Săptămâna trecută, în Sala „Europa” a Consiliului Județean Ialomița au fost prezentate proiectele depuse de organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care au obținut finanțare în cadrul Programului finanțărilor nerambursabile alocate din bugetul județului Ialomița pentru anul 2023.
Marian Pavel: Sunt proiecte frumoase, le-am văzut după ce s-a terminat evaluarea și au fost desemnat cei care au fost câștigători și vor implementa aceste proiecte. Am rugămintea ca la evenimentele pe care le organizați în derularea proiectelor să invitați reprezentanții presei și ai Consiliului Județean. Aceste finanțări ale Consiliului Județean au crescut an de an în calitate, dar și ca volum al finanțărilor. Pe de altă parte, însă, datoria mea și a dumneavoastră este să le explicăm cetățenilor ce facem cu acești bani, cum îi folosiți, pentru ce-folosiți și care este plusvaloarea. Este nevoie de aceasta pentru a avea o transparență deplină asupra a ceea ce se întâmplă cu banul public.
Reprezentanții fiecărui ONG în parte, și-au prezentat rând pe rând proiectele câștigătoare pe fiecare domeniu.
Domeniul cultură, culte și religii
“Carte de Colorat”
Fundația “Pod Peste Suflete” Slobozia, finanțare de 23 de milioane lei.
Corina Păun: Fundația “Pod peste suflete” a fost înființată de tatăl meu, Păun Gheorghe Ialomițeanul în anul 1995, fudație pe care eu încerc cu onoare și responsabilitate în calitate de etnic rom, dar și cetățean român, ialomițean mândru, să o duc mai departe. Prezint astăzi în fața dumneavoastră un proiect interesant, care cred eu că va face mare vâlvă în rândul copilașilor, în mod special a preșcolartilor și școlarilor. Un număr de două mii de beneficiari, cărora le vom distribui în mod gratuit această carte de colorat. Suntem o comunitate, o minoritate națională, care a contribuit la dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă spațiul românesc în ziua de azi. A fost nevoie să iau un reper și m-am gâmdit la oamenii care au muncit, care și-au dedicat viața pentru a fi cetățeni români buni de etnie romă. M-am raportat la meseriile tradiționale, la cei care au făcut căruțele cu care bunicii noștri și-au făcut treaba, la căldărarii care ne-au dat toate obiectele din gospodărie, la meșteșugarii care pot să facă obiecte de artizanat, să mai dăruiască bijuterii de aur și de argint deosebite, la cei care stăpânesc foarte bine arta alămitului. Distribuind aceste cărți în rândul copiilor, cred că voi reuși împreună cu colegii mei și împreună cu dumneavoastră, repezentanți ai Consiliului Județean și ai comunității ialomițene, să perezentăm și un sâmbure de adevăr, care să demonstreze că de fapt cunoașterea înseamnă respect, înseamnă normalitate.
“Artă Plastică pentru Ialomița”
Uniunea Artișilor Plastici din România – Filiala Slobozia, finanțare 6.714 lei.
Prof. Gheorghe Petre: Este un proiect care nu are o finanțare deosebită, dar are un impact important în viața social-culturală a Ialomiței. Ac easta deoarece Uniunea Artiștilor Platici – Filiala Slobozia s-a înființat în anul 2001 și de atunci până acum a avut două repere culturale anuale: “Salonul de Primăvară” și “Salonul de Toamnă”. De obicei, acesta din urmă a fost cofinanțat de Consiliul Județean Ialomița. Așadar, avem o istorie îndelungată în această colabotare cu Consiliul Județean. Este important ca tot ceea ce facem noi în viață, în general, să fie lucruri care să aibă o bătaie îndelungată, să ne gândim că ceea ce facem astăzi va avea influență peste zece, peste douăzeci, peste treizeci de ani. Acest lucru am început să-l fac din 1975, înființând un cenaclu de artă plastică în Ialomița. A fost un efort comun al artișilor plastici din județ și lucrurile s-au legat în 1990, când a fost înființat Liceu de Artă din Slobozia, culminând cu înființarea Filialei Ialomița a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
“Tradiții de Bobotează – Botezul Cailor”
Parohia Sf. Nicolae Coșereni, finanțare de 15.600 lei.
Preot Marin Sebastian: Am propus pentru acest an un proiect care face legătura între religie și tradiție, o preocupare mai veche a noastră, tradițiile de Bobotează și Botezul cailor. Pentru prezentarea de azi am ales imagini de la Sărbătoarea Bobotezei din anii precedenți, urmând ca toate materialele să le adunăm și împreună cu mai multe date pe care le vom culege din teritoriu să realizăm un film documentar de scurt metraj și o broșură despre această tradiție specifică zonei noastre. Implicăm 35 de copii care fac parte din școala gimnazială Coșereni, automat părinții lor, profesori ai școlii. Copiii care vor participa la acest proiect vor duce mai departe această tradiție și pentru familiarizarea lor cu aceste tradiții vom merge atât la crescătorii de cai din comunitate, dar și la Herghelia de la Sâmbata de Jos, unde vom pune în legătură ceea ce avem noi cu ceea ce o să găsim acolo, astfel ca la final să fie o lucrare care va fi de folos pentru cei care vor să cerceteze acest domeniu.
“Antologia creatorilor locali”
Cenaclul Literar “Lumina” Fetești – finanțare 145.400 lei.
Prof. Mariana Călin: Ne-am propussă adunăm în acest volum pe toți cei care au scris și scriu în primul rând, dar mergând și pe o gamă mult mai largă: așadar, creatorii de poezie, proză, epigramă, creație populară, pictură, fotografie, lemnele Dunării, împletiri pe sfoară, machete de vapoare etc.
“Generation DJ Mix”
PF Stancu Cristian Alexandru, Urziceni, finanțare de 18.65 lei
Cristian Alexandru: Scopul proiectului este acela de a promova la nivel județean diversitatea spectrului muzical din punct de vedere al DJ-ilor, un schimb de experiențe între DJ-ii din perioada de după ‘90 și din perioada precedentă. Obiectivul este unul de bună practică al DJ-ilor consacrați și ai județului, oameni de radio și nu numai care au făcut o carieră din aceasta și sunt o embelmă pentru domeniul în care activează. Proiectul va fi finalizat cu un festival dedicat publicului larg din județ, în care își vor arăta măiestria atât DJ-ii experimentați cât și cei de la început de drum.
“Citim, cunoaștem, scriem, povestim”
Parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena” Urziceni, finanțare de 22.221 lei.
Preot Petre Marian: Proiectul nostru deja a devenit o tradiție, fiind la ediția a opta. Nădăjduim la multe alte ediții. Observăm în societatea de azi că tehnologia capătă un contur deosebit, tinerii sunt atrași de tehnologie, de gadget-uri și acest lucru câteodată este în detrimentul simțului practic și al descoperirii vizuale. Ne întrebăm astăzi, oare câți elevi mai au un abonament la bibliotecă. Foarte mulți accesează internetul pentru diverse informații, nu mai au răbdarea să caute într-o carte, s-o citească. Plecând de la această realitate, ne propunem să reînviem simțul practic, plăcerea de a citi, de a povesti și de a petrece timpul în aer liber. Proiectul de anul acesta are ca scop petrecerea cât mai mult în aer liber cu elevii. Este un proiect care se adresezează ciclului gimnazial și care se va încheia cu un concurs cu premii în bani și cărți. Sperăm să-i motivăm pe copii în număr cât mai mare, să vină an de an la acest proiect.
Domeniu sănătate și antidrog
“Legislație pentru Sănătate”
Societatea Națională de Crucea Roșie – Filiala Ialomița, finanțare de 14.770 lei
Cornea Vasilica, director Crucea Roșie Ialomița: Acest proiect a ajuns la ediția a zecea. Este vorba de un concurs care se adresează elevilor din ciclurile gimnazial și liceal, cu scopul de a promova acțiunile în domeniul de prim ajutor și sănătate. Acțiunile sunt diverse: cursuri de prim ajutor, intervenții la dezastre, concursul Sanitarii Pricepuți, la care s-au prezentat anul acesta treisperzece echipaje, iar pentru finală au fost selectate zece. Anul acesta este mare nevoie de sânge, așa că avem și o campanie de donare sânge, ne-am propus să ajungerm în 11 localități și să informăm peste o mie de persoane.
“Tabăra din pridvorul satului”
Asociația Tineretul Ortodox – Filiala Săveni, finanțare de 29.993 lei.
Cojocaru Silviu Gabriel, lider al compartimentului cultural: Asociația desfășoară cu preponderență activități culturale, Scopul nostru este de a modela în special tinerii comunității din Săveni într-un spirit ortodox și civic, iar valorile pe care le urmăm sunt implicare activă, încredere, egalitate, voluntariat, transparență, perseverență. De departe, cel mai important proiect pe care l-am desfășurat a avut loc anul trecut, este vorba despre “Tabăra din pridvorul satului”, care inițial a fost într-o formă pilot și s-a bucurat de un real succes, cu nouăzeci de participanți, care pe parcursul a cinci zile au fost implicați în diverse activități. La finalul taberei, pe baza feed-back-ului realizat, am ajuns la concluzia că această tabără a însemnat o experiență nouă, într-o echipă în care au învățat lucruri valoroase și utile, a însemnat ieșirea din zona de confort și de a-și depăși limitele. Obiectivele pentru anul acesta urmăresc sprijinirea elevilor cu cerințe educaționale specifice, dezvoltarea culturală a acestora, crearea unor medii familiale, unor ambiente deschise, deschiderea unor noi viziuni, combaterea buylding-ui și învățarea de noi lucruri. Toate aceste obiective au fost anul trecut atinse prin mai multe activități: atelierul de prim ajutor, construirea echipelor, tirul cu arcul, activități sportive, activități care au testat frământările religioase și obișnuite ale tinerilor. La final, tabăra a consolidat o comunitate mult mai puternică,
“Și eu pot”
PF Lică Lucica, Slobozia, finanțare de 13.371 lei
Lică Lucia: Sunt profesor psiho-pedagog la Școala Specială Ion Teodorescu din Slobozia, Este vorba de un proiect extrașcolar incluziv, care oferă cadrul perfect pentru interacțiunea liberă și nemiljlocită dintre elevii normali și cei cu nevoi speciale. Proiectul are ca scop formarea derprinerilor de lucru în echipă, recrearea copiilor și menținerea bunei dispoziții și nu în utlimul rând promovarea implicării și susținerii în cadrul activităților ce implică includerea și inetgrarea copiilor cu CES în societate. Beneficiari sunt zece copii cu cerințe educaționale speciale, patru voluntari și 15 elevi din clasele de școală normală. Principala activitate va consta în cele șapte vizite didactice în mediul rural, pentru ca să finalizăm proiectul cu o vizită didactică la Centru Educațional Destiny Parc din București, unde copii vor frecventa, pentru câteva ore, meserii de oameni mari, deci vor fi oameni mari pentru câteva ore.Vor învăța ce înseamnă să muncești, să primești salariul, totul prin învățare prin joc.
“Descoperă, cunoaște, implică-te!”
Fundația “Floare ialomițeană” Slobozia, finanțare de 21.965 lei. Proiectul a fost prezentat de Marian Clopotaru și Marta Clopotaru, reprezentanții proiectului.
Beneficiari sunt copii și adolescenți din județele Ialomița și Neamț. Scopul proiectului este acela de a descoperi natura, deprinderea unor noi abilități, cultivarea răbdării și dexterității, antrenamentul creativității și petrecerea timpului împreună. Obiectivele: furnizarea unor servicii educaționale, consilierea copiilor în vederea implicării în comunitate, dezvoltarea abilităților de lucru a adolescenților și tinerilor proveniți din familii defavorizate. Vor fi implicați treizeci de copii, adolescenți și tineri din mediul rural și urban și zece voluntari. Proiectul se derulează pe mai multe etape, începând cu luna mai și până în august. Între 19 și 23 iunie este perioada de inițiere a primei etape, “Săptămâna muzeelor”. În continuare, copiii și adolescenții vor fi găzduiți la sediul fundației, urmând să se desfășoare minitabăra “Decoperă și experimentează”. Pe 27 iulie are loc întâlnirea dintre voluntarii din Slobozia și voluntari ce vor veni din Italia, întâlnire în care va fi pregătită ultima etapă, adică “Vara împreună”. Vor fi organizate vizite la muzeele din județ, la Casa Memorialală „Ionel Perlea” din Ograda, Biblioteca Județeană și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.
Domeniul Sport
“Ialomița, înainte de toate!”
Asocația Club Sportiv “Ialomița” Coșereni, finanțare de 59.458 lei.
Ion Dumitrache: Scopul proiectului este acela de a promova sportul de masă în rândul copiilor, în mod deosebit fotbal și handbal. De patru ani de când ființează asociația am reușit organizarea unor multiple activități pe care le considerăm benefice în cariera copiilor. Majoritatea sunt din mediul rural, din 26 comune ialomițene, din jururul orașului Urziceni. Îi transportăm la meciuri, la antrenamente, le oferim facilități care țin inlcusiv de echipament, cazare și masă. Se întâmplă uneori ca acești copii să joace cu academii renumite din țară, Steaua, Dinamo, Farul sau Rapid. Un alt obiectiv al proiectului este participarea la cele șase competiții la care avem acces în cadrul județului Ialomița și Ilfov (acolo unde sunt înscrise echipele de handbal). Avem înscriși copii de la opt ani până la paisprezece. Cea mai mare grupă, aceea de 15 ani, a terminat competiția și cu siguranță mulți dintre ei vor merge la echipe din București și din țară. Avem 21 de antrenamente săptămânal cu cele zece grupe, în care ne interesează legătura strânsă între copii, anternori, părinți, școală și mediul social din care provin. Avem diverse acțiuni de selecție în mediul rural, unde am găsit copii care nu avuseseră ocazia să iasă din mediul lor, din comunele lor. Așa au avut ocazia să vadă prima dată marea, prima dată muntele, să particpe la un meci pe stadion, prima dată au ieșit cu noi din țară, au fost și într-o tabără la o academie de fotbal în Serbia, unde au fost foarte apreciați. Vorbim de 160 de copii înscriși, în cele două secții. Avem copii talentați, câțiva din ei au fost invitați la loturile naționale. Anul acesta vom organiza la Coșereni un turneu pentru grupa de 12 ani, la care vom chema primele academii de fotbal din țară, Farul, Steaua, Dinamo și Rapid. De asemenea, vom organiza un cantonament la Amara.
Organizare competiția „Tenis Con” Slobozia 2023
Asociația Club Sportiv „Tenis Con” Slobozia, finanțare de 32.436 lei.
Ștefan Constantin, președintele Clubului „Tenis Con” Slobozia: In ultimii ani, Ialomița a devenit un punct de referință pentru jucătorii legitimați de Federația Română de Tenis. Am organizat turnee naționale, circuite naționale, dar și găzduirea de competiții internaționale. În ultimul timp, clubul nostru este susținut financiar de către Consiliul Județean Ialomița. Acest sprijin ne ajută să ridicăm nivelul de pregătire al sportivilor, prin participarea acestora în competițiile angajate. În acest sezon vom organiza patru turnee încadrate în programul național al Federației Române de Tenis, structurate pe mai multe categorii de vârstă. Dar, competiția noastră de suflet rămâne Turneul „Tenis Con” Slobozia, care face obiectul acestui proiect.
„Creștem campioni în Ialomița”
PF Manea Mihai, finanțare de 56.985 lei.
Mihai Manea, antrenor kempo: Dacă ar fi să analizăm acest proiect, ar fi o piramidă care ne duce de la descoperirea de noi talente la promovarea artei marțiale kempo prin demonstrații specifice în diferite localități. Este ceva interactiv, crește numărul tinerilor care vor să practice kempo. Mergem mai departe, facem o ințiere, îi perfecționăm și în final îi ducem la concursuri de nivel național și internațional. Anii anteriori, prin sprijinul Consiliului Județean Ialomița am participat la diferite stagii de pregătire, am participat la numeroase campionate și în urma acestora am avut campioni naționali, europeni și mondiali. Principala activitate anul acesta este organizarea unei Caravane Kempo, prin care vom face demonstrații în 15 localități din județ, după care vom organiza cu cei selectați un stagiu de pregătire la Amara și un cantonament la Baza Sprortivă de la Blejoi. Proiectul va fi continuat prin organizarea unei competiții județene, „Cupa Consiliului Județean Ialomița”, care va reuni cei mai talentați sportivi, iar punctul culminat îl va constitui participarea la Campionatul European de Kempo de seniori de la Istanbul.
“Fotbalul, știință exactă”
Asociația Sportivă „Junior” Țăndărei, finanțare de 46.000 lei.
Cornel Dinu, președinte CS Junior Țăndărei: Am început proiectul CS Junior Țăndărei în 2019, scopul fiind acela de a-i aduce către sport pe copiii din oraș și satele învecinate. În cei patru ani am reușit să ne facem remarcați la toate competițiile la care am participat, reușind să ne clasăm pe podium. Cel mai recent turneu a fost Ialomița Youth Cup, unde am obținut locul trei la categoriile 2013, 2015 și 2016. Dorim să aducem în continuare plus valoare, să investim în copii, iar pentru acest lucru mulțumim Consiliului Județean, pentru că orice ajutor ne este de mare folos.
Domeniul Protecția mediului
“Natură, ocrotire, transformare, acțiune nota 10”
Societatea de Geografie din România – Filiala Ialomița, finanțare de 14674 lei.
Este un proiect care se va derula în parteneriat cu școli din Ialomița și care vizează înțelegerea necesității celor mai bune practici pentru conservarea ariilor protejate din județ. Vor fi implicați peste o sută de elevi și cadre didactice care vor participa în perioada iunie-octombrie la activități de cercetare în marile rezervații naturale de interes național din țară. În final, concursul de creație @Nota 10@, care constă în realizarea de colaje, materilale power point și machete tematice.
Nicolae TACHE