scrie în cererea de finanțare aprobată”, a precizat Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.

Investițiile în cultură, pe lista de priorități a Consiliului Județean

CJ Ialomița investește nu doar în infrastructura de drumuri, în sănătate și sport, sume impresionante fiind alocate și pentru partea de cultură. Astfel, administrația publică județeană mai are în derulare încă două proiecte de însemnătate pentru județul nostru și ne referim aici la proiectul de Restaurare a <<Bisericii de Lemn>> din Slobozia și a Conacului <<Bolomey>> situat în comuna Cosâmbești.

Facem investiții importante la nivelul Consiliului Județean în zona de infrastructură rutieră, sănătate, sport, cultură. Acesta este un al treilea proiect foarte important alături de Restaurare a Bisericii de Lemn din Slobozia, apoi lucrările de artă foarte complexe în cadrul Conacului <<Bolomey>> din Cosâmbești. Pe toate le tratăm că maximă seriozitate și cred că vom fi mândri la finalizarea acestui proiect. O să fim atenți ca termenul de finalizare să fie respectat, iar calitatea lucrărilor să fie la cele mai înalte standarde”, a precizat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.

El Camino” de Ialomița

Gândind la un traseu turistic care să pună în valoare județul nostru și care să-l scoată din anonimatul în care a intrat în ultimii zeci de ani, președintele Marian Pavel a „creionat” un „El Camino” de Ialomița, cu plecare de la Manasia, pe cursul râului Ialomița care să se oprească la Giurgeni, la „Piua Pietrei”, urmând ca locuitorii din Giurgeni să fie, probabil, printre beneficiarii a tot ceea ce înseamnă infrastructură sportivă, de cultură, de petrecere a timpului în aer liber, de ape termale, de tot ceea ce este frumos în zona aceasta și poate fi oferit publicului larg.

Începând cu anul 2000 și cu ajutorul unui proiect european s-a construit la Giurgeni o poveste care continuă și astăzi. Situl a fost inclus într-un proiect prioritar la nivel european, iar lumea a început să afle despre acest loc după ani de pus cărămidă cu cărămidă. La inițiativa lui Ilie Cioacă, zona a fost scoasă din anonimat prin organizarea unui festival de artă culinară tradițională. Proiectul de restaurare și punere în valoarea a locului înseamnă mult mai mult, înseamnă o schimbare de paradigmă și de abordare și de transmitere a tutoror lucrurilor descoperite către marele public.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved