* Dialog cu Alexandru Potor, cadindatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al municipiului Slobozia
– Petrecerea timpului oferă prea multe puține vaiante pentru slobozenii. De aceea, vreau să ne oprim asupra acestui aspect. Și să începem cu cei mici, cu locurile de joacă…
– În momentul de față Slobozia suferă foarte mult în ceea ce privește locurile de joacă pentru copii. Dacă acum patru ani arătau cât de cât decent, acum sunt deteriorate. S-a văzut lipsa de investiții…
– Unele chiar au fost desfințate…
– Da, dar în primul rând faptul că nu arată bine cele existente. Am stat de vorbă cu slobozenii și toți au ceva de reproșat. Se spune că avem două trei locuri de joacă unde s-a investit, cum ar fi cel din orășelul copiilor (unde s-au alocat într-adevăr foarte mulți bani, dar nu prea se vede în ce s-a investit), pentru că avem acolo doar o peluză și niște dale ecologice, dar neîntreținute. Nu! Slobozenii vor locuri de joacă în apropierea locuinței, nu să se ducă toată ziua bună ziua în parcul din Orășelul Copiilor sau în parcul de la Catedrală. Crearea locurilor din proximitatea locuințelor este un obiectiv pe care sunt hotărârt să-l îndeplinesc. Am văzut că este această preocupare a actualei administrații de a distruge locurile de joacă și de a plasa parcări peste acestea. Sunt în favoarea existenței parcărilor, dar hai să facem parcări civilizate, parcări care să susțină ceea ce se cere de la o parcare. Am avut o dezbatere cu anumiți oameni care mi-au spsu că, domnule, tot trebuie să alegem odată și odată! Cei care au copiii mai mici spun clar că trebuie să existe locuri de joacă, ceilalți sunt mai mult interesați de mașini. Eu nu vreau să ajungem la un conflict între cetățeni. Pur și simplu vreau să facem ce trebuie, chiar dacă soluția de a avea parcări supraetajate unora li se pare de domeniul fantasticului. Dar nu este abolut deloc așa. Dacă vroia, actualul primar putea să ia exemplu colegului său liberal de la Bistrița, care a implementat cu succes un astfel de proiect cu parcări supraetajate. Un singur lucru este clar ca lumina zilei: nu o să soluționăm problema locurilor de joacă din Slobozia dacă vom continua să punem mașini la sol.
– Au trecut ani buni de când ștrandul din Slobozia a fost închis, iar acum arată, în interior, deplorabil. V-ați gândit la o soluție pentru a-l readuce în circuit?
– Chiar și pe afară arată deplorabil, nu numai înăuntru. Îmi propun să reabilităm ștrandul, să-l aducem pentru început în stare de funcționare (pentru că în momentul de față nu este utilizabil) și apoi să-l extindem. Nu este posibil ca slobozenii să se ducă ba la Călărași, ba la Amara și așa mai departe. Nu cred că este cazul să pierdem potențialul acesta pe care îl avem și din păcate este neutilizat. De asemenea, vreau să investim în recuperarea Casei de Cultură a sindicatelor. Este unul dintre cele mai importante obiective în acest domeniu al culturii, al petrecerii timpului liber. Am dat deja o hotărâre în consiliul local pe direcția aceasta la sfâșitul anului trecut, cincisprezece consilieri am votat pentru această hotărâre prin care casa de cultură a fost preluată în patrimoniul municipiului Slobozia…
– Sindicatele ce spun? Mai au vreo cale de atac?
– Nu. Dar eu n-aș vrea să intrăm în discuția aceasta acum, în perioada electorală. Vreau doar să vă explic care este de fapt realitatea. Există deja precedent la Onești, în care casa de cultură a sindicatelor a fost preluată în patrimoniul autorității publice locale, plecând de la un lucru clar, care a stat la baza hotărârii pe care am luat-o și noi: actualele sindicate, să le spunem așa, nu mai sunt succesoare de drept ale UGSR-ului. Nu este un proiect făcut îmopotriva cuiva, este un proiect în favoarea orașului. Acesta este mesajul cel mai important. Știu că au existat dispute juridice, dar după aproape treizeci de ani avem în mijlocul orașului o clădire care se deteriorează, nu există nicio șansă să fie reabilitată, a ajuns într-o stare de degradare care devine nocivă pentru zona în care există, în centrul orașului. Vom căuta soluții pentru finanțarea unui proiect de eficientizare energetică a clădiri prin intervenții la pereți, la subosol, la interioare, la acoperiș, pentru schimbarea instalațiilor electrice.
– FreeLand, sau Disco Ring?
– Eu le-am propus pe amândouă în programul meu de campanie. În plus, îmi doresc să fie și Bolomey Fest, pentru că există o altă direcție spre care privim, oamenii au nevoie de aceste manifestări…
– FreeLand, cu aceleași costuri exagerat de mari ca anul trecut?
– Pe subiectul acesta nu o să critic, decât pot să spun că vom continua și FreeLand și Disco Ring, dar vom fi atenți și la partea de costuri. Aș vrea ca Disco Ring să fie organizat într-o locație stabilă, poate, de ce nu, pe zona fostului poligon de trageri. Bolomey Fest o să fie organizat în curtea conacului din Cosâmbești și în apropierea lui. Sunt trei hectare și jumătate, la limită cu malul Ialomiței. Intenția este aceea de a face mai multe poduri suspendate, din acelea din frânghii, acolo unde este păduricea aceea frumoasă, unde pot fi amenajate corturi, unde ai posibilitatea să vii cu bicicleta din oraș până aici, trecând pe pod și intrând la festival. În concluzie, continuăm FreeLand, dezvoltăm ideea de Disco Ring, continuăm cu o zi a Festivalului Amara la Slobozia în parteneriat cu Consiliul Județean, dar inițiem și Fest Bolomey. Sunt patru evenimente majore pe an care se vor desfășura în municipiul nostru.
– Dumneavoastră vă place cum arată parcurile din Slobozia?
– Nu vreau să comentez, vreau să vă spun doar ce vom face noi în această direcție. Parcurile vor fi aduse la standarde de calitate, și cel de la Sadoveanu, și cel de la Gară și cel de Ialomița, cel de la MB-uri și vom interveni și în Parcul Tineretului. Avem un parc foarte mare, foarte generos, dar care nu are zone tematice, în special pentru copii, pentru că parcul nu este doar o colecție pomi, că aia-i pădure. Parcul este și o zonă de petrecere a timpului liber, dar trebuie să ai motiv să stai acolo.
– Dați-mi un exemplu de zonă tematică!
– În zona unde există acele bazine. Aici poate fi amenajată o grădină japoneză, cu plante acvatice, cu pești exotici. Putem gândi și alte teme.
– Serele de flori ale Sloboziei?
– Asta se întreabă mulți slobozeni: unde sunt florile care altădată care împânzeau orașul de la un capăt la altul? Am vorbit cu specialiști și mi s-a spus că avem suficiente resurse să refacem serele Sloboziei pentru a produce flori, cu adevărat la nivelul a ceea ce ne-ar trebui pentru întregul oraș, nu numai pentru ronturile din fața primăriei și prefecturii. Vom desena zone în care să avem flori, cât mai multe, dar vreau să le facem pe sistem de inter schimbare. Vom avea de fapt ghivece, care vor fi îngropate și le schimbăm când este cazul. În felul acesta nu înseamnă să pui niște flori și aștepți ca să vezi când ies alea, de multe ori nu ies, dacă ies trebuie să aștepți să înflorească. Le scoți la stradă când ele sunt deja înflorite. Sistemul acesta l-am văzut în Austria, este foarte eficient, din toate punctele de vedere.
– Gazon simplu, fără pigmentări cu flori multicolore, cum am văzut în multe orașe din țară?
– Sigur vom aborda și această soluție.
– Alte aspecte de semnalat?
– Pe zona aceasta, mai avem gânduri frumoase pentru slobozeni. Vreau să facem… grătar! Foișoare în parc! Familia poate să meargă să facă picnic. Or să sară mulți și vor spune că la noi la Slobozia este greu să pui în practică așa ceva, că n-avem noi civilizația care să se preteze la așa ceva. Nimic mai fals. Nu vreau să stârnesc controverse. Chiar vreau să-l facem. Să facem pe zona de la Sadoveanu, în parcul de acolo, spre calea ferată. Acolo este tufăriș. Îl amenajăm corespunzător și facem șapte – opt foișoare. Dacă te duci în Copenhaga în parcuri, ai coș de gunoi de materiale încinse, pentru grătar, și separat coș de gunoi pentru materiale reci. Este făcută cu cap. Oamenii cumpără un grătar de unică folosință de la supermarket, se duc acolo, își fac un grătar, copii au spațiul lor de joacă. Nu sunt lucruri care nu se pot face. Si nu numai pe strada Mihai Sadoveanu, putem găsi și alte locații.
– Sportul. Proiectul pentru Sala Polivalentă? Proiectul pentru un stadion nou? Mai rămân în picioare?
– Rămân. Pentru Sala Polivalentă, acolo unde contractul a fost obținut de Gabi Mușat și Rudy Gradea, dar în momentul de față este stopat. Soare spune că a dat ordinul de începere a lucrărilor, dar nu s-a întâmplat și nu se mișcă nimic acolo. Vreau să continuăm cu investițiile în noul stadion. Dacă spun asta, unii îmi vor da replica, cum că eu visez cai verzi pe pereți. Eu deja am vorbit la Compania Națională de Investiții, am vorbit și la Federația Română de Fotbal. Este un proiect finanțabil, rămâne doar să dorești a-l implementa. Dacă se acționa de vreme, cum de altfel actuala administrație s-a tot bătut cu pumnul în piept că o va face, poate nu avem această situație în care Unirea Slobozia este obligată să înceapă cammpionatul din Liga 1 pe alte stadioane. Așadar, Sala Polivalentă și noul stadion sunt două obiective clar semnalate în programul meu.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – P.S.D. Organizatia Judeteana Ialomita
Executat de Societatea SC Ialpress SRL
CUI mandatar financiar coordonator 21240002