CJ Ialomița majorează capitalul social al SC Infrastructură Drumuri și Poduri pentru achiziția de utilaje și echipamente

 

În ședința ordinară a Consiliului Județean Ialomița care va avea loc astăzi, 25 martie, se propune plenului aprobarea unui proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA, majorare necesară în vederea achiziției de utilaje.

Societatea în cauză a fost înființată în cursul anului 2018, prin asocierea județului Ialomița cu Municipiul Slobozia. Capitalul social inițial al societății este de 1,5 milioane de lei, din care județul Ialomița deține 90 la sută, restul de 10 procente constituind aportul celuilalt asociat.

Achiziție de utilaje doar cu capital social mărit

Prin intermediul unor adrese înaintate Consiliului Județean Ialomița, SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA a solicitat celor doi acționari majorarea capitalului social în vederea achiziționării de utilaje și echipamente utile funcționării și dezvoltării activității specifice. Din corespondența purtată la nivelul Consiliului Concurenței, în baza recomandărilor formulate, a reieșit că o majorare de capital social a unei societăți comerciale la care acționariatul este format din autorități publice poate fi aprobată doar în baza unui document institulat „Testul Investitorului Privat Prudent”.

Potrivit acestuia, în baza ipotezelor analizate și a calculelor indicatorilor de eficiență economică ai societății a reieșit că nivelul de majorare a capitalului social prin achiziționarea de echipamente și utilaje poate fi în cuantum total de 2.662.170 de lei. Din această sumă, pentru anul 2020 acționarii pot asigura doar 743 mii lei, din care 668.700 de lei îi revine județului Ialomița și 74.300 de lei Municipiului Slobozia, potrivit procentului deținut din capitalul social inițial. Diferența până la nivelul propus prin „Testul Investitorului Privat Prudent” poate fi asigurată în anul fiscal următor, în funcție de alocările bugetare și de acordul celor două autorități deliberative care reprezintă acționariatul societății.

Societatea dorește achiziția de utilaje și echipamente necesare desfășurării activității, aceasta constând într-o sărăriță multifuncțională, freză deszăpezire, autospecială 4X4 echipată, autogreder, cap de tocare hidraulic, cap tractor 4X4, autocamion+lamă de deszăpezire, o betonieră, cupă de buldoexcavator, două cilindre de campactat piatra, un microbuz cu 9 locuri, plus alte utilaje și echipamente.

Testul investitorului privat prudent în locul ajutorului de minimis

Consiliul Județean Ialomița a solicitat un punct de vedere de la Consiliul Concurenței, care, prin răspunsul formulat, a propus două modalități de majorare a capitalului social, respectiv testul investitorului privat prudent și acordarea ajutorului de minimis. S-a decis adoptarea primei variante, astfel că suma rezultată pentru majorarea capitalului social al SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA este de 2.662.170 de lei, împărțită corespunzător procentului deținut de cei doi acționari, astfel: județul Ialomița – 2.395.953 lei (90 la sută) și Municipiul Slobozia – 266.217 lei (10 la sută).


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved