Bluză pentru copil nou-născut

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Bluză pentru copil nou-născut

În patrimoniul Muzeului Național al Agriculturii există două bluze pentru copii nou-născuți, foarte vechi, donate de doamna Ileana Stoianovici, din București. Ele au aparținut familiei Stoianovici, prima dintre aceste cămăși fiind purtată de trei copii, respectiv Lelia Urdărianu (mama donatoarei), în anul 1899, de Ernest, în anul 1897, și de Gică, în anul 1901 (membri ai familiei Stoianovici).

Este într-o stare de conservare satisfăcătoare, ca atare în acest articol voi prezenta cea de-a doua bluziță, pe care a croșetat-o Lucia Coleru (mama ei fiind din familia Stoianovici), pentru Șerban, născut pe 5 octombrie 1923, fiul Leliei Urdărianu și fratele doamnei Ileana Stoianovici.

Așadar, bluzița este un produs realizat manual, cu croșeta, din fir alb de bumbac. Are mâneci lungi, deschisă pe partea din spate și încrețită cu șnur la gât. Aceste bluzițe pentru nou-născuți se făceau întotdeauna deschise pe spate, pentru a se îmbrăca ușor copilul. Șnurul din jurul gâtului era strâns atât cât trebuia ca bluzița să se muleze pe corpul nou-născutului. Peste bluziță, copilul era înfășat cu un scutec moale de bumbac.

Muzeograf Fănica Gherghe

Foto: Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved