BLITZ

Trei virgulă ceva tone”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o gafă monumentală, pe care dacă o făcea fostul premier Viorica Dăncilă mii de „reziști” explodau în fața guvernului, își rupeau hainele de pe ei, se băteau cu jandarmii și îi cereau demisia. În conferință de presă premierul Nicolae Ciucă într-un răspuns la o întrebare legată de justificările pentru care guvernul a putut da o compensare de doar 50 de bani pe litru a spus că în România nu se produce motorină! „România își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. Chiar s-au vehiculat cifre: la o tonă de petrol național trebuie să importăm trei virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere pentru că, știm foarte bine, motorina nu se produce în țară. Astea sunt elementele de realitate pe care le-am avut în vedere”, a spus Ciucă. Serios, domnule Ciucă? Află domule general în rezervă virgulă că Romînia produce motorină în cel puțin două rafinării din cele trei care mai sunt. Vorbim de date publice, care arată că în 2021 Petrom a produs 2,079 milioane tone de motorină în Rafinăria Brazi iar Rompetrola a produs în rafinăria grupului 2,48 milioane de tone. În 2021 producția totală de motorină produsă în România a fost de 5,46 milioane de tone. Mergeți la meditații la președintele Iohannis sau dați afară consilierii cu virgulă și 50 de bani salariu.

A plecat un tren mai scump din gară

În Germania a fost lansat biletul de 9 euro valabil atât pe cursele feroviare regionale cât și pe transportul public local. Oferta este făcută pentru a determina rezidenții și turiștii să renunțe la autoturismele personale, în contextul crizei de petrol. În România, de la 1 iulie au intrat în vigoare noile tarife, majorate cu 20 la sută, la transportul pe calea ferată. Și tot de la 1 iulie nu mai puțin de 90 de trenuri operate de CFR Călători vor face mai mult până la destinație. Oficial, pentru că, oricum ele întârziau. Plătești mai scump și mergi mai lent, iar condițiile din vagoane privind confortul rămân la nivelul anilor 80. Să fie la ei, acolo!

Putin vrea și borșul Ucrainei

UNESCO a decis să introducă borșul în patrimoniul imaterial în pericol, marcând o victorie simbolică pentru Ucraina în conflictul diplomatic între Kiev și Moscova. Practic, UNESCO a recunoscut că invazia rusă pune în pericol cultura ucraineană a borșului, o ciorbă foarte populară de ambele părți ale graniței, scrie „Le Figaro”. Ucraina a solicitat includerea acestei ciorbe pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, considerând că Rusia, care a inițiat conflictul, amenință viabilitatea tradiției din jurul acestui fel de mâncare. În final, Comitetul UESCO pentru patrimoniu cultural imaterial a dat dreptul Kievului. Din auza conflictului armat, oamenii nu mai pot cultiva sfeclă și varză, legume de bază la prepararea acestui borș, punându-se în pericol capacitatea populației de a-și transmite patrimoniul cultural intangibil. Pentru toți acești factori este necesară salvarea urgentă a acestui element, se arată în argumentația Comisiei UNESCO. Așadar, domnule Putin, nu mai mânca borș, consumă numai supă de cartușe.

Gheorghe Marinel

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved