CJ Ialomița alocă fonduri pentru achiziția de concentratoare de oxigen pentru spitalele din județ

* Consiliul Județean Ialomița sprijină financiar trei spitale din județ cu suma de 400 mii lei pentru achiziția de echipamente medicale necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Ialomița care a avut loc joi, 28 octombrie 2021, consilierii județeni au aprobat asocierea județului Ialomița cu municipiile Fetești și Urziceni, precum și cu orașul Țăndărei în vederea finanțării în comun a dotării unităților medicale din cele trei localități cu echipamente medicale necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecției cu noul coronavirus.

În atare context, pentru dotarea Spitalului Municipal „Anghel Saligny” Fetești cu echipamente de producție oxigen și o centrală termică s-a aprobat suma de 200 mii lei, cofinanțarea Municipiului Fetești fiind în sumă de 25.363 lei. Spitalului Municipal Urziceni i s-a alocat suma de 100 mii lei pentru achiziționarea a 16 concentratoare de oxigen individual și două detectoare de oxigen, în timp ce Spitalului Orășenesc Țăndărei i s-a repartizat suma de 100 mii lei pentru achiziția a 18 concentratoare de oxigen, cofinanțarea din bugetul local al orașului Țăndărei fiind în sumă de 5 mii lei.

Urmare a situației epidemiologice pe teritoriul României și ținând cont de creșterea fulminantă a cazurilor de Covid-19, în special a formelor severe, Spitalul municipal Urziceni solicită alocarea unor sume pentru achiziționarea, în regim de urgență a 16 concentratoare de oxigen individual și două detectoare de oxigen pentru monitorizarea concentrației periculoase de oxigent în saloanele Covid-19. În prezent, Spitalul Municipal Uzriceni are în structura sa 127 de paturi de spitalizare continuă din care 64 pentru pacienții Covid-19 și numai 36 de surse de oxigen și 12 concentratoare primite de la ISU Ialomița. La momentul actual, în unitatea medicală sunt internați 56 de pacienți cu Covid-19 din care 28 cu forme medii și tot atâția cu forme severe, tuturor fiindu-le necesare surse de oxigen”, se arată în adresa înaintată Consiliului Județean Ialomița de către Spitalul Municipal Urziceni.

Un alt proiect de hotărâre aprobat în cadrul aceleiași ședințe și care vizează Spitalul Județean de Urgență Slobozia se referă la modificarea unei hotărâri a CJ Ialomița din luna ianuarie a acestui an privind aprobarea participării unității medicale la proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid19 în cadrul SJU Slobozia” și a cheltuielilor legate de proiect. La momentul adoptării hotărârii s-a arătat că SJUS a dus la îndeplinire cu succes protocoalele specifice aprobate de autoritățile publice centrale implicate în combaterea Covid-19, însă este nevoie în continuare de întărirea capacității de răspuns și gestionare a crizei, în vederea aplicării tuturor măsurilor necesare pentru limitarea efectelor răspândirii virusului, mai ales că, în prezent, în majoritatea localităților din județul nostru rata de infectare a depășit cu mult pragul de 6 la mia de locuitori, considerat prag roșu al infectărilor. Proiectul în cauză a fost depus în cadrul POIM 2014-2020, Axa Prioritară 9: Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid-19 și se află în procedura de evaluare. În cadrul acestei etape s-a constatat, pe de o parte, o majorare a valorii totale a proiectului, iar, pe de altă parte, la solicitarea autorității de evaluare, se impune a fi cuprinsă în textul hotărârii detalierea bunurilor ce vor fi achiziționate prin acest proiect.

De asemenea, a fost aprobată și nota conceptuală aferentă obiectivului de investiții privind „Creșterea gradului de securitate la incendiu și asigurarea utilităților pentru Spitalul Județean de Urgență Slobozia”, valoarea lucrărilor din cadrul proiectului urmând a fi de circa 10 milioane de lei cu TVA, finanțarea lucrărilor realizându-se din bugetul județului sau din alte surse atrase în condițiile legii.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved