Autoritățile locale din comuna Gura Ialomiței depun eforturi considerabile pentru a ajunge din urmă localitățile dezvoltate ale județului, astfel încât să le poată crea cetățenilor toată infrastructura necesară ușurării traiului în mediul rural. Asfaltartea tuturor străzilor și forarea unui puț nou de apă care să asigure un debit normal reprezintă doar câteva dintre prioritățile primarului Nicu Biserică.
– Domnule primar, nu a trecut foarte mult timp de când vă aflați în fruntea comunității, dar nici nu se poate spune că sunteți novice într-ale administrației. Ce proiecte ați reușit să depuneți până în prezent și ce planuri aveți pentru comunitatea din comuna Gura Ialomiței?
– Am reușit să întocmim un proiect de asfaltare pe care l-am și depus în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, chiar pe ultima sută de metri. Am pierdut foarte mult timp de la alegerea mea și depunerea efectivă a jurământului, timp pe care l-aș fi putut folosi pentru a avea o viziune mai largă despre ce aș putea să fac pentru comună, nu că nu aș ști. Anul trecut, în perioada de interimat, am avut câteva proiecte în derulare, zic eu foarte bune pentru comunitate. Am reușit să terminăm biserica de la Gura Ialomiței și pe interior, nu doar la exterior pentru că efectiv se vedea prin pereți…rămăsese doar cărămida. Acum urmează pictura unde vom sprijini și noi, alături de comunitate, în funcție de pașii care trebuie făcuți.
– Pentru că tot ați vorbit despre asfaltare, câți kilometri aveți de modernizat în localitate?
– Pentru moment, am făcut lucrări de pietruire a străzilor pentru că astfel de intervenții nu au mai fost făcute de mai bine de 15 ani. Dar nu aceasta este soluția, ci asfaltarea. Sper să primim finanțare prin proiectul pe care l-am depus și să reușim să modernizăm drumurile, pentru că oamenii de asfalt au nevoie. Mai avem 8 kilometri la nivel de localitate. Avem cam 4 kilometri de asfalt pus în urmă cu vreo 6 ani. Oricât ai pietrui, nu se compară cu afaltarea.
– Vorbeați anul trecut despre extinderea rețelei de canalizare. În ce stadiu vă aflați?
– Dorim să facem alt proiect în vederea extinderii și punerii în funcțiune, pentru că noi avem deja o stație de epurare la Gura Ialomiței, fiind un proiect cu localitățile Giurgeni și Mihail Kogălniceanu. Trebuie să vorbim cu o firmă de consultanță pentru a identifica măsura pe care să depunem proiectul. Este neapărată nevoie să racordăm oamenii la canalizare și sper să reușesc în mandatul acesta sau, dacă mă ajută Dumnezeu, în mandatul următor cel mai târziu.
– Oamenii s-au plâns de-a lungul timpului despre debitul redus la apă, mai ales vara, când aceasta este folosită mai mult pentru udatul grădinilor. Ce veți face în privința aceasta?
– Forarea unui puț este una dintre prioritățile noastre. Există deja două foraje făcute, dar nu fac față nevoilor cetățenilor, pentru că primăvara și vara avem probleme cu presiunea. Sper să facem treaba asta cu bani din bugetul local. Sistemul de apă este finalizat și în proporție de 90% oamenii sunt racordați la rețea, însă debitul nu este adaptat consumului, de aici nevoia forării unui puț nou. Pompele sunt bune, de mare putere, dar consumul fiind mare se opresc pentru că bazinul care încarcă rămâne fără apă și timpul de umplere este de câteva ore, timp în care oamenii rămân fără apă. Puțurile sunt construite pe raza comunei Gura Ialomiei, însă avem conducte care duc și la Luciu. Sistemul este bine gândit, dar problema este la debitul neadecvat consumului. Oamenii pot rămâne fără apă până se refac izvoarele. Problema aceasta există de când mă știu eu aici, ca oamenii să rămână vara fără apă, iar un foraj în plus sunt sigur că ne-ar ajuta.
– Alte proiecte?
– Dorim să dotăm căminele culturale din Gura Ialomiței și Luciu cu mobilier și tot ce este util desfășurării evenimentelor, pentru că la un moment dat pandemia se va termina și oamenii trebuie să organizeze evenimente, iar eu vreau să le asigur tot ce este nevoie. Acum, la un eveniment de familie care se desfășoară la Luciu, trebuie să ia mesele de la Gura Ialomiței, pentru că nu sunt dotate amândouă. Am reușit să reabilităm două parcuri, câte unul în fiecare sat, pentru copiii mai mici, și urmează ca anul acesta să intervenim și la celelalte, pe care le vom aduce cel puțin la standardul celor două pe care le-am refăcut. Ulterior ne vom focusa asupra unei zone pentru tineri și adulți, care să cuprindă elemente de fitness. Tinerii din Luciu își doresc o bază sportivă așa cum există la Gura Ialomiței, motiv pentru care am discutat cu o firmă de consultanță să identific o măsură pentru obținerea unei finanțări în vederea construirii unui astfel de obiectiv. În fine, dorim să mutăm sediul de Poliție din dispensarul uman, unde funcționează acum în fostul dispensar veterinar, pe care l-am reabilitat, pentru că oamenii stau și așteaptă afară ca să le vină rândul la medicul de familie. Sper să aducem și un medic stomatolog în comună și să înființăm o farmacie, pentru care sunt deja în discuții cu oamenii și sper să se finalizeze cât mai curând.
– Cum stați cu fondurile la bugetul local?
– Cu banii stăm binișor, avem un excedent de circa 900 de mii de lei. Nu este o sumă mare, dar încercăm să-i împărțim cu folos. O să definitivăm și lista de investiții, astfel încât să ne încadrăm și la bani, să se vadă ceva și în comunitate. Asta este foarte important pentru mine: ce se vede în urmă.
Petronela MOROIANU