Pe zi ce trece nu mai suportăm să privim ecranele televizoarelor, unde toate posturile nu fac altceva decât să ne prezinte doar lucruri care stresează și te duc la exasperare. Nu ești obligat să te uiți la asemenea aberații, dar din curiozitate și pentru a obține o informație o faci. După ce SARS Cov 2 ne-a infectat toate ecranele timp de aproape trei ani și chiar dacă te-ai vaccinat și ai purtat mască tot degeaba, acum se văd reacțiile adverse. Că nu trebuia carantină, că vedeta cutare avea Covid, că Esca a chefuit și s-a ales cu virus, că încă cincizeci de morți, că se chefuiește și nu se respectă regulile, bla bla, bla. Apoi, incendii raportate și reluate de zeci de ori cu trei mașini cu apă și spumă și cu scară pliabilă, accidente rutiere care ne afectează emoțional, scandaluri între clanuri cu bâte, topoare, cuțite, pistoale și săbii cărora li se face inventarul și sunt prezentate pe panoplie. Urmează divorțuri, dar și recăsătoriri, înmormântări cu trei preoți dar și cu cinci și pomeni ca la nuntă. Apoi, zi de zi este prezentă în discuție Vulpița, precum Eroina de Jii, care de atâta mediatizare a devenit vulpe bătrână și șireată. Aceleași personaje care sunt prezente zilnic, liderii de sindicat ai poliției, Stolojan și doi trei avocați care dezleagă dar mai mult înnoadă orice situație, fiind experți în toate domeniile. Nu lipsește deloc Gelu Vișan, care are același clonț incisiv care contrazice pe oricine și tot timpul ne spune că pesedeul e vinovat. Infanteristul lui Băsescu și al Elenei este expert în Curtea de Conturi, înmormântări, economie politică sau în arta războiului.
Toate acestea le vedem la posturile noastre de televiziune. De la Realitatea Plus, parfumatul Rareș Bogdan, care urlă de se zguduia platoul de televiziune că PNL este așa și așa ca Raluca Turcan să plece, critici dure cu carul ieșind din gura lui, acum s-a făcut prim vice la peneleul blamat de el, dar și europarlamentar cu batistă pusă la butonieră cu țambal, cu tot. Denis Rifai a zburat pe la Canal D, unde urlă cu întrebarea roșie din cele 40 pe care le frământă la infinit. Acum, Anca Alexandrescu nu mai iese la rampă din culisele statului paralel și amenință tot timpul că îi aranjează pe unul și pe altul cu „Marș, mă!”. Deocamdată e aranjată cu zeci de amenzi de la CNA! Mai era și „carismaticul” Oreste Teodorescu, care după ce fusese izgonit de la acest post s-a reeducat, hrăninduse cu SARS-anti PSD, alături de aceleași personaje virusate și pline de ură, răstălmăcind și manipulând, până drogurile îl trec în sevraj. Pesedeul a adus pandemia, grindina și seceta furând norii de ploaie! În guvern, când se chefuia și se fuma nu erau nici Orban și nici Raluca Turcan, erau mascați Ciolacu și Olguța Vasilescu. „RoAlert” avertizează că Cristian Tudor Poescu a „evadat de la Digi 24 și umblă liber pe șoseaua Panduri”. După ora de latină din școli se scoate și ora de „latino din cluburi”, „Medicii au descoperit un nou simptom Covid: te mănâncă în fund să te duci la mare”. O ciorbă de zarzavat 28 de lei și un porumb fiert la soare 10 lei! Ludovic Orban plusează la planul de relansare dând un rând la toată lumea, iar pentru că s-a terminat digitalizarea la guvern s-a trecut la țigări electronice. Probleme mari pentru Iohannis: Alegerile pică exact când e el în vacanță! Acum, de o lună de zile s-a trecut la azile. Timp de 32 de ani nimeni nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți condițiile din aceste „lagăre” ale bătrânilor. Suntem catalogați de presa internațională că încă trăim în România comunistă. Niște indivizi sub oblăduirea statului se îmbogățesc din suferința bătrânilor. Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, promite (nu e sigură) reformarea din temelii a sistemului de asistență socială. Așa-i la noi, după ce i-a foc spitalul, cumpărăm extinctoare. Poate să ningă, poate să plouă, ce ne pasă nouă. Vara mă scald la Neptun în piscina moștemire de la Dej și Ceaușescu și iarna merg la schi la Păltiniș.
Dar, dacă mandatul se apropie de final, să trecem la ale zilei. Vă mai amintiți de Legea „Pruteanu” pentru folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice? Legea prevede ca textele publice, scrise sau vorbite în limba română, trebuie să fie corecte. La fel și traducerile. Cunoscutul profesor universitar, om de televiziune, lingvist, critic literar și politician GeorgePruteanu a avut mereu o atitudine critică față de manele, fiind un apărător feroce al limbii române. Dacă avem critici muzicali pentru operă, balet, muzică clasică, simfonică, ușoară, populară, teatru, film, artă plastică, de ce nu avem și critici pentru manele, spunea Pruteanu. Cine poate să-l întrebe pe cunoscutul manelist Dan Bursuc ce vrea să spună prin aceste versuri: Ciai, lichi, chichi, chichi, chichi, chichi, cha /Stăpânesc meseria / Puterea e mâna mea / Banii au lipici la mine / din zi în zi câștig mai bine / Duc viață de mafiot / primesc bani de peste tot. Ce ziceți, dacă profesorul Pruteanu s-ar afla într-o pădure cu plopi care fac pere și dacă ar auzi aceste versuri nu ar recidiva și ne-ar spune ?: „Nu am nimic cu cei care ascultă manele și nici cu cei care le cântă. Eu arăt că „prăjitura ” e stricată, avertizez. Așa cum maneliștii sunt liberi să cânte, eu sunt liber să-mi spun opinia”. Asta facem și noi, domnule profesor! Canicula nu ne ocolește. Stăm în casă, ascultăm George Enescu, Verdi, Rahmaninov, dar și Maria Tănase și Dan Spătaru cu „ Drumurile noastre”.
Pe drumul de costișe, ce duce la Vaslui / Venea un om, cu jale / Zicând în gândul lui : de ce nu-l asfaltați ?
Gheorghe Marinel