* Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural ajunge în Ialomița

 

Nu am făcut destul!”

Peste o mie de persoane sunt testate gratuit în perioada februarie – aprilie în cadrul caravanei de testări gratuite din mediul rural Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masă corporală, teste de glicemie, teste HPV, analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată) sunt făcute de medici și studenți la Medicină din București și Craiova.

Caravana este la a șaptea ediție consecutiv și anul acesta ajunge în 10 localități din 5 județe, respectiv Vâlcea, Olt, Prahova, Ialomița și Constanța. Locul și orele pentru testări sunt afișate la primărie și în alte puncte importante din fiecare sat. Accesul la testări se face doar pe bază de programare. La intrarea în spațiul de testare se va face un triaj epidemiologic, iar toți cei prezenți, fie medici, fie pacienți, vor respecta regulile de protecție: vor sta la distanța corespunzătoare, vor purta măști și vor folosi dezinfectant. Pentru a lua și mai multe măsuri de protecție și a nu expune populația din sat la risc, toată echipa medical și organizatorică este fie vaccinată împotriva Covid – 19, fie testată.

În județul Ialomița, caravan ajunge în trei localități:

  • 27 februarie – Ciulnița

  • 28 februarie – Ciulnița

  • 7 martie – Sfântu Gheorghe

  • 27 martie – Reviga

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Caravana aceasta a început ca o campanile pentru cancerul de sân, numai că de-a lungul anilor am adăugat atât de multe investigații medicale, pentru că am văzut nevoile oamenilor și dorința lor de a se testa, încât am ajuns să organizăm probabil cea mai complex caravană din acest moment din țară. Anul acesta adăugăm analize de sânge (hemogramă și PSA) și teste HPV”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Pe lângă testări, caravana include și o component puternică educativă – pacienții primesc informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

Un alt beneficiu al caravanei este că medicii și studenții stau ceva mai mult de vorbă cu oamenii și le răspund la întrebări. Nu trebuie lăsată pe locul doi starea psihică a pacienților. Vestea unui diagnostic poate dărâma o întreagă familie, iar sprijinul psihologic și empatia medicilor sunt la fel de importante ca terapia”, a precizat Cezar Irimia, președintele FABC.

Federația continuă și anul acesta să facă ecografii în sate și să dea acces gratuit la mamografii femeilor pe care le găsesc cu suspiciuni la ecografie. Anul trecut, în timpul caravanei, trei femei au fost diagnosticate cu cancer mamar și asta în condițiile în care media europeană este de un caz la mia de femei, deci de trei ori mai puțin. România continuă să fie una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. Scopul campaniei este să crească gradul de informare, să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă.

Unul dintre partenerii de bază ai proiectului „Nu am făcutdestul” este Caravana cu medici. Dr. Mihai Ranete, medic specialist Radiologie – Imagistică Medicală, fondator al organizației Caravana cu medici spune: „Promovarea sănătății și oferirea de servicii medicale gratuite în zonele rurale, locuri unde medicina secolului XXI nu a pătruns, au o însemnătate aparte. Pentru acești oameni, ele sunt la fel de importante ca acel <<act medical eroic>> oferit în centrele universitare mari, de care nu toți avem parte.”

În cele 6 ediții precedente, Caravana ajuns în 30 de județe din țară, fiind testate peste 6.000 de persoane din sate, cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari.

Anul acesta, campania este susținută de Roche, companiile Janssen, Novartis, Synevo România, Bristol-MyersSquibb, Pfizer, AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Accu-Chek și de voluntari de la Societatea Studenților în Medicină din București și Societatea Studenților Mediciniști din Craiova.

Partener strategic: Caravana cu Medici.

Parteneri media: Click Sănatate, Radio Trinitas, Radio România Constanța.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved