Centenar Constantin Țoiu (19 iulie 1923 – 19 iulie 2023)

* Proiect cultural al Bibliotecii Municipale „Constantin Țoiu” Urziceni: Centenarul nașterii prozatorului, eseistului și omului de cultură Constantin Țoiu

Proiectul cuprinde evenimente care se vor desfășura la nivel central, cu participarea scriitorilor din București și județul Ialomița, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și a oamenilor de cultură, cadrelor didactice, elevilor și oficialităților locale și județene, cât și la nivelul instituțiilor de învățământ gimnaziale și liceale.

Punctul culminant al manifestărilor dedicate vieții și operei marelui scriitor Constantin Țoiu, Cetățeanul de Onoare al Municipiului Urziceni și al Județului Ialomița va fi pe 19 iulie 2023, sub egida CONSTANTIN ȚOIU – 100 DE ANI.

Dintre participanții la eveniment enumerăm criticii și istoricii literari Aureliu Goci, Radu Voinescu, Marius Miheț și scriitorii ialomițeni Nicolae Stan, Șerban Codrin, Gheorghe Dobre.

Primul moment va avea loc în Foaierul Centrului Cultural al Municipiului Urziceni, unde invitații vor lua cunoștință cu expozițiile de fotografii, documente și manuscrise inedite care fac parte din FONDUL DOCUMENTAR NAȚIONAL CONSTANTIN ȚOIU, donat de fiul acestor locuri Bibliotecii care-i poartă numele. Cel mai important moment va fi desigur lansarea carții ”Amintiri dintr-un veac” – Antologie, aparută sub ingrijirea lui Alexandru Buleandră filosoful și istoricul literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București de Critică, Eseistică și Istorie Literară, fost manager al Bibliotecii Municipale „Constantin Țoiu” și apropiat al scriitorului. Cartea cuprinde Amintirile autorului omagiat despre locul nașterii sale, Amintirile însoțitorilor autorului omagiat la locul nașterii sale si a treia parte cuprinde Imaginile comuniunii autorului omagiat cu însoțitorii lui laUrziceni – locul nașterii sale.

Printre referirile autorului la locul nașterii sale cel mai edificator și emoționant text este cel pe care îl regăsim pe coperta cărții: ”Pentru mine, la 10, 12, 14, ani, Urziceniul era centrul lumii! Urziceni: Drăgan, Gândac, Ștefan Chioru, Iordache, Gigi Balcan… Era un târg nebun, cu o viață foarte colorată, un târg de caracter, foarte expresiv prin oameni și prin locuri: cafeneaua, Luca, lăutarii, Olmazu… Un târg aproape faulknerian.

Există un gust al țărânii locale, al existenței unui anumit spațiu, limitat – o comună, două, o jumătate de județ –, pe unde ai umblat până ai avut 18 ani, care este de neșters.

Acest atașament de locuri și de oameni este foarte important.

Continuitatea cu trecutul tău produce, la ceilalți, un fel de respect de care te miri și tu, pentru că nu ai făcut mare lucru decât să fii sincer, să fii autentic. ”

În acest cadru, cei prezenți vor putea audia mărturiile profesorilor și elevilor de la Colegiul Național „Grigore Moisil” și de la Școala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu”, care au avut privilegiul întîlnirii și discuției cu cel mai valoros OM AL LOCULUI.

Al doilea moment al comemorării se va desfășura în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Urziceni, unde scriitorii invitați vor evoca viața, activitatea și opera prozatorului, eseistului și omului de cultură Constantin Țoiu, scriitor de referință al literaturii române din a doua jumătate a secolului XX.

Al treilea moment al manifestări CONSTANTIN ȚOIU – 100 DE ANI este unul protocolar, de schimb liber de idei și amintiri, și va fi deschis cu un CEREMONIAL CREȘTIN DE POMENIRE oficiat de un sobor de preoți ortodocși din Urziceni.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved