Cel mai iubit dintre critici: Alex Ștefănescu

Vineri, 4 octombrie începând cu ora 12.00, în cadrul Salonului Anual de Carte, Ediția cu numărul XXXIII, a avut loc Conferința ”Cel mai iubit dintre critici: Alex Ștefănescu”, susținută de Conf. Univ. Dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Daniel Cristea-Enache, doctor în Filologie (summa cum laude), critic și istoric literar, este director al revistei online Literatura de azi. A fost Guest of the Rector la New Europe College (2013–2014). Publicând 18 cărți și peste 1.000 de cronici, a primit numeroase premii și distincții literare. În 2019 a fost ales vicepreședintele European Writers’ Council. A primit Premiul de debut al revistei România literară, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române pentru volumul Concert de deschidere (2001), Premiul pentru critică și istorie literară al Asociației Scriitorilor din București pentru volumul Un om din est. Studiu monografic (2006), Premiul pentru critică literară acordat de Ministerul Culturii pentru volumul Timpuri noi. Secvențe de literatură română (2009), Premiul Cartea anului al Asociației Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare pentru volumul Aproape liber (2016), Premiul pentru critică, eseu și istorie literară al Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Linia de contur – Cronici literare I (2019), Premiul „Scriitorul Anului” pentru volumul Linia de contur – Cronici literare II (2021).  A avut o rubrică la Radio România Cultural, ulterior la Radio Trinitas, în emisiunea Revista Culturală Trinitas realizată de Teodora Stanciu. Moderator al emisiunii Literatura de azi la TVR Cultural (2010-2012). Din 2020, realizator al emisiunii De Ce Citim, alături de Flaviu George Predescu, la DC News. În 2019 a fost decorat de Președintele României Klaus-Werner Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, Categoria A – Literatura, „în semn de apreciere pentru activitatea meritorie pusă în slujba creației literare românești, pentru talentul și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activității sale”.

Prezent pentru prima dată la Salonul de Carte de la Slobozia, invitatul a mărturisit, în cadrul conferinței, că scriitorul Ștefan Bănulescu a fost cel care l-a publicat, la debutul lui publicistic, pe Alex Ștefănescu.

Despre Alex Ștefănescu a relatat că a devenit într-un timp relativ scurt cel mai iubit dintre critici deoarece s-a putut face plăcut într-un context în care publicul venea spre el, nu din obligație, nu din constrângere, nu ca parte a unui joc de măști sociale, ci fiind atras de farmecul său, de personalitatea sa carismatică. ”Era ceva inconfundabil și unic în personalitatea lui Alex Ștefănescu, un farmec nebun, un umor cum nu am mai întâlnit la un alt intelectual român, un umor vital, o bucurie, nu numai de a trăi, de a scrie, de a citi, ci o bucurie de a comunica oricui această plăcere intelectuală supremă. Alex Ștefănescu avea bucuria de a comunica tuturor această savoare a livrescului și a intelectualității, această magie a marilor cărți și, pe de altă parte, știa să vorbească cu cititori și cititoare de toate profesiile, din toate generațiile și de toate categoriile sociale. Transgresa și traversa toate aceste compartimentări sociale generaționiste cu o ușurință surprinzătoare. Avea un stil care se adresa nu numai filologilor, ci și un stil care reușea să narativizeze și să dea un curs logic și celor mai ilogice și complexe și complicate chestiuni de ordin literar”. (Daniel Cristea-Enache)

Întrebat de un elev, la finalul întâlnirii, care este scriitorul preferat, Daniel Cristea-Enache a răspuns: ”un critic, un istoric literar, un profesor nu poate lucra cu preferințe și nici chiar cu gusturile personale”.

O surpriză a evenimentului a constituit-o domnul Gigi Nicolae, care adunase în circa 17 dosare toate articolele publicate de ale Alex Ștefanescu în timpul vieții.

Evenimentul, moderat de doamna Elena Balog- manager Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut loc la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia și s-a bucurat de prezența unui public numeros format din cadre didactice, elevi, bibliotecari, reprezentanți ai presei, precum și alți participanți cărora le mulțumim.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved