Stadiului proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Ialomița
Consiliul Județean Ialomița a organizat marți, 11 mai, o conferința de presă la care au fost prezenți președintele Marian Pavel, vicepreședintele Cătălin Grigore și administratorul public Alexandru Potor, celălalt vicepreședinte, Alexandru Dinu, fiind trimis la Ministerului Dezvoltării, în vederea rezolvării unor probleme ale instituției.
Tema conferinței de presă a vizat proiectele aflate în derulare de Consiliul Județean, fiind prezentat un raport al stadiului lucrărilor tuturor obiectivelor de investiții la nivel de județ, după mai bine de 6 luni de la preluarea mandatului de președinte al județului a lui Marian Pavel.
Obiective de investiții finanțate prin fonduri europene
„A fost o perioadă destul de încărcată pentru noi și am vrea să facem o prezentare privind statusul proiectelor derulate de Consiliul Județean Ialomița atât cu fonduri europene, cât și naționale și locale (…) În urmă cu mai bine de o săptămână a fost prezentat și bugetul care reflectă foarte bine aceste proiecte”, a precizat în deschidere Alexandru Potor, administratorul public al județului.
- Obiectiv de Investiții „Modernizarea drumurilor judeţene DJ 302 localităţile Drăgoești-Roșiori-Moviliţa-Dridu, DJ 101 localităţile Dridu-Fierbinţi-Târg –limita judeţ Ilfov, DJ Dridu-Jilavele și DJ 402 limita Judeţ-Călărași Sinești (DN2)” – valoare conform devizului actualizat: 115.004.412,43 lei cu TVA. Lucările sunt realizate în proporție de 80%, extimarea finalizării proiectului fiind luna octombrie anul acesta. Nu sunt estimate a fi întârzieri.
- Obiectiv de Investiții „Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” – valoare conform devizului actualizat: 9.780.237,91 lei cu TVA. În data de 29 ianuarie 2021 a fost lansată procedura pentru atribuirea contractului de execuție lucrări și servicii, depunerea ofertelor fiind făcută în data de 15 martie. Se lucrează la aceste oferte, iar estimarea reprezentanților CJI este aceea că în iulie anul acesta se va atribui contractul, astfel că lucrărilor pot fi demarate.
- Obiectiv de Investiții „Reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey” – valoare conform devizului actualizat: 26.263.987,43 lei cu TVA. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost 17 martie 2021, iar acum se lucrează intens, constructorul dorind să avanseze cât timp vremea este bună”, a declarat Alexandru Potor.
- Obiectiv de Investiții „Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului Istoric Orașul de Floci” – valoare conform devizului actualizat: 13.818.121 lei cu TVA, iar în 29 martie 2021 a fost lansată procedura de atribuire a contractului. „Inițial, nu a fost interes foarte mare din partea contractorilor, dar, din fericire, lucrurile s-au schimbat și am fost informați în mod anonim că există un număr important de companii care sunt interesate de acest obiectiv, ceea ce înseamnă că există premise ca investiția să fie realizată. Finalizarea procedurii pentru atribuirea acestui contract este în 20.06.2021”, a mai spus administratorul public al județului.
- Obiectiv de Investiții „Restaurare și conservare Biserica de Lemn Sf. Nicolae” – valoare conform devizului actualizat: 3.068.250,40 lei cu TVA. În ceea ce privește acest obiectiv, pe perioada iernii lucrările s-au desfășurat în zona de restaurare a mobilierului și a icoanelor valoroase care există în această biserică, acestea fiind estimate a se finaliza în iulie 2022, stadiul fizic al lucrărilor fiind de 37,62%.
- Obiectiv de Investiții „Modernizare DJ 306 limită judeţul Călăraşi -Albeşti – Andrăşeşti – Gheorghe Doja – Crunţi intersecţie cu DJ 102H, DJ 102 H intersecţie cu DJ 306 – Reviga – Cocora – intersecţie cu DJ 203E, DJ 203E intersecţie cu DJ 102H – Cocora – Limită judeţ Buzău” – valoare conform devizului actualizat: 136.465.080,09 lei cu TVA. „Procedura de atribuire a lucrărilor a fost lansată 31 martie 2021, pe 19 mai fiind finalizată depunerea ofertelor valabile (…) Sunt foarte multe companii care și-au manifestat dorința de a participa la această procedură și estimăm finalizarea procedurii pentru acest proiect în noiembrie 2021. Dacă luăm în calcul faptul că durata lucrărilor este de 12 luni, practic, la sfârșitul anului 2022 ar trebui să avem și acest drum finalizat din punct de vedere al construcției”, a precizat Alexandru Potor.
- Obiectiv de Investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” – valoare conform devizului actualizat: 17.490.007,08 lei cu TVA. „În acest caz, ordinul de începere al lucrărilor a fost emis în data de 25 februarie și de atunci <<s-a atacat>> parterul și etajul I și se lucrează intens și pentru pregătirea celorlalte elemente de intervenție”, a conchis administratorul public.
Obiective de investiții finanțate prin PNDL II
În a doua parte a prezentării proiectelor au fost trecute în revistă cele nouă obiective de investiții ale Consiliului Județean Ialomița finanțate prin intermediul Programul Național de Dezvoltare Locală Etapa II.
- Primul dintre acestea, și poate cel mai important, se referă la „Construirea Blocului Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” a căruit valoare conform devizului actualizat este de 77.408.733,93 lei cu TVA. Reprezentanții CJ estimează că în data de 30 iunie 2021 va fi finalizată procedura de evaluare, două companii fiind înscrise pentru a contracta această lucrare.
- Obiectiv de Investiții „Modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia” – valoare conform devizului actualizat ca urmare a finalizării procedurii privind atribuirea contractului de lucrări: 76.619.295,72 lei cu TVA.
- Obiectiv de Investiții „Modernizare DJ 201 Buesti – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești, km 57+000-km 84+000” – valoare conform devizului actualizat ca urmare a finalizării procedurii privind atribuirea contractului de lucrări: 33.174.955,32 lei cu TVA. „În mai puțin de un an vor fi finalizate lucrările pe aceste două tronsoane (…) Se lucrează intens, antreprenorii execută lucrările de realizare a casetelor de supralărgire, termenul de finalizare a lucrărilor este februarie 2022 pentru lotul I și decembrie 2021 pentru lotul II”, a precizat Potor.
- Obiectiv de Investiții „Modernizare DJ 201: Tronson I DN 2 Coșereni – Axintele – Orezu km 0+000-km 35+400” – valoare conform devizului actualizat ca urmare a finalizării procedurii privind atribuirea contractului de lucrări: 78.635.880,63 lei cu TVA – valoare conform devizului actualizat ca urmare a finalizării procedurii privind atribuirea contractului de lucrări : 78.635.880,63 lei cu TVA
Obiective de investiții care urmează să beneficieze de finanțare din fonduri europene
- „Creşterea eficienţei energetice a sediului Muzeului Judeţean Ialomiţa” – valoare 5,3 milioane de lei.
- „Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Cultural „Ionel Perlea” – valoare 13,8 milioane de lei.
- „Creșterea eficienței energetice pentru Clădirea Comandamentului – Pavilion A (Centrul Militar Județean Ialomița)” – valoare 5,7 milioane de lei.
- „Creșterea eficienței energetice a clădirii administrative din strada Răzoare nr. 3” – valoare 4,5 milioane de lei.
- „Creșterea eficienței energetice a Școlii Profesionale Speciale „Ion Teodorescu” Slobozia” – valoare 5,07 milioane de lei.
„Pentru toate acestea am primit acordul din partea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia vizavi de depășirea fazei tehnico-financiară, au fost acordate și punctajele și în momentul de față avem certitudinea că aceste proiecte vor fi finanțate. Este vorba despre o sumă de peste 30 milioane de lei”, a adăugat administratorul public.
Obiective de investiții pentru care urmează să beneficieze de finanțare în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020:
- „Modernizare DJ 213 A: Limită jud. Călărași – intersecție cu DJ 201(Mărculești): intersecție cu DN 2 A (Bucu)-Scânteia – intersecție cu DN 21”;
- „Consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii”
Pentru aceste două proiecte, Consiliul Județean Ialomița a alocat peste 700 de mii de lei, pentru întocmirea de studii tehnice, sursa bugetară fiind din finanțări nerambursabile.
Petronela MOROIANU