Chelului tichie de mărgăritar îi lipsește

Free la banii publici pentru campania electorală a lui Dragoș Soare, primar de Slobozia

Stiu despre ce vorbesc! In 1984, cand eram… mare director la Clubul Tineretului, impreuna cu Jan Zupcu am adus Sfinx-ul (bonus Vali Sterian, Mircea Vintila si Mircea Bodolan) pentru trei zile la Slobozia (două spectacole in sala Europa de azi), o zi la Calarasi (un spectacol la Gradina Navrom) si Fetesti (un spectacol pe stadionul Rapid Fetesti). O mie de specatori cu 20 lei biletul la Slobozia, 2500 spectatori cu 20 de lei biletul pe Navrom si alti 2500 de spectatori la Fetesti, acelasi pret al biletului. Costuri: sala, zero lei, ca era … partidul la putere, tarif 5000 lei Sfinx si cate 1000 lei folki-stii de spectacol la Slobozia, cativa militieni pentru pastrarea ordinii si… disciplinei; Gradina Navrom si Stadion Rapid Fetesti chirie cate 2000 lei, tarif Sfinx 7000 lei si folk-istii cate 1.000 lei! Calculati voi… profitul!

Astazi, nu mai este… partidul la putere, este Dragos Soare.

Freeland 2023: 900 milioane lei cheluieli artisti, alte milioane lei pentru mobilizarea unei… armate de jandarmi, politie locala, politie rutiera si alte structuri (imobilizate trei zile), alte milioane pentru pietrisul de la Padurea Peri in care dupa ploaia de vineri seara sambata seara innotam in noroi si… neprevazutele. PROFIT la bugetul local: una sau doua sute (probabil) mii lei chirie platita de comercianti si, bonus, campanie electorala pentru mai marele de azi al Sloboziei. Pierderile? Calculati-le voi!”

Asta a fost o refulare online pe care am postat-o în noaptea ultimei zile de… Free la Pădurea Peri. Free la ce? Clar pentru cine a avut ochi de văzut și urechi de auzit: la campanie electorală pe față a primarului Dragoș Soare pe banii slobozenilor! Toți cei care s-au înfruptat din acești bani (de la artiști și până la ultimul… electrician) nu au ezitat să strige din rărunchi pe scena Free Land: Mulțumim, domnule primar Dragoș Soare! Niciunul (nici măcar Loredana, de la care aveam pretenții) nu a mulțumit admirabilului public slobozean că din banii lui au fost suportate tarifele exorbitante fără de care nici la o sută de kilometri distanță nu s-ar fi oprit la Slobozia. Niciunul nu a mulțumit consilierilor locali care au aprobat de-a valma bugetul peste festival. Nu! Dragoș Vodă de Slobozia a fost… fruncea, ca s-o dăm pe ardelenește, ca la Cluj, acolo unde cei care vor să ajungă în universul magic UNTOLD au la dispoziție două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe”. Nu! La Slobozia dacă este dezmăț pe banul public, este musai să fie … free.

Actul cultural (fie el de nivel înalt sau de ultima speță pentru că, nu-i așa, gusturile nu se discută!) fără plată înseamnă “Pâine și Circ”. Nu am inventat eu… zicala asta romană, este de dinainte de a cuceri Traian pământurile dacilor. Dar, uite că ea rămâne valabilă și după mii de ani dacă trăiești la Slobozia unde Dragoș Soare a scoborât acum trei ani în scaunul de primar.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved