* Dialog cu Cazacu Marinică,
candidat independent pentru funcția de primar al comunei Ion Roată
Cazacu Marinică candidează pentru a treia oară la alegerile locale pentru primar al comunei Ion Roată din postura de candidat independent. În interviul de față ne-a vorbit despre ce a fost, ce este și ce va fi la Ion Roată dacă va ocupa din nou poziția de edil al comunității. Este încrezător în forțele sale, are experiență și cunoaște nevoile oamenilor, ale comunității din care face parte. Ion Roată este localitatea în care s-a născut, a crescut, a învățat, a evoluat, este locul pe care nu l-a părăsit niciodată.
– Ați spus că toată viața ați trăit aici, în Ion Roată. Ce le lipsește oamenilor, pentru că, ați afirmat că timp de 12 ani nu s-a făcut nimic?
– Păi, cu adevărat nu s-a făcut nimic. Vă pot spune în schimb ce am reușit să facem noi în acest ultim mandat. O să fac o trecere în revistă a ceea ce s-a lucrat la Ion Roată și, bineînțeles, se va lucra în continuare. Da, întreaga mea viață este aici, în această localitate. Eu nu fac promisiuni deșarte, iar faptele vorbesc de la sine. Ceea ce am făcut se vede. Îi asigur pe concetățenii mei că în continuare voi face tot ce-mi stă în putință pentru bunăstarea întregii noastre comunități. Vreau să punctez un lucru: dacă până acum nu s-au putut promova proiecte mari este pentru că localitatea noastră nu a avut nicio clădire cadastrată. În primul rând, trei ani de când am revenit la primărie am făcut, zi de zi, cadastrări. Acum am început să facem cadastrarea întregului intravilan. Nu am putut face reabilitarea primăriei pentru că nu aveam cadastrarea, nu am putut face cămin cultural la Broșteni pentru că nu am avut cadastrarea, locurile de joacă și terenul de sport de la Broșteni nu le-am putut face până nu am făcut cadastrarea, nu am putut face absolut nimic.
– Dar, cei care au fost înaintea dumneavoastră, ce-au păzit?
– Fiecare răspunde pentru faptele sale. Ce altceva pot să spun, atâta timp cât localitățile din jurul nostru și din întreg județul au putut să realizeze obiective majore, asfaltări (unele comune au asfaltat deja întreaga lor rețea de drumuri comunale), canalizare (noi suntem abia în faza de proiect aprobat), rețele de alimentare cu apă (noi suntem abia în faza de proiect la Broșteni, pentru că am pierdut mai bine de un an de zile pentru cadastrarea străzilor). Ele se puteau face cu mai bine de cincisprezece ani în urmă. Dacă exista interes, măcar pentru acest lucru numit cadastrare, ar fi fost foarte ușor acum să implementăm proiectele. În Ion Roată valoarea tuturor proiectelor pe care noi le-am făcut în ultimii trei ani trece de o mie de miliarde lei vechi. Sigur, eforturile au fost extraordinar de mari, dar, și mulțumesc pe această cale Consiliului Județean pentru faptul că ne-au fost alocate sume importante de bani pentru cofinanțări. Președintele Marian Pavel s-a implicat personal în susținerea acestor proiecte ale noastre. Este, poate pentru prima dată în istoria județului când un președinte de Consiliu Județean este absolut imparțial, n-a ținut cont de la ce partid este primarul x sau primarul y, a sprijinit toți primarii din județ. Și n-am auzit pe nimeni să spună altceva. De aceea eu consider că Marian Pavel trebuie să rămână în continuare președintele Consiliului Județean, ca să ne sprijine pe noi și toate celelalte localități din județ. Toate acestea, necondiționat și dezinteresat.
– Haideți să punctăm câteva din obiectivele realizate în scurtul timp avut la dispoziție și să începem cu asfaltarea. Ce s-a putut face?
– Am asfaltat în jur de șase kilometri în Ion Roată, acolo unde au fost străzi mărginașe, am făcut variana ocolitoare, parte din ea este asfaltată, cealaltă urmează. Avem, din păcate, drumuri neasfaltate. Acum avem un proiect pe Programul Anghel Saligny, care este deja aprobat, pentru asfaltarea întregii localități, dar acest lucru se va întâmpla după ce noi vom termina de executat lucrările pentru rețelele de alimentare cu apă și de canalizare. Așadar, imediat după ce vom termina aceste investiții vom da drumul la licitație pentru investiția de asfaltare. Avem aprobați 14 kilometri de asfalt, care acoperă întreaga suprafață de drumuri ce leagă Drumul Național de toate străzile, va mai rămâne o porțiune neasfalată pe luncă pentru care vom întocmi un alt proiect, pentru că pe luncă va mai fi o nouă variantă ocolitoare. Intenționăm, și este o prioritate pentru mine, să depunem un proiect pentru piste de bicilete, pe lângă trotuare, de la un capăt la altul al comunei, de fapt, de la limita comunei Alexeni la limita satului Malu, care aparține de Sfântul Gheorghe.
– Aminteați de alimentare cu apă și canalizare. Proiectele sunt deja pe tapet?
– La canalizare am semnat deja contractul (pe 14 aprilie) și sigur la sfârșitul acestei luni vor începe lucrările, deja a început organizarea de șantier. La rețeaua de alimentare cu apă avem proiectul aprobat prin Anghel Saligny. Durează mult procedura de licitație, pentru că de regulă se fac licitații internaționale, care ajung să treacă și un an de zile până se adjudecă.
– Calitatea apei?
– La Broșteni avem apă aproape de parametri normali, din fântânile pe care le avem, la Ion Roată avem probleme cu un conținut crescut de mangan, de aceea avem un proiect pentru modernizarea stației de pompare a apei, una din cele mai moderne stații aflate pe piață la acest moment, pentru tratarea apei. Eu cred că la Ion Roată, fără să fiu lipsit de modestie, peste maxim doi ani și jumătate vom avea apă plată.
– Proiectele din domeniul sănătății?
– Avem cel mai bun sistem din județ, în sensul că dacă în multe alte localități ducem lipsă de medici de familie, noi avem doi medici, avem EKG-uri în ambele dispensare, avem ecograf la dispenasarul din centru și de asemenea avem cabinet stomatologic, care are inclusiv aparatură pentru radiologie dentară. Mai mult, avem în proiect să înființăm un centru de permanență la Ion Roată, suntem în derularea proiectului, unde vom avea foarte curând un aparat RMN, aparat radiologie, mamograf și tomograf. Este un proiect finanțat prin PNRR, în valoare de un milion cinci sute de euro.
– Eu cred că tot aici se încadrează și intenția dumneavoastră de înființare a unui centru de bătrâni…
– Nu doar un centru, ci două. Unul va fi privat, iar celălalt este deja câștigat ca proiect. Mai avem nevoie de un aviz de la CFR și putem începe construcția. Acolo vor fi persoanele vârstnice singure. Va fi un centru de zi pe sistem european, oamenii vor veni și vor sta numai ziua acolo, vor primi o masă, vor socializa, vor avea și alte activități, astfel ca să le treacă timpul mai ușor, vor avea asistență medicală la dispoziție. În schimb, cei care nu mai au posibilitatea să locuiască la domiliul lor personal vor locui permanet în acest centru. Vom înființa și un centru de zi pentru copii, unde vom aduce copiii cu probleme familiare, și nu numai, unde vor merge după orele de școală, vor avea masă, asistență medicală. Toate aceste lucruri sunt posibile prin programe europene.
– Rețeaua școlară?
– Vreau să vă spun că la Ion Roată avem cei mai mulți copii de la Urziceni până la Slobozia. Avem 447 de copii în rețeaua școlară, ei își desfășoară activitatea în cele patru școli. Mă întrebați de infrastructură. În ultimii doi ani jumătate din bugetul consiliului local s-a dus în școli. Și, în plus, am înființat școală profesională la Ion Roată, cu atelier școală unde-și desfășoară activitatea elevii de la școala profesională. Eu îmi pun speranța că va fi una dintre cele mai titrate școli profesionale din județ, plecând și de la faptul că dacă unele din școlile de la oraș își fac probleme că nu pot completa clasele, la Ion Roată am fost puși în situația să refuzăm o parte din elevi, pentru că am avut peste treizeci de elevi într-o clasă. Mai mult decât atât, am investit și în educația copiilor, am realizat proiectul Scoală după Școală, unde copiii au venit și au făcut meditații după cursuri și așa am reușit ca la ultima evaluare pentru capacitate să ne clasăm în primele zece școli din județ cu numărul elevilor care au note bune la evaluare. Am organizat an de an acțiuni de însemnătate pentru copiii din școli și grădinițe. De fiecare dată au fost foarte încântați, iar eu, personal, am participat la evenimente încărcate de emoții. Unul dintre acestea a fost de Ziua Eroilor. Îmi amintesc că de Înălțare duceam cu microbuzul, la restaurant, 40-50 de veterani de război, anul acesta am avut doar unul singur. Nu ai cum să nu ai emoții. Îmi place să bucur oamenii, copiii!
– Rețeaua de alimentare cu gaze…
– Am un interes deosebit pentru gaze, pentru mine și pentru locuitorii comunei, ne-ar face o viață mai bună. Eu sunt convins că vom reuși, avem depus acest proiect pe mai multe măsuri, atât pe PNRR cât și pe Anghel Saligny, care încă nu s-au materializat, dar sper că se vor materializa și în viitorul foarte apropiat vor intra în line dreaptă și vor începe lucrările. Nu vă ascund că suntem localitatea cea mai apropiată de conducta magistrală de gaze, care duce către Călărași la Saint Gobain. Avem trei kilometri până la conducta magistrală, de aceea spun că sunt șanse mari să ni se aprobe acest proiect.
– Parc fotovoltaic la Ion Roată?
– Da, avem dezvoltat un proiect pentru panouri fotovoltaice, care va asigura întregul consum de energie elctrică al primăriei. Avem de asemenea un proiect pentru sistem iluminat inteligent în toată comuna, cu lămpi din stâlp în stâlp. Așadar, în viitorul apropiat vom fi cea mai iluminată comună din județul Ialomița.
– Sportul? Sunteți una din puținele comune din județ care ați reușit să susțineți două echipe în primul eșalon al fotbalului județean, este adevărat, Unirea din Ion Roată este în reconstrucție, după ce anul trecut foștii jucători care s-au aflat mereu în lupta pentru promovare în Liga s-au retras.
– Așa cum promisesem, pentru sport am făcut asociații sportive finanțate de bugetul local , dar sprijinite și de sponsori. Am constitui aceste două asociații pentru că mi s-a părut mai corect ca aceste să se gospodărească singure, să facă așa cum vor a avea ei, fără ingerințe din partea primăriei. Mișcarea sportivă în Ion Roată spun eu că este una relativ bună, pentru că avem două baze sportive de standarde de Liga 3 cel puțin, la Ion Roată și Broșteni, cu terenuri de joc foarte bune, cu tribune, tabele electronice. Aici, lângă terenul de fotbal, am amenajat un teren de handbal și de baschet, dar și un spațiu cu elemente de fitness, unde să se poată antrena atât fotbaliștii, cât și copiii și tinerii care vor să desfășoare activități sportive.
– Sală de sport?
– Avem proiect pentru sală de sport depus pe programul al Companiei Naționale de Investiții, sală model II, cu o sută de locuri și două tribune. Ea este contractată, dar pentru faptul că la sfârșitul anului trecut s-au blocat fondurile nu am început lucrările, însă în urma memorandumului pe care l-am făcut și a fost aprobat de către Guvernul României vor începe lucrările anul acesta.
– În ziua de 19 iunie aveți programat un eveniment deosebit la Ion Roată…
– Da, noi am avut marea șansă ca aici la Broșteni să trăiască Evanghelie Zappa, promotorul Jourilor olimpăice moderne. Este născut în Albania, s-a înrolat ca militar în armata turcă (pentru că la vremea respectivă Albania cât și Grecia erau sub autoritatea Imperiului Otoman), a fost maior în armata turcă, după aceea o parte din viața lui a trăit în Grecia. Se pare că este un albanez pe linie greacă. De la vârsta de 33 de ani a venit în Ion Roată, unde a început să achiziționeze terenuri, în scurt timp devenind unul din cei mai mari latifundiari din zona noastră, din apropierea Bucureștiului, dar a avut terenuri și în alte zone din țară. După ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Țara Românească, în drumul său spre Înalta Poartă la intrarea în Urziceni el l-a întâmpinat și l-a invitat la conacul său de la Broșteni, unde domnitorul a și dormit peste noapte. Din documentele de la aceea vreme reiese că ulterior Cuza a venit în repetate rânduri la conacul lui Evanghelie Zappa din Broșteni. Mai mult, când Cuza a înfăptuit reforma agrară pentru împroprietărirea țăranilor, Zappa a cedat o mare parte a moșiei sale din zona Broștenilor. A cheltuiut mai mult de jumătate din averea lui pentru a construi Zappeionul din Atena, în Grecia, sponsorizând jocurile sportive moderne, model pentru viitoarele jocuri olimpie. De asemenea, a avut o mare contribuție financiară la construirea Academiei Române, precum și la câteva spitale din București.
– Ce se va întâmpla pe 19 iunie 2024 la Ion Roată?
– Am trimis deja invitații Comitetului Olimpic Român, ambasadelor Greciei, Turciei și Albaniei pentru a trimite la întâlnirea noastră de omagiere alui Evanghelie Zappa reprezentanți. Vom face o slujbă de comemorare a celui care a fost Enanghelie Zappa (se împlinesc 164 de ani de la moarte) și va fi dezvelită statuia lui Evanghelie Zappa. Vom avea și activități sportive, care să reflecte importanța și modul de desfășurare a Olimpiadei pe care el a adus-o în atenția întregii lumi. Ceea ce rămâne important pentru noi este și faptul că atunci când odată plecat fratele lui Zappa din Broșteni, a mers în Franța, unde l-a cunoscut pe Pierre de Coubertin și i-a povestit de fratele său Evanghelie, acesta îmbrățișând ideea acestuia privind jocurile olimpice. Așa au luat naștere jocurile olimpice moderne.
– Sunteți, domnule Cazacu, singurul primar independent din județ? Credeți că este acesta un avantaj, sau un dezavantaj?
– Sunt și avantaje, dar și dezavantaje. Cel mai mare avantaj vine din faptul că nu trebuie să răspund la ordinele unei formațiuni politice, ci numai în fața celor care m-au ales, locuitorii satelor Ion Roată și Broșteni. Dezavantajele vin din faptul că nu ai susținerea unei formațiuni politice mari, care să și fie la guvernare. Că dacă nu este la guvernare, nu are cu ce să te ajute. Dar, se pot face negocieri, un dialog corect și coerent cu cei care sunt la guvernare, fie la nivel național fie la nivel județean. La nivel județean, cum v-am mai spus dealtfel, eu nu mă pot plânge, am primit sprijin și fonduri de la Consiliul Județean și mă bucur că abordările autorităților județene privind dezvoltarea localităților ialomițene nu țin cont de apartenența unui primar la o anumită formațiune politică. La nivel național, vom vedea, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că eu am mai fost primarul comunei Ion Roată și de fiecare dată când a fost cazul m-am făcut înțeles și acolo.
– Aveți emoții înaintea alegerilor din 9 iunie?
– Sincer, nu am nici un fel de emoții. Sunt convins că și pe 9 iunie, ca de fiecare dată în care am candidat pentru a fi primarul lor, locuitorii din Ion Roată și Broșteni vor ști ce să aleagă. Următorii patru ani, sunt decisivi pentru o comună care vrea să trăiască într-o Românie modernă. Pentru mine, urmează un nou mandat de patru ani. Fiți convins că preocupările mele pentru a continua dezvoltarea comunității noastre nu se vor opri aici. Am deja un program bine stabilit, care în decursul anilor va fi cu siguranță îmbunătățit, în funcție de oportunitățile oferite de programele județene, naționale sau europene.
Comandat de Cazacu Marinică: Candidat Independent – primar comuna Ion Roată
Executat de SC Ialpress SRL
CUI mandatar financiar: 24240334
Tiraj: 450 exemplare