Consiliul Județean Ialomița a semnat al patrulea contract pentru eficientizare energetică

Clădirea Centrului Cultural <<Ionel Perlea>> Slobozia va fi reabilitată

* Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, împreună cu directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, au semnat miercuri, 2 martie, contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Cultural <<Ionel Perlea>> Slobozia.

Obiectivul investiției constă în creșterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează instituția, prin implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice la nivelul clădirii și alinierii la standardele și cerințele de performanță energetică europene. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3-„Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute cu carbon”, Prioritatea de investiții 3.1-„Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenrabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B-clădiri publice.

Au fost semnate alte trei proiecte în urmă cu aproximativ o lună. Școala Specială „Ionel Teodorescu”, Centrul Militar și clădirea de pe Răzoare, fostul sediu al Drumurilor Județene. Acesta este al patrulea proiect și așteptăm, cât de curând, să semnăm și pentru Muzeul Județean de Istorie. Și dacă tot vorbim despre eficientizare energetică ar trebui să discutăm și despre programul ELENA, la care s-a muncit foarte mult și care a avut probleme de implementare. După noi discuții și negocieri a reapărut acest program, iar Consiliul Județean Ialomița s-a mișcat și de această dată foarte bine, motiv pentru care le mulțumesc colegilor mei și, în special, lui Alexandru Potor care a muncit foarte mult la acest proiect (…)”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Reabilitarea energetică a clădirilor din Ialomița este un proiect de mare anvergură pe care CJ Ialomița și l-a propus încă de la debutul acestui mandat. Privitor la acest proiect, se vor efectua mai multe lucrări care vizează construcția și ne referim aici la izolarea termică, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu una eficientă energetic, refacerea învelitorii de țiglă în zona podului, demolarea și refacerea șarpantei cu o geometrie nouă, refacerea sistemului de colectare ape pluviale, precum și refacerea finisajelor interioare la pardoseli și pereți. În ceea ce privește lucrările prevăzute pe partea de instalații, acestea se referă la refacerea integrală a instalației termice cu schimbarea corpurilor de încălzire, înlocuirea cazanelor de pardoseală cu două centrale termice murale în condensație de câte 125 kw fiecare, montarea unei instalații solare pentru producerea apei calde menajere și încălzirea spațiilor. Totodată, pe teresa clădirii se vor monta 63 de panouri solare și alte 18 panouri fotovoltaice de 250W. În cadrul acelorași lucrări se vor înlocui obiectele sanitare și va fi modernizată instalația de iluminat.

Potrivit declarațiilor administratorului public al județului Ialomița, Alexandru Potor, alte 20 de UAT-uri din județ vor beneficia de aceste surse de finanțare, Municipiul Slobozia având cea mai mare suprafață cuprinsă în program.

Am încercat să ne asigurăm că fiecare instituție majoră de învățământ, fie că este vorba despre școală gimnazială, liceu sau grădiniță de dimensiune mare, să aibă principalul corp de învățământ cuprins în acest program de finanțare. (…) Speranța noastră este că odată ce documentațiile tehnice vor fi realizate prin Programul ELENA să intre direct la finanțare în POR. Acest lucru va scurt mult timpul de așteptare, pentru că am ajuns să finanțăm proiectele destul de târziu deoarece s-au primit multe proiecte la nivel de ADR Sud Muntenia, pe Axa de eficiență energetică fiind propuse proiecte în valoare de peste 800 de milioane de lei. Proiectul ELENA asigură direct intrarea în finanțarea acestor clădiri”, a precizat Alexandru Potor.

Durata de implementare a proiectului de eficientizare energetică a centrului Cultural <<Ionel Perlea>> Slobozia este de 85 de luni, termenul de finalizare fiind 31 octombrie 2023.

Valoarea totală a investiției este de 13.896.034,36 lei (TVA inclus), din care 13.885.324,36 lei (TVA inclus) este valoarea eligibilă, iar 13.607.617,86 lei (TVA inclus) reprezintă valoarea totală nerambursabilă.Contribuția proprie a Consiliului Județean ialomița este de 277.706,50 lei (TVA inclus).

Acesta este un nou contract foarte important pentru județul Ialomița care tratează problematica creșterii eficienței energetice a clădirilor publice. Este unul dintre domeniile în care județului Ialomița și-a luat partea leului, fie că vorbim despre administrația județului, fie că vorbim despre Unitățile Administrativ Teritoriale. La nivelul regiunii avem proiecte de aproximativ 800 de milioane de lei în acest domeniu atât de important, pentru care s-au semnat contracte de 429 milioane de lei. Din această ultimă sumă, aproape 100 de milioane sunt proiecte din județul Ialomița, asta însemnând mai mult decât media județeană, ceea ce pentru noi reprezintă un semnal puternic că există preocupare la nivelul administrației județene din Ialomița. (…) Am căutat o modalitate de a avea pregătite proiectele și am găsit o oportunitate de finanțare la Banca Europeană de Investiții, acest program ELENA care finanțează documentații ale UAT-urilor pentru a depune proiecte de eficientizare energetică. Suntem singura regiune din țară care are semnat un astfel de contract pe care sperăm să-l derulăm în condiții foarte bune. Numai la nivelul județului Ialomița avem aproape 30 de fișe de proiect pentru care vom pregăti documentații tehnice, însumând peste 35.000 de metri pătrați de clădiri reabilitate din punct de vedere energetic. Județul Ialomița este pe primul loc. Sperăm ca aceste documentații să fie finalizate cât mai repede, astfel încât să le predăm benenficiarilor studiile de fezabilitate, PT-ruile, DALI, etc.”, a explicat Liviu Gabriel Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved