Cântec, joc și voie bună de Ziua Națională a Românei la Valea Ciorii

 

Peste două sute de săteni din Valea Ciorii au umplut joi, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, căminul cultural din localitate. Și nu au avut ce regreta, pentru că a fost cu adevărat o sărbătoare.

SONY DSC

Mai întâi și mai întâi au ascultat cu evlavie Imnul României și au rostit, împreună cu preotul Gabriel Stanciu, Tatăl Nostru, după care doamna Mihaela Roșu, primar interimar al comunei Valea Ciorii, a ținut să mulțumească sătenilor care au ținut să participe la acest eveniment: “1 Decembrie este o zi cu semnificații istorice deosebite, dragii mei! O zi în care pacea, armonia și toleranța ar trebui să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi. Fac și eu un apel la dumneavoastră la unitate și la iubire frățească, pentru că numai împreună vom putea realiza lucruri mărețe și frumoase pentru comunitatea noastră. Am să-l citez puțin pe Brâncuși, care la fel spunea: Fiecare trebuie să fie la locul său, rege sau valet! E același lucru. Fiecare la locul său, fără ură!” Nu pot să nu profit de momentele acestea și să vă mulțumesc că în urmă cu treizeci și șapte de ani m-ați primit în localitatea dumneavoastră și m-ați adoptat ca pe o fiică a dumneavoastră. Pentru asta vă respect, pentru asta vă iubesc, pentru asta sunt mândră că vă reprezint și sunt mândră că fac parte din această comunitate. Vă doresc multă sănătate, vă doresc să aveți putere de muncă pentru a vă putea susține familiile și copiii. La mulți ani Valea Ciorii, la mulți ani România, la mulți ani dragi concetățeni”

SONY DSC

La rândul său, invitată de sătenii din Valea Ciorii la sărbătoarea lor, doamna Elena Balog, directorul Bibliotecii Județene Ialomița, le-a adresat câteva cuvinte de recunoștință: “Totdeauna m-am simțit și mă simt și acum fiică a acestei localități. Este o bucurie pentru mine să fiu astăzi aici și sper să fie un început și un bun demers pentru a iniția, din postura mea de coordonator al bibliotecilor comunale, niște proiecte împreună cu dumneavoastră. Da, 1 Decemnbire este una din cele mai importante momente în istoria țării noastre. Personal, am crescut, nu știu dacă pot să le spun așa, cu poveștile bunicului meu, care la 25 de ani a fost pe front în 1918 și îmi povestea cum a stat în tranșee pe frontul din Moldova, apoi în Ardeal și mai departe în munții Tatra. Vă mulțumesc că m-ați invitat azi între dumneavoastră. Dragi prieteni, vreau să vă spun la mulți ani, la mulți ani Valea Ciorii, la mulți ani români, să ne iubim țara, să ne iubim localitatea din care facem parte. Împreună cu dumneavoastră și doar împreună vom putea să ridicăm această localitate și să o facem înfloritoare așa cum a fost odată.”

SONY DSC

Dincolo de momentele rememorării marelui act istoric de la 1918 de la Alba Iulia care a consemnat constituirea României Mari în granițele sale firești, sătenii prezenți la eveniment au avut parte de un program susținut cu aplomb de copiii de grădiniță și elevii școlii din localitate, au asistat la un moment emoționant care a avut-o în prim plan pe Cristina Gonciar, elevă a școlii din Valea Ciorii care la Crosul Recunoștinței de la Munteni Buzău a câștigat locul doi, premiată de consiliul local Valea Ciorii cu o mie de lei, după care pe acorduri de muzică populară românească autentică s-au prins de la mic la mare în vechea horă românească, au continuat cu sârba și brâulețul, au ciocnit un pahar de țuică românească fiartă și au degustat câte o porție zdravănă de fasole cu ciolan pregătită ca la mama sa acasă de Virgil Banu.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved