Calea Victoriei

 

Dan Elias

Sâmbătă avem paradă! Pe Calea Victoriei, pe unde a trecut armata română pe 8 octombrie 1878, sărbătorind victoria și independența, vor bate pas de paradă cei din asociațiile LGB..MPRUȚ.. și simpatizanții lor. (Acronimul nu este ironic, dar cum se tot adaugă litere și semne matematice, mi-e tare greu să-l țin minte!) Chiar mă gândeam să propun conducerii de partid și de stat ca după eveniment să schimbe numele bulevardului. Dacă Podul Mogoșoaia a devenit Calea Victoriei sub bocancii armatei române, de ce nu s-ar numi de acum înainte „bulevardul curcubeului”, sub sandalele cu paiete și fulgi ale noilor învingători.

Mare minune și progresul ăsta! El este peste tot și în toate, chiar dacă noi am rămas .. medievali. După ce barna și cioloș mi-au deschis ochii (bine.. ei voiau să-mi deschidă și altceva, dar le-am dat peste mână!), văd lumea în culori, nu în alb și negru, așa cum o făceam pe vremea când mintea mea înapoiată nu știa decât de „moș” și „babă”, „moș” și „babă”! Acum îmi imaginez tot felul de combinații geno-sexuale, capabile să mă facă mai bun și mai frumos. De exemplu, v-ați gândit vreodată să…. Nu! Nu pot să spun, dar nici ei nu pot descrie ..procedurile LGB..MPRUȚ. Asta nu înseamnă că ele nu există! Există și nu mă îndoiesc! La propriu! Haida de!! Sărmanul Descartes!

La paradă, oamenii sunt veseli și zglobii și au care alegorice ducând simboluri din carton și păpuși (păpuși gonflabile, nu!). Când am realizat acest lucru, mi-am adus aminte de câteva festivaluri de pe alte tărâmuri, căci (nu-i așa?) lumea e plină de … progresiști! În Timavos, un mic orășel din Grecia, se desfășoară anual un festival al fertilității, numit „falusul sfânt” și unde „obiectul” tronează peste tot, de la amulete și statui la preparate culinare. În Japonia, luna martie aduce nu unul, ci două festivaluri .. în oglindă. Este vorba de Kanamara Matsuri, adică „penisul de oțel”, în orașul Kawasaki și Ososo Matsuri din micul oraș Inuyama, intitulat „parada vaginurilor” sau „ziua păsăricilor”. (Despre etimologiile cuvintelor culte sau populare privind sexul, altă data. Amintesc aici doar un mister anthropologic. Unui singur cuvânt nu i s-a descoperit ascendența lingvistică; este vorba despre sinonimul popular al organului sexual feminin numit „păsărică”. Uimitor este faptul că, el există de la începutul societății umane. Astfel, reprezentările rupestre din grotele Spaniei și Franței cu personaje umane care duc în sulițe mai multe păsări, au fost considerate initial ca simbolizând vânătoarea. Ulterior, arheologii și lingviștii au concluzionat că de fapt nu era decât o reprezentare simbolică a fertilității, iar păsările nu erau păsări, ci „păsărici”!)

Dar se ne întoarcem la .. caprele noastre. În micul stat tibetan Bhutan, nu mai vorbim de paradă sau festival, ci de viața de fiecare zi. Din adâncurile budismului tantric Vajrayana, cel care a înlocuit religia șamanistă Bon, pentru a-ți purta noroc un obiect sau acțiune este necesar să le atașezi, imagistic, un .. falus. Asta e problemă serioasă, nu de glumă. Pereții caselor, numerele de la mașini, obiectele de folosință imediată au desenate pe ele falusuri mai mari sau mai mici! În loc să-ți scuipi în sân, să arunci cu sare peste umăr sau să chemi preotul să-ți binecuvânteze casa, desenezi un falus!

Revenind la parada noastră din 14 august, mă întreb dacă au sau nu imn și simbol. Altfel ce rost ar avea carele alegorice! Pentru versurile imnului aș avea o propunere, deloc în derâdere; faimoasa baladă a vrăbioiului. „Un vrăbioi în pom cânta/ Ceva ce sună cam așa:/ Ce pana mea! Ce pana mea!/ Ce-i pasă lumii dimprejur/ Că pup normal sau pup în jur!?/ Ce-i pana lor!? E pana mea!/ Ce pana mea!” Iar ca simbol, ca să nu copiem pe nimeni și să devenim țară de pelerinaj, propun limba. O limbă din ipsos pe un car allegoric ar face senzație și ar dezvolta turismul pe criterii de libertate sexuală.

Pentru cei care se simt prost citind aceste rânduri, spun doar atât. În primul rând, fiecare are libertatea de a se simți cum îi convine. Nu ăsta e principiul vostru!? Și doi; când vrei să calci peste urmele soldaților români care au făcut această țară, atunci suporți!

Nu totul pe lumea asta poate fi tratat în bătaie de joc.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved