Conacul Bolomey, readus la măreția lui de altădată

Săptămâna trecută, la Cosâmbești s-a desfășurat conferința de presă în vederea prezentării obiectivului „Conacul Bolomey” în urma efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

În prezența presei, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a declarat că obiectivul a fost readus la viață după multe încercări, iar finalizarea proiectului este o realizare impresionantă constituind un câștig uriaș pentru județul Ialomița, atât din punct de vedere turistic, cât și cultural.

Reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Marin a felicitat inițiativa Consiliului Județean de a restaura acest conac plin de istorie și s-a declarat încrezător ca obiectivul va aduce un plus valoare sistemului cultural ialomițean, iar județul se poate mândri acum cu încă un obiectiv turistic de marcă.

Prezent la eveniment, europarlamentarul Ștefan Mușoiu a susținut că obiectivul reprezintă un reper cultural pentru județul Ialomita, demn de a fi introdus în circuitul turistic național și s-a arătat încrezător că acesta va deveni un centru de creație culturală pentru generațiile prezente și viitoare.

La rândul său, Adrian Ionescu, Secretarul general al județului Ialomițași și manager al proiectului „Reabilitarea monumentului istoric si de arhitectură Conacul Bolomey”, a menționat că obiectivul general îl reprezintă impulsionarea dezvoltării locale prin valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale prin introducerea acestuia în circuitul turistic, stimulând totodată și dezvoltarea comunității prin creșterea atractivității investiționale a regiunii. Acesta a mulțumit echipei de implementare și a declarat că deși reabilitarea a implicat ample lucrări de arhitectură atât la interior cât și la exterior, la final s-a reușit readucerea atmosferei nobiliare a Conacului Bolomey de altădată.

Amplasat din punct de vedere geografic la 5 km de Slobozia în localitatea Cosâmbești, Conacul Bolomey a fost construit în anul 1898, fiind unul dintre cele mai impozante conace boierești ale acelor timpuri. Conacul avea destinație de locuință pentru proprietar, fiind o construcție mare cu parter, etaj și mansardă din zid de cărămidă, acoperită cu tablă de zinc, compusă din 14 camere (12 camere și 2 antreuri), 3 pivnițe și terase. Acum, în urma unui proiectului cu finanțare europeană accesat de Consiliul jJudețean Ialomița, Conacul Bolomey se va transforma în centru cultural și expozițional, iar anexa va găzdui ateliere de restaurare și pictură. În paralel, cum a declarat președintele Marian Pavel, în jurul acestui edificiu vor fi căutate soluții pentru crearea altor puncte de atracție în zonă, care nu duce lipsă de posibilități.

Valoarea totală a proiectului a fost de 38.333.643 lei, din care 430.216 lei este valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului.

Am consemnat doar trei din intervențiile celor impicați în repunerea în valoare a acestui obiectiv aflat pe Lista monumentelor istorice din județul Ialomița.

Marian Pavel: Ca să fim sinceri, niciunul dintre noi nu am crezut că va arăta așa. Ne-am dorit, am sperat, dar n-am crezut. Astăzi, toți cei care au muncit aici, de la proiectant până la constructor, au colaborat și ne-au dat șansa să deschidem într-un fel către public acest minunat conac. Nu vreau să vă spun nimic despre documente, despre hârțogării, care ne-au tocat din timp și, chiar din nervi. Acum recepția este făcută, dar mai lucrăr la câteva amănunte, care privesc obținerea unor autorizații de funcționare și, probabil, o să mai facem un proiect de prelungire a perioadei de execuție, deși aici s-a făcut recepția. Sunt convins că nu va dura mult și acest conac va fi gata să primească aici acțiuni culturale și acțiuni educative. Suntem deschiși la dialog, cu dumneavoastră și cu cetățenii, ca să putem să-i dăm acestei bijuteri o utlilitate cât mai adecvată.

Marin Constantin, prefectul județului: Mi-aș dori ca să punem în valoare acest obiectiv printr-o legarea a lui de un traseu turistic, de la Manasia, ruinele Conacului Zappa de la Broșteni, în continuare la Mănăstirea de la Balaciu, Mănăstirea de la Slobozia, pe aici pe la Conacul Bolomey la Mănăstirea de la Hagieni și la Orașul de Floci. Ar câștiga riveranii noștri, pentru că suntem între București și Constanțași, dar nu numai, și ar fi păcat să nu vadă astfel de lucruri pe care clar nu le au la ei acasă.

– Elena Pacală, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național Ialomița: Sunt mai emoționată decât oricând altădată, pentru că preocuparea pentru acest conac a fost una permanentă și tentativele au fost repetate, ele nu s-au finalizat la vremea respectivă, dar iată că astăzi a venit și momentul în care s-a întâlnit comunitatea finanțatorului, Consiliul Județean Ialomița, cu competența proiectantului și a constructorului. Cred că pentru Ialomița această încercare de a se poziționa în jurul istoriei locale este un element ajutător, care o face să se dezvolte, chiar dacă cultura nu este un lucru cu rezultate immediate, ea construiește și clădiri, și calități, dar clădește și atitudini pentru oameni. Cu cât o clădire este mai îmaltă, cu atât mai mult dă expresie unei năzuințe mai înalte. Vreau să vă spun că avem șansa ca acest proiect să fie realizat de cea mai bună cunoscătoare a conacului Bolomey, doamna Nemțeanu, care este preocupată de acest conac de multe decenii și cunoaște istoria acestuia, cunoaște și istoria oamenilor locului. Toate acestea nu pot fi o atracție turistică însă dacă ea nu este îmbrăcată într-o poveste. Clădirea aceasta are o mie și una de nopți de povești, unele mai romantice, altele mai macabre, memoria colectivă aici la Cosâmbești păstrează încă povești, probabil că de la bătrâni culese, despre fundațiile lui, de catacombelele lui. Toate acestea se pot constitui în atracții pentru turiști. Celor care vin aici trebuie să le spunem povești, și aici au fost foarte multe povești. Ar putea să fie scos la licitație și un proiect, domnule președinte, pentru că avem în Ialomița foarte mulți scriitori talentați, să scoatem un volum cu aceste povești, să facem și marketing, să facem și promovare, pentru că fără acestea turismul nu are întotdeauna succes. Vreau să vă felicit și am credința că veți merge mai departe pe acest drum, vă cunosc bine și știu că aveți această deschidere, și dumneavoastră și echipa dumneavoastră.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved