Blocurile militare

 

Americanii au fost inspiraţi când au limitat la două mandatele unui preşedinte. Apoi multe state au adoptat această idee, chiar şi ruşii, pentru a înlătura riscul naşterii unor dictatori. Dar ţarul Putin a introdus un amendament care interzicea doar mandatele succesive şi este uşor de imaginat ce s-a întâmplat: şi-a asigurat conducerea statului prin intermediul unei marionete, Mevdeev, apoi a revenit pe scenă şi tot printr-o inginerie legislativă îşi va confirma mandatul prezidenţial până la moarte. Cine ar putea să-i reziste?

Dictatorii sunt periculoşi, mai ales dacă au în buzunar un buton nuclear, dar Rusia nu-i un pericol pentru alianţa NATO atâta timp cât Putin va fi lucid, iar FSB-ul nu este infestat cu marionete incompetente. Gigantul chinez este mai periculos pentru ruşi decât pentru restul lumii. Crimea a fost anexată cu acordul tacit al occidentului, iar Donbasul o să aibă aceeaşi soartă, deoarece etnicii ruşi de aici sunt o masă de manevră imbatabilă.

Divizând, mituind, ameninţând, şantajând, Rusia poate destabiliza orice stat fost sovietic, fără a trage un foc de armă. Să intri azi cu tancurile în Polonia sau România este riscant, costisitor şi fără niciun viitor, dar le poţi genera pagube uriaşe invadându-le sistemele electronice militare şi civile sau influenţând alegerile parlamentare ori prezidenţiale prin intermediul reţelelor sociale. Masele mari de oameni se comportă ca un singur individ, iar dacă eşti maestru în manipulare, şi FSB-ul este, ce armă mai eficace îţi trebuie? China în schimb are altă abordare: invadază pas cu pas economiile fragile ale ţărilor mici, manevră care îi va permite la un moment dat să îngenuncheze marile economii, devenind un lider incontestabil şi atotputernic. Ştim, desigur, că marile puteri nu se vor bate niciodată direct, o vor face prin intermediul altora, sateliţi vânduţi de bună voie. De fapt, este lupta dintre uriaşele trusturi industrial-militare, caruselul de neoprit al miliardelor de dolari care-şi scrie singur legile.

Instalarea unor sisteme de rachete de mâna a doua în Polonia şi România face parte din susţinuta campanie de manipulare a opiniei publice de către aceste gigantice trusturi militare, care nu au graniţe, nici ideologii.

Pe această planetă sufocată de arme, în pericol este doar specia umană, care în cazul unui „accident” va trage cu ea în neant şi restul speciilor, animale sau vegetale. Chiar dacă sunt unu la sută şanse să se întâmple asta, nu putem dormi liniştiţi, cu gândul că alianţele militare ne vor asigura siguranţa. E ca şi cum ai cere celui care ţine sabia deasupra capului tău să nu-i tremure mâna şi să ţi-o scape cumva pe grumaz.

F.M.Ciocea

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved