Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
CHEIA BISERICII DE LEMN „SF. NICOLAE”
Istoria acestei lumi a început cu o cheie și se va încheia tot cu o cheie. Privind în cartea Apocalipsei din Biblie, cuvântul „cheie” străbate timpul, de la începuturi și până în timpurile noastre. „Îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: „Iată ce zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce ţine cheia lui David, Cel ce deschide, şi nimeni nu va închide, Cel ce închide, şi nimeni nu va deschide” (Apocalips 3,7).
Dincolo de semnificația pur spirituală a cheii, rămâne rolul ei practic de a închide și a deschide. În mod clar fiecare om din timpurile moderne de astăzi are nevoie de cel puțin o cheie cu care să-și gestioneze bunurile.
A fost și este un indice al prosperității, în funcție de numărul de chei deținute de fiecare persoană.
Cheia poate deschide ceva obișnuit sau ceva cu importanță crescută, dar, cu siguranță, reprezintă calea de acces spre „ceva”…
Ca și astăzi, în trecut cheia a reprezentat un obiect de mare importanță. De aceea, propun să discutăm puțin despre cheia Bisericii de lemn „Sf. Nicolae”, veche de aproape trei secole, adusă în Slobozia, din localitatea Poiana, în anul 2000, obiect deținut în patrimoniul Muzeului Național al Agriculturii.
Cheia acestei biserici din secolul al XVIII-lea este mai nouă, se pare că a fost meșteșugită în prima parte a secolului al XX-lea, cheia de la începuturile construcției bisericii nerezistând în timp. A fost realizată într-un atelier de fierărie din aceeași localitate de unde a fost biserica. Partea activă a cheii prezintă lipituri, a fost restaurată, timpul și utilizarea îndelungată punându-și amprenta asupra structurii ei.
Fierarii erau cei care lucrau aceste tipuri de chei de dimensiuni mai mari, cum este și cheia care aparține bisericii, folosind forja, nicovala, dornul și ciocanul pentru confecționarea brută: apoi cheia era șlefuită prin așchiere cu pila și apoi fierăstrăul pentru metal era cel care configura partea care acționa o broască de ușă.
Realizarea unei chei în felul descris era destul de complicată, toate acele operațiuni, mai ales forjarea și baterea pe nicovală, care necesită o precizie mare, repetându-se, până când, dintr-o bară metalică, un fragment desprins din aceasta va lua forma unei chei, capabile să închidă și să deschidă un mecanism de tip broască.
Muzeul Național al Agriculturii deține o colecție importantă de chei realizate în atelierele de fierărie, muzeul propunându-și în timp expunerea acestora pentru public.
Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu
Foto: Elena Slujitoru