Colecția foto-documentară Costică Acsinte

 

Muzeul Județean Ialomița

Colecția foto-documentară Costică Acsinte, imagini unicat privind participarea ialomițenilor la Primul Război Mondial

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

În patrimoniul Muzeului Județean Ialomița există o colecție foto-documentară cu privire la participarea ialomițenilor la Primul Război Mondial, aparținând Colecției Costică Acsinte, de o mare valoare istorică.

La acestea se adaugă o serie de bunuri culturale din Colecția de istorie modernă și contemporană a muzeului: brevete, medalii, ordine militare, cărți poștale de pe front, fotografii ș.a., care atestă participarea ialomițenilor la cele mai importante evenimente istorice din istoria României (Războiul de Independență, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial) .

În județul Ialomița, dar și în celelalte județe din țară, se țin slujbe religioase, se depun coroane, se țin discursuri pentru comemorarea soldaților căzuți la datorie pe front în Războiul de Independență (1877-1878), în Primul Război Mondial (1914-1918) și în cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), cele mai importante evenimente care au marcat istoria neamului românesc.

Muzeograf,

Mioara Marin

Muzeul Județean Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved