”Când floarea teiului prinde să cânte”

În fapt lumea-i visul sufletului nostru. Nu există nici timp, nici spațiu- ele sunt numai în sufletul nostru”.

Mihai Eminescu

Pe data de 15 iunie 2021, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a fost gazda evenimentului de omagiere a celor 132 de ani de la trecerea în neființă a „poetului nepereche a cărui operă învinge timpul” Mihai Eminescu.

Întâlnirea literară „Când floarea teiului prinde să cânte” dedicată comemorării poetului s-a desfășurat la Sala Studio a Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia și a avut ca invitat pe scriitoarea Paula Romanescu.

Iată-ne aici comemorând o moarte, dar iată că pentru această moarte nimeni nu plânge. Este o bucurie imensă, ca o sărbătoare a unei perpetue învieri, pentru că limba română pe care ne-a lăsat-o Eminescu este chiar semn al învierii noastre întru frumusețe…”, a mărturisit scriitoarea în deschiderea evenimentului.

Născut în Botoșani la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889 în București, Mihai Eminescu a fost socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Tudor Vianu a spus despre Eminescu că „n-a trebuit să se lupte cu limba, așa cum au făcut unii din emulii săi de mai târziu. I-a fost de ajuns să se așeze în curentul limbii și să-și înalțe pânzele în direcția în care sufla duhul ei”.

În cadrul manifestării, doamna prof. Paula Romanescu, traducătoare, poetă de limba română și franceză, autoare a numeroase cărți de poeme, antologii și traduceri, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a prezentat publicului următoarele volume: „Mihai Eminescu. Vreme trece, vreme vine/Passe le temps, vient le temps”, „Cherchez la femme!”, „Întâmplarea ca o viață de om”, „Zăvor de iarbă”, „Un Centenar de suflet românesc”, „Nu râdeți, nu-i corect politic!”, „Și a fost întâi decembrie la Alba”, „Și Budha mi-a surâs” (jurnal de Thailanda), „Grădinile deșertului din noi” (jurnal de Algeria), „Și frunzele căzând se înălțau”.

Un alt moment poetic cuprins în programul întâlnirii a fost susținut de doamna bibliotecar Florea Ecaterina. care a recitat poezia ”Între nouri și-ntre mare” de Mihai Eminescu.

Evenimentul s-a încheiat în aplauzele publicului și cu promisiunea invitatei de a ne onora cu prezența pe viitor la acțiunile Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița.

Mulțumim pentru prezență domnului Cătălin Grigore – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Șerban Codrin – scriitor ialomițean, elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Nr.3 Slobozia, Colegiul Național ”Mihai Viteazul Slobozia, Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia și tuturor celor care s-au alăturat întâlnirii literare.

Mulțumim pentru momentele artistice susținute de elevii Liceului de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia: Chiciorea Sara (prof. coordonator David Georgiana) și Stan Florin (acompaniat de doamna prof. Emilia Bălan).

Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.” (George Călinescu).

Vali ȘERBAN,

documentarist Biblioteca Județeană Ștefan Bănulescu Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved