Cazacu Marinică, candidat independent pentru funcția de primar al comunei Ion Roată la alegerile parțiale din 27 iunie

Nu mai țintesc în politica mare, la vârf. Nu-mi mai doresc nicio altă funcție publică. Maxim ce-mi doresc de la viață este să fac ceva în această localitate în care nu s-a mișcat nimic timp de 12 ani!

Marinică Cazacu, ex-politician și businessman de succes, se reîntoarce pe scena publică din Ialomița în postura de candidat independent la funcția de primar al comunei Ion Roată. Într-un interviu pe care ni l-a acordat, a vorbit despre ce a fost, ce este și ce va fi la Ion Roată dacă va ocupa poziția de edil șef al comunității. Este încrezător în forțele sale, are experiență și cunoaște nevoile oamenilor, ale comunității din care face parte. Ion Roată este localitatea în care s-a născut, a crescut, a învățat, a evoluat, este locul pe care nu l-a părăsit niciodată.

  • Ați intrat în cursa electorală candidat independent la funcția de primar al comunei Ion Roată. De ce cu sprijinul PSD?

  • După alegerile din septembrie, am avut o discuție atât cu PNL cât și cu PSD ca să nu candidez din partea niciunui partid, propunerea venind din partea lor. Declarația publică făcută de Marian Pavel a fost că nu va pune un candidat dacă eu voi intra în cursa electorală ca independent. Același lucru a fost spus și de cătreDragoș Soare, dar nu public, ci în trei. Marian Pavel s-a ținut de cuvânt și nu a desemnat un candidat, în schimb PNL nu și-a ținut promisiunea. A luat candidatul PSD și l-au pus ei. Este alegerea lor. Înainte cu o zi de a-mi depune candidatura am vorbit cu Dragoș Soare și m-a întrebat dacă vreau să candidez din partea PNL. I-am reamintit de înțelegerea pe care o aveam și că a făcut o promisiune, de care nu s-a ținut. Vreau să vă spun că eu sunt om de cuvânt și cine mă cunoaște știe că eu ce spun, aia fac. Dacă promit, mă țin de cuvânt.

  • Și totuși, de ce independent și de ce Primăria Ion Roată?

  • Pentru că eu nu mai țintesc în politica mare, la vârf. Nu-mi mai doresc nicio altă funcție publică, maxim ce-mi doresc de la viață este să fac ceva în această localitate în care nu s-a mișcat nimic în 12 ani. Nu văd de ce să mai fii parte dintr-un partid politic dacă nu mai țintești o funcție la nivel înalt. Consider că este mai bine să nu fii membru al niciunui partid politic, astfel încât să fii ajutat de toate partidele politice. PSD mă sprijină pentru că asta a fost discuția inițială, dar PNL a vrut să trișeze și să mă determine să candidez din partea lor.

Partidul Ialomițenilor este partidul meu de suflet

  • Ce s-a întâmplat cu Partidul Ialomițenilor din care dumneavoastră ați făcut parte?

  • Nu s-a întâmplat nimic cu Partidul Ialomițenilor. Este acolo, este partidul meu de suflet, la creșterea căruia eu am contribuit foarte mult. Nu-mi mai doresc să ies în față, vreau doar să fac ceva pentru această comunitate și pentru că am patru copii aici. Eu am o vârstă și întreaga mea viață este aici, pentru că eu n-am fost plecat niciodată din Ion Roată.

  • Că tot am adus în discuție Partidul Ialomițenilor, de ce nu s-a concretizat fuziunea cu PNL, pentru că, deși a fost făcută publică, nu există încă o decizie în acest sens după atâtea luni?

  • Pentru că PNL a vrut să-și pună viceprimari sau să-și facă majorități pe unde aveau ei nevoie fără să ne întrebe și pe noi dacă vrem ceva.

  • Sugerați că ar exista un blocaj de la nivelul conducerii organizației județene?

  • Exact, pentru că PNL a zis să fuzionăm, dar cum să o facem? Voi ne sprijiniți în campanie, nu puneți candidat la Alexeni, la Țăndărei, lucru care s-a și întâmplat, ne-a dat o listă unde să pună ei candidați, dar cu sprijinul nostru, fără să ne întrebe și pe noi dacă vrem și noi un candidat undeva, cum ar fi normal și firesc. Toată lumea ne-a vrut, pentru că avem 30 de consilieri locali, dar ca să ne folosească ca punte de legătură în favoarea lor, ceea ce nu se poate. Nu se poate. Noi am creat acest partid pentru că am crezut în el și am vrut să sprijinim fix ceea ce înseamnă Ialomița.

  • Ați câștigat alegerile locale din toamna anului trecut și în același timp le-ați pierdut! Ne povestiți ce s-a întâmplat?

  • În 2008 s-a votat programul de transport în județul Ialomița cu 31 de voturi și pentru faptul că am votat, Agenția Națională de Integritate (ANI) m-a considerat incompatibil. Și așa a fost, chiar dacă nu am influențat cu nimic, nu am avut niciun avantaj material, nu am făcut lobby pentru nicio firmă de-a mea. Fiul meu avea firmă de transport persoane și pentru asta am fost incompatibil. Am contestat pentru motivele de mai sus, am pierdut la Curtea de Apel, iar avocatul meu a făcut contestație la Înalta Curte. Citația mi-a venit în 2016 și m-am retras, nu am vrut să contest decizia. Judecătoria a luat act de retragerea cererii mele de a face contestație după un an și jumătate și din acel moment a curs termenul de suspendare. Nu m-am așteptat să dureze atât de mult. Nu aveam voie să ocup funcții publice timp de 3 ani. Asta este!

În ultimii 12 ani, din păcate, în Ion Roată nu s-a făcut mai nimic

  • Ați spus că toată viața ați trăit aici, în Ion Roată. Ce le lipsește oamenilor, pentru că ați spus că timp de 12 ani nu s-a făcut nimic?

  • Păi nu s-a făcut nimic. Vă pot spune în schimb ce am reușit să facem noi în această peste jumătate de an de mandat. O să fac o trecere în revistă a ceea ce s-a lucrat la Ion Roată și, bineînțeles, se va lucra în continuare.

* Trotuar în satul Colinele pe o lungime de un kilometru

* Trotuar în Ion Roată, porțiunea spre incubator

* Am asfaltat 9 străzi, ceea ce nu s-a mai întâmplat în Ion Roată de pe vremea când eram eu primar, din 2004

* Am pietruit toate drumurile din localitate

* Am extins iluminatul public

* Am amenajat platformele de gunoi

* Am făcut igienizarea comunei

* Am montat coșuri de gunoi în toată comuna

* Am reparat/reabilitat toate stațiile de autobuz

* Am reabilitat monumentele istorice

* Am luat două autoturisme de la APIA Ialomița, cu titlu gratuit, unul l-am dat poliției și celălalt este pentru intervenții apă-canal

* Am înființat Asociația Crescătorilor de Animale și am dat islazul tuturor crescătorilor

* Am prelungit termenul pentru facilități fiscale până în decembrie, pentru ca oamenii să-și poată plăti taxele și a fost un real succes, pentru că am încasat în 5 luni cât se încasa într-un an.

* Am înființat serviciul public de alimentare cu apă

* Am rezolvat problema buldoexcavatorului, care până acum era dat pe băutură și friptură, ori acum toată lumea îl poate folosi contracost

* Am făcut pistă de alergare în jurul stadionului și parcare

* Am amenajat o parcare la biserica din satul Colinele, unde dacă duceai mortul și nu-l legai sărea din căruță

* Am făcut un drum ocolitor, pe lângă calea ferată, în lungime de 6 km. Am cumpărat piatră de la CFR pentru acest drum cu o sută de milioane de lei și am făcut o clacă cu toți proprietarii de utilaje, inclusiv noi, pentru a o căra. Drumul este folosit de utilajele agricole, de căruțe, iar înainte era dezastru, fiind din pământ.

* Ne-am ocupat și de stadionul de la Broșteni

Am depus deja nouă proiecte pentru perioada imediat următoare

  • Ne-ați spus ce s-a făcut în perioada aceasta. Dar proiecte de viitor?

  • Am depus deja nouă proiecte, care sunt aprobate și finanțate. Vorbesc aici despe un teren sintetic, depus pe GAL pentru satul Colinele, despre Cămin Cultural la Broșteni, aflat în procedură de licitație, despre două parcuri, unul în Ion Roată și celălalt în Colinele, ambele cu finanțare prin intermediul ADI Ialomița, rețea de alimentare cu gaz în toată comuna, proiect în parteneriat cu comunele învecinate. Vrem să facem o Sală de sport în comuna Ion Roată, proiect care a intrat pe lista sinteză și care datează încă de pe vremea când eu eram primar, dar pentru că nu s-a făcut intabularea nu s-a putut da drumul lucrărilor de construcție. Un alt proiect care trebuie neapărat implementat în comună se referă la asfaltare. Mai mult decât atât, am reintrat în programul de cadastrare gratuită a localității și am făcut și extinderea iluminatului public, pentru că vreau să vă spun că s-au acordat câteva locuri de case pentru tineri și nu au curent, nu au niciun fel de utilități acolo.

Mai avem câteva proiecte care sunt aproape gata, respectiv canalizare, stație de epurare, terenuri sintetice la Ion Roată și Broșteni, un parc în Broșteni, o creșă cu program prelungit la Broșteni, sistem de supraveghere video.

Este minunat să le aduci bucurii copiilor!

Între timp am organizat concursuri pentru copii: „Micul pieton”, „Micul biciclist”, „Micul sanitar”, am făcut concurs de istorie pentru copii și i-am premiat, am organizat ziua de 1 iunie. Sunt foarte multe lucruri care nu s-au mai făcut la noi de 20 de ani.

  • Ne povestiți de evenimente de însemnătate pentru oamenii de aici, pentru copiii din mediul rural, de la țară, de care s-au bucurat și pe care știu că le organizați și înainte…

  • Au fost foarte încântați, iar eu am participat la evenimente încărcate de emoții. Unul dintre acestea a fost de Ziua Eroilor. Îmi amintesc că de Înălțare duceam cu microbuzul, la restaurant, 40-50 de veterani de război, anul acesta am avut doar unul singur. Nu ai cum să nu ai emoții. Îmi place să bucur oamenii, copiii. Ca să vă mai dau un exemplu, de Crăciun am îmbrăcat trei moși, pe care i-am urcat în căruțe cu zurgălăi, pentru că nu a fost zăpadă, și i-am trimis la școală, la copii, cu daruri. Este minunat să le aduci bucurii copiilor!

Oamenii își schimbă opinia față de cel care îi conduce

  • Aș vrea să-mi spuneți, uitându-vă în urmă și privind de la înălțimea funcțiilor pe care le-ați deținut, gândindu-vă că ați fost un personaj puternic din multe puncte de vedere, fiind prefect, președintele uneia dintre cele mai puternice formațiuni politice din județ, PDL, director de Poștă, poziții importante pe care nu le mai dețineți, simțiți că puteți face mai mult pentru oamenii din Ion Roată?

  • Da, pot face mai mult, pentru că eu am adus la Ion Roată 11 firme care vor cotiza la bugetul nostru, ceea ce înseamnă că anul viitor vom avea un buget mult mai mare decât cel de-acum, în plus cu vreo 15 miliarde de lei. (…) Oamenii își schimbă opinia față de cel care îi conduce dacă văd că lucrurile se schimbă, iar la noi au început să se schimbe. Văzând că se fac proiecte, că se lucrează, oamenii devin mai încrezători și își plătesc și ei taxele, bani care ne pot fi de folos pentru ceea ce vrem să facem.

  • Aveți emoții înaintea parțialelor din 27 iunie?

  • Sincer?

  • Sincer.

  • Nu, nu am emoții. Sunt convins că și de această dată, ca în vara anului trecut, locuitorii din Ion Roată și Broșteni știu ce să aleagă.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved