Competența incompetenței

Am urmărit cu mult interes o emisiune de știință pe un post de televiziune unde se făcea referire la efectul Dunning-Kruger. Sincer, nu auzisem și nu știam nimic despre așa ceva și tocmai de aceea m-am documentat cu mult interes. Efectul Dunning –Kruger a fos demonstrat de către psihologii americani David Dunning, profesor la Universitatea din Michigan și Justin Kruger, specialist în psihologia socială la Universitatea din New York. Efectul Dunning-Kruger vine să lămurească contextul în care sunt implicate în viața socială, politică, culturală, economică persoanele incompetente. De exemplu, în viața politică, multe persoane incompetente își supraapreciază competențele fiind incapabile să recunoască nivelul de competență al altora. S-a ajuns la concluzia indubitabilă că politicienii, cei mai mulți dintre ei, sunt atinși în cel mai înalt grad de incompetență prin chiar faptul că simt nevoia să controleze tot, declarându-se competenți în tot și considerând pe alții ca fiind incompetenți, ei de fapt întruchipând tipologia hiper-incompetenților.

Pe unul dintre ei îl vedem seară de seară dându-și la televizor, pe față, competența incompetenței. Se pricepe la medicină legală, discută despre ADN, despre gazul metan, autostrăzi, spitale, incendii, cutremure, alcătuirea de noi guverne, emigranți, strategii militare, servicii secrete, despre implicrea lor în politică etc. etc. Și, culmea, intrebat dacă are dovezi zice că are dar nu le prezintă. Nu le prezintă pentru că acest stil l-a învățat de la Băsescu, pe care l-a slujit ani de zile alături de Tinel.

Ăsta e Gelu Vișan, cel care dacă nu a mai avut loc în PMP acum e analist politic la televizor, cu pixul în mână și cu salutul la chipiu. Și nu numai el. Mai sunt și alții, dar și altele care se pricep la toate, nu le scapă nimic. Răspund la orice și își dau cu părerea: știu ce a făcut Ceaușescu, Marx, Engels, Lenin, ce face Biden să-l pună la punct pe Putin, dar nu știu cât costă o pâine.

O minte incompetentă, sublinia Dunning, nu este un vas gol și curat, ci umplut cu o serie de experiențe înșelătoare și inutile, teorii, fapte, perspective, strategii, intuiții. Creierul lor devine o adevărată mașină de dezinformare, care cuplată cu capacitatea de autoevaluare ar putea limita posibilitatea de a evolua a oricui și de a înțelege că adevărata înțelepciune rezidă în a ne auzi adevărata voce interioară.

Ești profesor de fizică și nu poți spune că ești competent întrutotul acestui domeniu. Dacă ești luat pe tema fizicii cuantice, nucleare, a macrocosmosului, digitală și gravitațională, stai sluj. Cum poți s-o faci pe competentul când de șapte ani nu ai fost văzut ținând o expunere liber, fără să ai în față hârtii scrise de alții sau să citești după prompter, gesticulând fără noimă, ca să zică lumea că vorbești liber. De la pupitrul din Cotroceni ne-a spus ani de zile că pesediștii nu au făcut spitale și autostrăzi în România. Dar tu, ce ai făcut pentru asta? Dacă erai sasul ăla pe care îl știam noi din copilărie, te duceai cu hârlețul și te apucai tu, făceai 3-4 centimetri de autostradă, n-aveai cum să nu-i faci. Indiferent ce s-ar întâmpla pe lumea asta, dacă e weekend, el merge la Sibiu. Mulți îi spun că este primul turist al României. Un om mai dezinteresat de problemele naționale nu a existat. Nu avem niciun fel de exigență profesională sau civică să-l admitem după un eșec zguduitor, când a recunoscut că statul a eșuat sub președinția sa. Klaus Iohannis nu a făcut în acești ani decât să constate relele care se întâmplă în țară. De asta avem nevoie, de un om care de vineri până marți nici să constate ceva nu e în stare? L-ați văzut vreodată să meargă într-un sat, în mijlocul oamenilor, la inundații, la dezastre în afară de schi, Golf și pe unde mai merge să se plimbe? El doar constată la un nivel mediocru în cele trei zile cât stă la Cotrocen .

Și o să încheiem cu concluzia cuplului Dunnind-Kruger:„Persoanele incompetente tind să își supraestimeze nivelul de competență și nu își dau seama de incompetența lor”.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved