Conacul Bolomey, ieri, azi și… mâine

Conacul Bolomey, monument istoric și de arhitectură, a intrat în reabilitare în primăvara acestui an când Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de execuție a lucrărilor. Restaurarea presupune ample lucrări de arhitectură, interioare și exterioare, lucrări de consolidare și refacere a fundației, precum și refacerea parcului dendrologic care înconjoară obiectivul. Potrivit istoricilor, volumul conacului era compact, paralelipipedic, perfect simetric, cu turnulețele balcoanelor rotunde, în cele patru colțuri. Subsolul conacului servea drept spațiu de depozitare pentru alimente, iar la parter existau patru saloane, așezate două câte două de-a lungul unui hol, care erau folosite pentru primiri și recepții, o bucătărie, un oficiu și o baie. La etaj se regăseau patru dormitoare, atât pentru proprietari cât și pentru oaspeți, baie, camere de serviciu, un hol despărțit în două încăperi și un balcon terasă. În ceea ce privește mansarda, aici se aflau numai spații anexe pentru depozitare și pentru personalul de serviciu. Șarpanta acoperișului era din lemn, cu învelitoare din tablă, iar accesul se făcea pe scările din lemn.

Conacul Bolomey poate deveni un obiectiv cultural de mare însemnătate pentru județul nostru. După cum știți, au fost demarate deja lucrările încă din luna martie a acestui an și se desfășoară în baza unui grafic de execuție care se respectă în ceea ce privesc lucrările desfășurate la anexa conacului. S-au făcut lucrări de subzidire, de consolidare și cămășuire a celor patru laturi ale anexei, atât la parter, peste care s-a turnat placa de rezistență, cât și a pereților laterali, pe latura sudică și cea nordică. În acest moment s-a realizat și partea de planșeu peste parter, s-au făcut lucrări de suprabetonare a zidurilor exterioare și s-a început lucrarea pentru realizarea acoperișului la anexă. În ceea ce privește partea de conac, s-a lucrat la consolidarea și cămășuirea pereților conform proiectului tehic, la partea de subsol și parter, iar acum se lucrează la cămășuirea etajului și consolidarea sa. În paralel se lucrează și la planșeul situat între parter și etajul 1”, a explicat Adrian Ionescu, manager de proiect și secretar al județului Ialomița.

În baza unor analize realizate de proiectantul lucrării urmează să se desfășoare o intervenție care inițial nu a fost prevăzută, respectiv de cămășuire și de consolidare a casei scării, scară care se află între parter și etajul superior al conacului. Lucrările au intervenit după decopertare și au arătat că gradul de afectare a structurii de rezistență pe casa scării a fost un pic mai accentuat decât s-a previzionat inițial, din cauza intemperiilor și a trecerii timpului.

Cu toate acestea, lucrările sunt oarecum în grafic, existând mici întârzieri care vor fi recuperate pe parcurs.

Aceasta a fost o situație apărută în timpul lucrărilor, însă, cu toate acestea avem promisiunea fermă a constructorului că se va respecta graficul și nu vor fi întârzieri, astfel încât să putem beneficia de finanțarea Uniunii Europene prin ADR Sud Muntenia și Ministerul Dezvoltării”, a mai spus managerul de proiect.

Lucrarea este realizată de SC Inspeti Building Restauration SRL Ploiești, iar valoarea de achiziție este de 18.761.43,63 lei.

Conac în stil neoclasic francez cu elemente eclectice

Concepția arhitecturală a conacului construit în anul 1898 de o echipă de meșteri italieni la comanda familiei Ghețu se încadrează în arhitectura nobiliară rurală tip „villa rustica”, în stil neoclasic francez cu elemente eclectice, bogat decorat atât la interior cât și la exterior, cu camere spațioase împodobite cu picturi murale de „tip șablon”, cu patru fațade identice realizate la același nivel de arhitectură și detaliere și care pot fi privite din toate unghiurile.

Așezat în mijlocul unei „grădini în suprafață de 10 pogoane plantate cu pomi fructiferi”, dar și în zonă inundabilă a râului Ialomița, conacul avea fundații de aproximativ 1,70-2,00 metri adâncime, pentru a ajunge la terenul bun de fundare, deasupra apei freatice, fără un subsol înalt, doar parțial, care arată măiestria arhitectului care le-a proiectat. Clădirea avea un regim de înălțime spațial de S+P+E+M, cu o suprafață construită de 373 mp. Structura era realizată din zidărie de cărămidă plină, pereții portanți exteriori și interiori de la parter având grosimea de 42×60 cm, iar cei de la etaj de 28×42 cm.

Ne dorim ca acest conac să devină un punct de atracție foarte important pe raza județului. Se știe că în zona de vest a județului există Conacul Hagianoff care a fost reabilitat printr-o inițiativă privată, dar care atrage tot mai mulți turiști nu doar de la noi cât și din alte zone ale țării. A fost bine pus în valoare, bine mediatizat și ne dorim și noi ca experința de acolo să fie transferată la Bolomey, astfel putem crea puncte de atracție turistică din ce în ce mai importante pe raza județului. Poziția este una favorabilă, foarte aproape municipiul Slobozia și sunt convins că și cetățenii de aici, din localitățile limitrofe, dar și din alte zone ale țării vor găsi aici un punct de atracție turistică”, a conchis Adrian Ionescu.

Proiectul are ca principal obiectiv impulsionarea dezvoltării locale prin reabilitarea Ansamblului Conacul Bolomey și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale prin introducerea acestuia în circuitul turistic. Peste 4000 de vizitatori sunt așteptați să treacă pragul Conacului Bolomey odată cu deschiderea sa către marele public. Se vor organiza aici expoziții temporare, dar și permanente, în colaborare cu toate instituțiile din subordinea instituției, vor fi spectacole, serate muzicale, simpozioane, mese rotunde, lansări de carte și alte evenimente culturale care să pună în valoare acest obiectiv. Perioada implementării proiectului este de 84 de luni, aici fiind cuprinsă și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. Data finalizării proiectului este 31 mai 2023.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved