Clopotele sunt parte integrantă a cultului creștinătății încă din cele mai vechi timpuri. Trasul clopotelor este o practică străveche a Bisericii Ortodoxe, prin aceasta urmărindu-se atât chemarea credincioșilor la slujbele bisericești cât și exprimarea bucuriei triumfătoare a bisericii și slujbelor sale. Clopotele au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri, atât pentru a anunța bucuria și rugăciunea cât și necazul și primejdia.
La concurență cu bătaia clopotului, pagina de Facebook „Corupția ucide”, ca de fiecare dată, mobilizează „credincioșii” protestatari de meserie la acțiuni, chipurile, spontane! Catedrala Neamului are un clopot de 25 de tone, cel mai mare din Europa. Când bate se aude la o distanță de peste 5 km. Se speră ca dangătul acestui clopot să nu adune oameni pentru proteste, guvernul onorându-le doleanțele și promisiunile. Ba mai mult, se speră să adune protestatarii pentru mântuire.
Despre clopote s-au scris romane și s-au făcut filme. Romanul „Pentru cine bat clopotele” al lui Ernest Hemingway (ecranizat în 1943 cu Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamiroff și Katina Paxinou în rilurile principale) este o călătorie într-o Spanie măcinată de războiul civil dintre fasciști și republicani. Sfârșitul romanului îți dorești să nu se termine și să continue, dar deja clopotele au bătut și finalul poveștii este unic: dorința de a privi cerul, acum, mâine și în toate zilele care ți-au mai rămas până în ultima clipă.
Trageți clopotul și priviți la amenințările care ne pasc și luptați pentru reconciliere și unitate națională. Filmul lui Lucian Pintilie „De ce trag clopotele, Mitică?” se bazează pe piesa „D-ale carnavalului” de Caragiale și explorează universul micii burghezii, meschine, o lume de o morală dubioasă care asumă sincer și zgomotos pasiunile, o lume cu un limbaj urât cu proba de foc a profețiilor divine, care din nefericire n-au fost să fie în spiritul unui popor ce se dorește să fie european. Invocarea dezastrului într-o beție mecanică de cuvinte: „Nu merge, e rău, tot mai rău”. Și socotind din vreme în vreme, calea spre mântuire revine finalului: „De ce trag clopotele, Mitică? Sec, vine răspunsul: „De sfoară, nenicule!”
Coincidență cu timpurile noastre. Au trecut 34 de ani de când construim capitalismul multilateral dezvoltat și clopotele tot sunt trase iar clopotarii se tot întreabă de ce o ducem din ce în ce mai rău. Pentru că nu ține sfoara! Trageți clopotele să audă cine trebuie cum sunt jecmăniți fermierii cultivatori de roșii cărăra li se dă 50 de bani pe kilogram iar în marketuri se vând cu 6 lei. Trageți clopotul să se audă la Cotroceni să nu mai circule președintele cu avion hotel de 5 stele, să facă economie, nu să cheltuie pentru o cursă 400 de mii de euro. Trageți clopotul să înceapă exploatarea gazelor din zăcământul de la Caragele din județul Buzău și nu așteptați să-l cumpere austriecii. Trageți clopotul să aibă acces și fermierii români, să poată exporta cereale, nu-l blocați cu vagoanele din Ucraina. Trageți clopotul să se termine odată cu recalcularea pensiilor, să fie respectată legea privind indexarea cu rata inflației. Trageți clopotul să se pună urgent în aplicare programul național de combatere a cancerului. Trageți clopotul pentu unitate națională și mântuire!
Gheorghe Marinel