Rodica Boancă
Ajunsă pe ușa din dos deputat în Parlamentul României după redistribuirea voturilor pe listele AUR, a… fluierat în biserica lui George Simion și a fost aruncată din partid ca o măsea stricată, după care a devenit… leoaică, la un partid despre care ialomițenii au auzit pentru prima dată grație candidaturii ei la funcția de primar al municipiului Slobozia. Un profesor de limba română care nu o dată a dat cu… cotul în gramatică. O campanie electorală agresivă, nu în sensul bun al cuvântului, care s-a apropiat deseori de stilul… Șoșoacă, în care au abundat… țățismele. Atac paranoic la adresa contracandidaților, fără a veni însă și cu un program coerent privind administrația locală. Și totuși, un procent bun al voturilor obținute, de 5,5 la sută.
Adrian Costea
Intrat în Parlament aidoma ca Rodica Boancă, a fost un fel se… senator al melcilor. Susținător al unor proiecte minore (vezi propunerea pentru un proiect privind canalizarea în Bataluri, sat aflat pe deal la o distanță de opt sute de metri de centrul comunei Albești și rămas de-a lungul anilor doar cu vreo șapte gospodării și câțiva locuitori). Profesor de istorie, ne așteptam la o campanie electorală pe măsură, dar nu a fost să fie. Și, ghinion! Membru AUR în precampania electorală, văzând că partidul nu agreează ideea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, a dat bir cu fugiții la… Alternativa Dreaptă, un partid minuscul. A sfârșit la mentabil, pe ultimul loc dintre cei opt candidați, cu doar 847 de voturi.
Dragoș Soare
Primarul municipiului Slobozia, dar mai ales președinte al Partidului Național Ialomița.
În prima postură, a luptat aproape de la egal la egal cu Alexandru Potor, candidatul PSD, în speranța că va câștiga un nou mandat. A pierdut la aproximativ opt sute de voturi. Diferență substanțială, care presupunea recunoașterea victoriei adeversarului său, așa cum în urmă cu patru ani acesta și-a reconoscut demn înfrângerea. Turbat după numărarea votului, Dragoș Soare a depus contestații după contestații la Biroul Electoral Județean, doar doar va reuși să recupereze diferența. N-a fost să fie, dar tot a insistat, fiind până la urmă scos cu jandarmii din clădirea care adăpostea Biroul Electoral Județean.
Pierderea mandatului de primar de către Dragoș Soare nu ar fi o prea mare nenorocire, dar ce a lăsat în urma sa în organizația județeană este cu adevărat o mare nenorocire, un dezastru total. O lipsă totală de dialog cu organizațiile locale, ba am putea spune un stil dictatorial în relațiile cu acestea. Încă de la începutul mandatului său de președinte a dat semne ale acestor… slăbiciuni, prin sforării și promisiuni exagerate la centru detronându-l din funcție pe Gheorghe Tinel. Se vede însă că nu a învățat nimic de la cel care reușise să întărească consistent mai toate organizațiile locale din județ. Nu amintim aici decât de organizația din Fierbinți, care reușise să facă o majoritate în consiliul local cu o altă formațiune politică în detrimentul primarului PSD. Dar descinderile lui în ședințele consiliului local pentru a le dicta consilierilor PNL să nu voteze proiectele de hotărâri propuse de primarul Iusein Iuksel numai pentru că așa dorea președintele de la județ a dus în final la o revoltă a acestora, consilierii trecând peste indicațiile lui… “prețioase” începând să voteze în ultimul an de mandat proiectele care veneau în întâmpinarea dorințelor și nevoilor comunității fierbințene. Ba mai mult, la noile alegeri aceștia au trecut in corpore pe lista de consilieri locali ai PSD, care acum are majoritate în consiliul local.
Rezultatele acestui mod catastrofal de a face politică: opt primari PNL în funcție au migrat la PSD, dintre care șapte au și câștigat alegerile pentru acesta, doar la Făcăeni Nuți Roșu pierzând. dar nu în fața candidatului PNL, ci al … AUR-ului. PNL-ul, care la alegerile anterioare câștigase două mandate de primari în municipii și orașe a rămas acum fătă niciunul. Pe lângă primari, la nivel local față de mandatul trecut PNL a pierdut un număr foarte mare de consilieri locali, rezultatul fiind dezastruos și la mandatele de consilieri județeni, fiind totuși salvat într-o oarecare măsură de candidații la funcțiile de primar, buni administratori, buni gospodari, cum erau de fapt și cei care au migrat spre PSD.
În mod firesc, un om de onoare și cu simțul măsurii în momentul în care se afla în fața acestor rezultate își depunea automat demisia din funcția de președinte al PNL Ialomița. Dacă nu o face el, spre binele partidului, în urma unei analize serioase sperăm să o facă cât mai repede cei de la centru.
Nicolae TACHE