Conacul Bolomey intră în reabilitare

 

În acest timp, cârcotașii vor să vadă Ialomița… în fundul gol

Contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare și restaurare a Conacului Bolomey a fost semnat în data de 10 martie, în comuna Cosâmbești, localitate în care se află acest edificiu de patrimoniu. În final, Conacul Bolomey va fi înscris în circuitul turistic și se dorește a fi un brand al județului Ialomița!

Cum ne așteptam, ascunși în anonimat pe rețelele de socializare, dar nu numai (mai sunt din păcate și anonimi… cu nume), au apărut cârcotașii care clamează din toți rărunchii inutilitatea acestei investiții, bani publici aruncați pe fereastră (sunt de fapt bani europeni destinați expres pentru astfel de obiective), sau cei care văd drobul de sare de la Groapa din Slobozia care stă să cadă și peste Conacul Bolomey. Dacă e să te iei după ei, ar trebui să ștergem de pe suprafața pământului tot ce istoria de dinaintea lor ne-a lăsat moștenire și să lăsăm acest județ… în fundul gol.

Conacul va reveni la strălucirea sa de la începutul veacului trecut

Contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare și restaurare a Conacului Bolomey a fost semnat în data de 10 martie, în comuna Cosâmbești, localitate în care se află acest edificiu de patrimoniu. Lucrarea va fi realizată de SC Inspeti Building Restauration SRL Ploiești, iar valoarea de achiziție este de 18.761.43 lei. Conacul Bolomey va fi înscris în circuitul turistic și se poate transforma într-un brand al județului Ialomița! Uitându-ne la obiectivele proiectului, vedem că va exista și o colaborare cu Liceul de Arte din Slobozia, care va avea aici ateliere împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici și care vor putea să-și expună lucrări în acest ansamblu de monumente istorice.

(…) Îmi doresc foarte mult ca în Ialomița să existe un traseu de mers pe jos sau cu bicicleta de la Manasia până la Târgul de Floci. Este ceea ce Ialomița poate să aducă în plus față de alte județe, pentru că avem beneficiul de a fi așezați în această zonă frumoasă, și sunt sigur că turiștii vor veni și către noi (…)”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Este un eveniment absolut istoric pentru ceea ce înseamnă patrimoniul cultural al județului Ialomița, pentru că Ialomița nu înseamnă numai drumuri, înseamnă și școli, înseamnă și spitale, înseamnă și patrimoniu cultural. Avem o bogăție absolut nefolosită din acest punct de vedere, iar astăzi este un pas mare pentru a începe să scoatem în evidență și capacitatea noastră culturală, a acestui județ care are un potențial deosebit (…)”, a transmis Cătălin Grigore, vicepreședintele CJ Ialomița.

Concepția arhitecturală a conacului construit în anul 1898 de o echipă de meșteri italieni la comanda familiei Ghețu, se încadrează în arhitectura nobiliară rurală tip „villa rustica”, în stil neoclasic francez cu elemente eclectice, bogat decorat atât la interior, cât și la exterior, cu camere spațioase împodobite cu picturi murale de „tip șablon”, cu patru fațade identice, realizate la același nivel de arhitectură și detaliere și care pot fi privite din toate unghiurile.

Așezat în mijlocul unei „grădini în suprafață de 10 pogoane plantate cu pomi fructiferi”, dar și în zonă inundabilă a râului Ialomița, conacul avea fundații de aproximativ 1,70-2,00 metri adâncime, pentru a ajunge la terenul bun de fundare, deasupra apei freatice, fără un subsol înalt, doar parțial, care arată măiestria arhitectului care le-a proiectat. Clădirea avea un regim de înălțime spațial de S+P+E+M, cu o suprafață construită de 373 mp. Structural era realizată din zidărie de cărămidă plină, pereții portanți exteriori și interiori de la parter având grosimea de 42×60 cm, iar cei de la etaj de 28×42 cm.

(…) Familia Ghețu a construit acest conac, care are un stil neoclasic franțuzesc. Aici a fost o fermă model, îndeosebi pentru orez, pentru că terenul era inundabil. Aici era o orezărie pe care au înființat-o frații Bolomey, după ce au preluat, în urma unor procese, acest conac de la familia Ghețu (…)”, a precizat Elena Pacală, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Ialomița.

Conacul Bolomey va fi dat „la cheie” în 27 de luni

Despre ce înseamnă pentru județul Ialomița acest obiectiv de patrimoniu care urmează să revină la strălucirea sa de la începutul veacului trecut, au mai vorbit Bogdan Popescu -primarul Cosâmbeștilor-, extrem de fericit având în vedere că beneficiari direcți vor fi membrii comunității pe care o conduce) precum și Alexandru Dinu -vicepreședinte al Consiliului Județean-, marcat parcă de regretul că un astfel de monument istoric nu se găsește și la Mihail Kogălniceanu, acolo unde a fost primar ani la rând.

(…) Din păcate, a durat prea mult până să putem interveni asupra acestei clădiri, însă urmează 27 de luni foarte provocatoare. Vom oferi întreaga noastră colaborare, dar vă asigurăm că vom fi și foarte atenție la modul în care se vor derula lucrările (…) Tot acest ansamblu ne va pune pe noi, ialomițenii, într-o postură frumoasă”, a conchis Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.

Administratorul firmei Inspeti Building Restauration, Mădălina Ignatuc, spunea că cea mai dificilă parte a acestui proiect este cea de refacere a structurii, urmată de componentele artistice. Constructorul are în portofoliul său mai multe lucrări de amplare, una dintre acestea fiind restaurarea fațadei Universității Transilvania din Brașov.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5-Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1-Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural cultural, în cadrul apelului dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), Aria prioritară 3-Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni.

Nicolae TACHE

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved