BLITZ

 

37 de ani fără Nichita

13 decembrie. Zi tristă pentru români, pentru că la această dată, în 1983, cel care spunea „Nu credeam să învăț a muri vreodată” a plecat: „O răsai, răsai, răsai / Pe infernul meu, un rai / O rămâi, rămâi, rămâi / Palma bate-mi-o în cui / Pe crucea de carne / Când lumea adoarme”!

Nichita a scris considerând limba română dumnezeiască de frumoasă, opera de debut fiind „Sensul iubirii”! Membru post-mortem al Academiei Române, Laureat al Premiului Herder, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, prin plecarea lui dintre noi poezia românească a pierdut un geniu, poate al doilea după Eminescu. Dumnezeu să-l păstreze alături !

Fiul filosofului Constantin Noica, călugăr sihastru

La 78 de ani, Rafail Noica este recunoscut drept unul dintre cei mai de seamă duhovnici români. După ce a trecut pe la penticostali, congregaționaliști, Armata Salvării, baptiști, în 1968 a trecut la cultul ortodox și a ajuns monah la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex. În 1993 s-a întors în România după 38 de ani. Patriarhia Română l-a dorit episcop, dar a refuzat și s-a retras la o mănăstire din Apuseni, în satul Lăzești, comuna Albac. Aici trăiește în sihăstrie. Dacă în urmă cu câțiva ani mai apărea în public de două, trei ori pe an, în ultima vreme nu a mai părăsit mănăstirea. Despre tatăl său, Constantin Noica, spune că nu i-a citit cărțile fiindcă nu poate înțelege filozofia. Așa este. Mulți nu îl înțeleg pe Noica.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved