De șase ani, România se tot … educă
În Belgia, nicăieri, până la sfârșitul liceului, notele nu fac parte din criteriile de distribuire sau selectare a copiilor în anumite clase sau școli bune. Calitatea școlilor nu e dată de notele elevilor, ci de calitatea profesorilor. Mai mult, în niciun moment, copiii nu se află în concurență unii cu ceilalți. Ei sunt evaluați prin teste și examene în fiecare semestru, vreme de șase ani. Adică, fiecare copil se află într-o singură competiție, una benefică pe termen lung: aceea cu el însuși. Toate acestea au permis autorului Ciprian Mihali să le sintetizeze în articolul „În Belgia, până la 18 ani, copilul trebuie să învețe să devină cetățean , nu un geniu ”. În Belgia, din limbajul educațional și școlar lipsesc ideile individualiste de competiție și de concurență între colegi, rivalitățile, orgoliile și dramele provocate de notele mici, fiind toate înlocuite de idei precum solidaritatea, întrajutorarea, toleranța etc. La noi, Proiectul „România Educată” a început la inițiativa președintelui Klaus Iohannis în 2016 și până acum s-a materializat, după cum spune ministrul Sorin Cîmpeanu, cu o mare performanță. În trei ani nu vom mai avea școli cu wc în curte! Asta da performanță, care ne arată că toți miniștriii învățământului au dormit până acum în Guvernul României! Și de atâta Românie Educată, până acum s-au strâns peste 25.000 de semnături pe o petiție pentru ca președintele Iohannis să îl demită pe Sorin Câmpeanu, cel care a introdus în lege industria meditațiilor și a plagiatelor.
Fără să știm , mâncăm gândaci
Un articol publicat pe DCNews, intitulat „Ți-e teamă că gândacii vor deveni mâncarea noastră cea de toate zilele? Află că deja i-ai integrat în dieta zilnică,de ani întregi și nu știai ”. În articol, ni se explică o realitate pentru că nu știm ce consumăm și ce ni se bagă pe gât de companiile care ne-au distrus industria alimentară tradițională. Sucul de grapefruit, de portocale, căpșune, sucurile tropicale, mezelurile, băuturile energizante bomboane, gumă de mestecat, iaurturi cu fructe, șerbet, înghețată sau produse care conțin curry, deja au tangețe cu… gândacii. Aceste alimente conțin carmin (E-120) care este un colorant roșu strălucitor, produs din insecte uscate și zdrobite, numit… coșenilă! Sunt necesare 70.000 de insecte pentru a se produce 250 grame de acid carminic pe care gândacul îl are pentru a se proteja. Atunci, când găsiți în restaurante gândaci, nu le mai închideți oamenilor afacerea. Poate îi cresc pentru a înroși tocănițele și ciorbițele, făcând economie la… bulionul românesc de pe vremea… bunicii!
Suntem ceea ce mâncăm
Și să rămânem tot la mâncare. Ultimele cercetări în domeniul medical au demonstrat că ora la care mănânci influențează sănătatea mintală. Mâncatul haotic și la ore nepotrivite duce la creșterea în greutate a corpului, dar și la probleme psihice, ceea ce acutizează starea depresivă a unei persoane. Alimentația pe timp de noapte nu este normală, fiindcă întrerupe starea de odihnă a organismului și poate duce la schimbări de comportament. Mâncatul la ore fixe influențează starea psihică în bine. Asta nu înseamnă că va trebui să facem Revelionul ziua și în noaptea dintre ani să dormim!
Gheorghe Marinel