Ce năzdrăvănie mai „clocește” mintea primarului Soare de Slobozia

 

Școala Postliceală Sanitară Slobozia funcționează de ani buni, în incinta Liceului Tehnologic “Mihai Eminescu”. Până în acest an, funcționa cu două clase, una cu plată și una cu finanțare de la Ministerul Învățământului. Din păcate, începând cu anul de învățământ 2023-2024 la nivel local s-a decis ca a doua clasă, cea cu finanțare de la minister, să dispară. Argumentele sunt puerile: absolvenții acestei școli nu se regăsesc în unitățile sanitare de pe raza Sloboziei. Nimic mai neadevărat, pentru că azi se regăsesc în sistemul sanitar ialomițean sute de absolvenți ai acestei școli, iar referințele asupra calității serviciilor acestora sunt foarte bune: cadre bine pregătite, responsabile și devotate profesiei pe care și-au ales-o. Este adevărat, mulți au plecat și în alte județe din țară, alții chiar în străinătate. Dar procentul covârșitor a rămas în Ialomița.

Am dorit să iau câteva puncte de vedere ale decidenților acestei măsuri aberante, ca să văd care este, totuși, motivația. La direcțiunea Liceului “Al. Ioan Cuza” (cel care începând din acest an, în urma altei decizii aberante a primarului Dragoș Soare, a fost comasat cu Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu”) mi s-a spus că decizia aparține Inspectoratului Școlar Ialomița. Am încercat la Inspectoratul Școlar Ialomița, dar nu a fost cu putință să aflu ceva. Din surse, cum se spune, am aflat că tot la primărie s-a “clocit” această idee, asta pentru că în mintea primarului Soare (fost fermier în urmă cu vreo trei ani) nu mai există altceva decât înființarea la Slobozia a unei Facultăți de Agronomie (!) și a unor clase de… tractoriști (!!!). Bravos, națiune! Ia să vedeți dumneavoastră că, dacă la următoarele alegeri iese primar un electronist, vom avea Facultate Electronică la Slobozia, dacă iese un artist plastic, vom avea un Institut de Arte Plastice, dacă vom avea un operator chimist, vom avea Facultate de Chimie, iar dacă iese un economist, ASE-ul va avea filială la Slobozia!

În același timp, tot în municipiul reședință de județ mai funcționează o școală de profil, Școala Postliceală FEG Slobozia. Un surogat, după cum știe toată țara asta. Sub sloganul “Vino să înveți la FEG! Pentru un viitor așa cum vrei tu!”, postlicealele deținute de controversatul deputat Anghel Stanciu practic în toate județele țării, acceptă și absolvenți de liceu care nu au obținut nota de trecere la examenul de bacalaureat. La admitere, evaluatorii promit o probă de competențe, fără a preciza în ce constă, și un interviu „dacă este cazul”. Așa se face că de-a lungul anilor liceele FEG au scos pe piața muncii mii de asistenți medicali care proveneau din rândul celor care nu au trecut examenul de bacalaureat. Numai în 2015, conform pressone.ro, liceele FEG din Bacău, Brașov, Constanța, Râmnicu Vâlcea nu figurau pe site-ul Ministerului Educației ca având elevi înscriși cu examen de bacalaureat luat. De asemenea, în prima sesiune de examen din 2015, nici unul dintre cei 13 candidați din București nu promovaseră bacalaureatul. Da, FEG nu are clase finanțate de la bugetul Ministerului, dar are zeci de contracte finanțate din bugetul de stat, din fonduri europene sau fonduri externe nerambursabile.

Școala Postliceală FEG Slobozia face și anul acesta înscrieri pentru cursuri de asistente medicale la diverse specializări. Aceeași minimă condiție: să ai o foaie matricolă de la un liceu. Am reținut, pentru că face o radiografie fidelă a fenomenului, o postare a unei doamne respectabile din Slobozia (Ioana D.): De ce nu este o limită de vârstă? De ce școlarizați persoane cu vârsta de 60 și peste? Vi se pare că mai au aceste persoane viteza de reacție? Nu ați citit pe nicăieri că de la 60 de ani creierul regresează? Dar nu vă interesează decât banul! Bun ce-o fi, nu-i așa? Acceptați in continuare și fără bac! Examen de admitere, domnilor! Știați că sunt elevi care termină școala așa cum au început-o!? Adică… tufe! De ce la orele de practică vin după cum au chef? Bineînțeles, nu sunteți în măsură să dați un răspuns! Nu mai admiteți persoane care nu știu să facă acordul subiectului cu predicatul! Se fac de tot râsul și zgârie rău auzul când vorbesc! Habar nu au să se exprime în termeni medicali! Faceți-vă ordine în ogradă și formați asistenți medicali responsabili și cu dăruire pentru aceasta profesie!”

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved