BLITZ

Politicienii învață să înoate

La 17 ani, David Popovici este dublu campion mondial la 200 și 100 metri înot. Ca de fiecare dată, când un sportiv sau o echipă aduc în țară o medalie, automat, de la Cotroceni, Guvern, ministerele învățământului, tineretului, sportului, apoi până la Camera Deputaților, a Senatului și în final fiecare politician vine instant și își asociază contribuția cu performanțele sportivilor. Nici după victoria remarcabilă a acestui minunat tânăr nu au ratat ocazia și au început să le placă înotul, lipindu-și imaginea alături de succesul lui. Vă amintiți cum a fost huiduită Gabriela Firea pe Arena Națională după ce a organizat o ceremonie pentru Simona Halep care câștigase Roland Garos? De data asta și președintele Iohannis se mândrește cu performanța sportivului, dar nu pomenește nimic despre politicile publice menite să susțină performanța. „ E un campionat al vorbelor goale, al limbii de lemn, al bătăii cu pumnul în piept”. Sunt spusele expertului în comunicare strategică Oana Marinescu, care sugerează politicienilor să nu se mai suie pe valul succesului unui sportiv. Și să știe deștepții care scriu pe Facebook că înot nu se scrie cu doi și nici cu trei de „n”. Gata! A ieșit și primul ministru și îi dă lui David din fondul de rezervă al guvernului un milion de lei. Până la un nou succes, toto înainte fără nicio investiție în sport!

Ziua „iei ”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 21 iunie a.c. legea prin care ziua de 24 iunie devine „Ziua iei”. Potrivit legii promulgate, liderii administrației locale pot să aloce fonduri pentru organizarea unor evenimente care să promoveze „ia”. Asta nu înseamnă că dacă această cămașă cu altiță se scrie ”ia”, banii alocați nu trebuie luați în buzunar că se deșiră firul care vă trage la DNA. Din punct de vedere lingvistic termenul „ie” este derivat din latinescul „tunicae lineae” (tunică subțire purtată pe piele). Se presupune că pentru prima dată „ia” a fost purtată de populația din cultura Cucuteni, fără a se ști exact data apariției. Regina Maria, Principesa Elena, Principesa Ileana sunt printre cele care au purtat cu mândrie „ia” românească, transformând-o în stil vestimentar personal. Dacă l-aș vedea pe președintele Iohannis purtând „ia” românescă împreună cu doamna Carmen când merg la biserică, mă îmbrac în costum popular și vin cu mândrie la vot.

Curiozități despre Biblie

Biblia este cea mai cumpărată carte din lume, în fiecare an fiind vândute peste 100 de milioane de copii. Termenul biblie provine de la cuvântul grecesc „biblia”, care înseamnă „sulurile” sau „cărțile”. Biblia a fost tradusă în 532 de limbi, iar parțial în 2883 de limbi. Cartea este formată din operele mai multor autori, printre care se numără ciobani, regi, fermieri, preoți, poeți, scribi, pescari. Totodată, aici se găsesc și poveștile unor trădători, escroci, adulteri, criminali și contabili. Cel mai scurt citat din Biblie segăsește în Ioan 11:35 : „Isus plângea”. O mie de ani au fost necesari pentru ca Vechiul Testament să fie scris, în timp ce Noul Testament a fost realizat în 50-75 de ani. Biblia influențează în lume trei religii: creștinismul, iudaismul și islamismul. Numele lui Adam provine din cuvântul ebraic „a da ma”, care înseamnă pământul. Cea mai mică biblie din lume încape în vârful unui stilou, în timp ce cea mai mare variantă cântărește 496 kilograme. Aceasta are înălțimea de 1,10 metri și când este deschisă are lățimea de 2,48 metri. Sintagna „Amin” este ulimul cuvânt din Biblie și înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat” (sursa Shtiu. ro).

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved