Brevet din Al Doilea Război Balcanic

 

Valori în colecțiile Muzeului Județean Ialomița

Brevet din Al Doilea Război Balcanic

De teama Rusiei și a intențiilor ei expansioniste în Balcani, vădite în urma războiului din 1877-1878, Carol I și guvernul Brătianu se apropie de Puterile Centrale, cu care încheie o alianță în 1883. Tratatul era defensiv și a rămas secret, inclusiv pentru majoritatea politicienilor români, până în 1914.

În anul 1912 izbucnește la sud de Dunăre un război între statele balcanice și Turcia care, înfrântă, este nevoită să-și cedeze toate teritoriile europene. Dar pentru a slăbi Serbia, Austro-Ungaria încurajează Bulgaria să-și atace aliații din primul război și să-și extindă teritoriul în dauna lor. În acest al doilea război balcanic, care a avut loc în 1913 și în care Bulgaria lupta cu fostul inamic dar și cu foștii aliați, România înțelege să participe, opunându-se vecinului său de la sud de Dunăre. Prin pacea semnată la București, ea obține Cadrilaterul (județele Caliacra și Durostor din sudul Dobrogei), precum și o limitare a tendințelor expansionist ale Bulgariei.

În colectia Muzeului Județean Ialomița există o serie de documente care atestă participarea ialomițenilor la cel de-al doilea război balcanic, cum ar fi Brevetul la Medalia ,,Avântul Țării” pentru Campania din 1913, obținut de Ion Mihalache din satul Bordușelu.

Astfel de documente au mare importanță pentru istoria județului nostru deoarece exprimă patriotismul și eroismul înaintașilor noștri, atât la nivel local, cât și național.

Muzeograf,

Mioara MARIN

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved